Main menu

header

801 4 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Piața cosmeticelor pune la dispoziția persoanelor cu pielea afectată de epilare numeroase produse calmante. Pentru cei care doresc să nu expună epiderma agresată de procedeul de eliminare a firelor nedorite de păr la substanțe chimice există formule naturale, care dau rezultate comparabile.

Gheața închide porii

801 4 2Epilarea îndepărtează părul de la rădăcină, dar nu toate femeile trec prin acest proces fără probleme. Umflăturile roșii care apar la câteva ore după ce vă epilați cu ceară se numesc foliculită, o inflamație a foliculilor de păr. De asemenea, excesul de ceară care nu este șters complet, amestecat cu celulele moarte ale pielii, poate bloca porii și cauza erupții cutanate. Majoritatea umflăturilor care apar după epilare durează aproximativ trei zile, însă necesită un tratament natural pentru a calma disconfortul și a preveni infecțiile. Cea mai la îndemână metodă este aplicarea de apă rece sau gheață, care vă vor ajuta să calmați disconfortul pielii iritate. Umeziți un prosop moale în apă rece sau înfășurați un cub de gheață într-o cârpă și aplicați direct pe iritație, pentru a închide porii deschiși. Țineți pe piele cât timp puteți tolera, aproximativ 10-15 minute. Dacă folosiți apă rece, reumeziți prosopul la fiecare câteva minute.

Aloe vera potoleşte iritațiile

801 4 3Gelul de aloe vera nu doar va calma orice iritație sau roșeață a pielii, dar vă menține pielea hidratată. Aplicați un strat generos de gel de aloe vera pe pielea proaspăt epilată, de mai multe ori pe zi. Este recomandat să țineți gelul la frigider, pentru a-l menține rece și a facilita astfel dispariția iritațiilor. Un alt produs recomandat este vitamina E, care accelerează vindecarea. Este suficient să desfaceți capsula de vitamina E și să aplicați pe pielea umflată. Același efect se poate observa după tratamentul cu amidon de porumb. Utilizat de regulă pentru a trata iritarea cauzată de scutec şi erupţia cutanată a bebelușilor, acest produs aduce o uşurare instantanee. Amestecați amidon de porumb cu apă, pentru a face o pastă pe care o aplicați pe zonele afectate de epilare timp de zece minute, apoi clătiți cu apă.

Uleiurile hidratează

Există o serie de uleiuri care au proprietatea de a calma imediat pielea agresată de epilare. Uleiul de arbore de ceai sau cel de măsline, alături de cel din sâmburi de struguri sunt excelente pentru liniștirea zonelor inflamate. Aplicați o cantitate generoasă de ulei de arbore pe piele, de mai multe ori pe zi. Masați ușor, în special după epilarea cu ceară. În cazul uleiului de măsline, produsul se lasă să stea un timp pe piele, după care se spală cu apă rece. Și uleiurile esențiale, cum ar fi cel de lavandă, au proprietatea de a reface pielea iritată, fiind renumite pentru proprietăţile lor calmante şi antiinflamatoare. De reținut este faptul că, spre deosebire de uleiurile amintite, care se pot aplica direct, cele esențiale trebuie diluate, în formula de cinci picături în două linguri cu apă.

Mierea vindecă

801 4 4De secole, mierea a fost folosită la scară largă pentru a vindeca rănile şi anumite afecţiuni ale pielii. Efectul său antiinflamator şi antimicrobian, recunoscut ştiinţific, poate funcţiona și pentru zona iritată de ceară sau lama de ras, lăsând pielea netedă şi hidratată. Aplicați miere brută, organică, pe zona afectată şi lăsați-o să acţioneze timp de 15 minute. De asemenea, împotriva mâncărimii și uscării care pot interveni după epilare puteți recurge la vaselină. Acest produs este eficient în special în cazul persoanelor care se epilează cu ajutorul lamei de ras, restabilind echilibrul natural de umiditate a pielii imediat după procedură. Utilizați vaselina direct pe zona afectată, lăsați-o să acţioneze cel puţin 15 minute, apoi îndepărtați-o folosind un prosop umed.

Aspirina vă scapă de senzația de arsură

801 4 5În afară de sfera medicală, oamenii au descoperit că acidul acetilsalicilic poate fi un truc după ras, inclusiv în cazul bărbaților, pentru a face faţă erupţiilor cutanate şi iritaţiei. Când este aplicată pe zona afectată, aspirina funcţionează ca agent antiinflamator, făcând senzaţia de arsură de după eliminarea firelor de păr să fie mai puţin dureroasă. Se dizolvă trei comprimate de aspirină în apă, pentru a obţine o pastă care se aplică pe zona cu probleme cu jutorul unor dischete de bumbac şi se lasă să acţioneze timp de zece minute. De asemenea, un alt agent antiinflamator recunoscut pentru proprietățile sale este ovăzul. Bogat în compuşi fenolici care acționează ca agenți de calmare și de refacere, ovăzul prezintă proprietăţi antiproliferative şi antimâncărime. Se face un amestec din făină de ovăz și iaurt simplu, apoi se aplică pasta obţinută pe zona iritată a pielii. Se lasă timp de 30 de minute, apoi se spală cu apă caldă.

Castravetele reduce erupția cutanată

801 4 6Pe lângă faptul că are o mulţime de vitamine şi minerale, castravetele este aproape în totalitate compus din apă, ceea ce îl face unul dintre cele mai bune hidratante naturale pentru pielea roșie și iritată. Studii numeroase au pus în evidență efectul antiinflamator al castravetelui, atunci când acesta este aplicat direct pe zona cu probleme. Puneți castravete proaspăt tăiat pe piele şi lăsați-l să acţioneze timp de 15 minute. Pentru a reduce mai rapid senzaţia de erupţie, utilizați un castravete rece, din frigider. Un alt produs natural care ajută la reducerea inflamaţiei, în același timp acționând ca un agent antimicrobian, este oțetul din cidru de mere. Conţinutul său acid scade nivelul pH-ului pielii, făcând-o mai netedă şi mai puţin roşie. Se diluează oţetul în apă înainte de a se aplica pe zona afectată, unde se lasă să se usuce câteva minute, după care se clăteşte. Se recomandă prudenţă în folosirea acestui produs în cazul pielii sensibile.

La câteva ore după epilare, exfoliaţi uşor pielea, pentru a ajuta la eliminarea celulelor moarte şi uleiurilor, folosind un prosop moale şi puţin gel de duş

Reguli pentru prevenirea inflamaţiilor

Pentru a evita iritaţiile şi punctele roşii inestetice postepilare, porii şi capilarele trebuie să fie cât mai reduse. În acest scop, cu o zi înainte de şedinţa de epilare, exfoliați temeinic pielea pe tot corpul, apoi hidratați cu o cremă grasă. În ziua epilării, faceți un duş cu trei ore înainte, cu apă călduţă, şi nu aplicați nicio cremă hidratantă sau ulei. Nu faceți duş sau baie timp de cinci ore după epilare şi nu aplicați niciun produs cosmetic pe zonele afectate. Dacă au rămas mici urme de ceară, puteţi folosi puţin alcool sanitar pe o dischetă, iar împotriva transpiraţiei aplicați la axile puţină pudră de talc pentru piele sen- sibilă. Dacă folosiți ceară sau aparatul de epilat, puteţi răcori zona înainte, cu o compresă rece.