Main menu

header

800 5 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Odată cu înaintarea în vârstă, pielea îşi pierde din elasticitate, la fel şi abdomenul, iar grăsimile se acumulează mult mai rapid. În plus, în urma sarcinilor, abdomenul femeii suferă mari modificări, de cele mai multe ori, inestetice. Abdominoplastia este soluţia pentru remodelarea abdomenului şi eliminarea surplusului de ţesut adipos. Cristina Berbecar - Zeca (medalion), medic specialist în Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă, în cadrul Clinicii Zetta, a explicat ce înseamnă această intervenţie şi cum se realizează în cele mai bune condiţii.

„Nu trebuie privită ca un înlocuitor al dietei sau al activităţii fizice”

- Ce este abdominoplastia?

- Este intervenţia chirurgicală prin care se tonifică peretele abdominal şi se elimină tegumentul în exces de la acest nivel. Se restabileşte, astfel, o talie mai suplă şi un abdomen mai tonic. Această intervenţie nu trebuie privită ca un înlocuitor al dietei sau al activităţii fizice. Abdominoplastia nu tratează ţesutul adipos intraabdominal, ci doar pe cel subcutanat. Intervenţia se realizează în sala de operaţii sub anestezie generală. Se practică ridicarea tegumentului şi a ţesutului adipos în exces, întărirea musculaturii abdominale prin plicătura muşchilor drepţi abdominali pe linia mediană şi mutarea ombilicului pe măsură ce pielea este coborâtă. Se practică foarte multe suturi pentru a alinia noul abdomen, se montează două tuburi de dren, iar la finalul intervenţiei, incizia va fi acoperită cu adezivi chirurgicali, nefiind necesară îndepărtarea firelor.

- Cui îi e recomandată intervenţia?

- Se adresează persoanelor care au avut o sarcină/sarcini şi au rămas cu o piele laxă, vergeturi şi o musculatură abdominală slăbită, celor care au scăzut foarte mult în greutate, o dată cu înaintarea în vârstă, iar tegumentul şi peretele muscular abdominal şi-au pierdut tonicitatea, sau au avut intervenţii chirurgicale în partea inferioară a abdomenului, ce au dus la denervarea porţiunii inferioare a acestuia şi pierderea tonusului muscular.

„Se poate asocia şi lipoaspiraţia zonelor laterale ale abdomenului pentru a obţine un rezultat cât mai plăcut”

800 5 2- Ce ar trebui să ştie pacienţii care doresc această operaţie?

- Să îşi ia un concediu de aproximativ două săptămâni, timp necesar recuperării postoperatorii. Să nu mai fumeze cu cel puţin două săptămâni înainte de intervenţie, pentru că fumatul este total contraindicat pre şi postoperator. Femeilor, dacă iau anticoncepţionale, trebuie să le oprească până după intervenţie. E necesar pentru reducerea riscului de tromboză venoasă profundă şi trombembolism pulmonar. Să evite aspirina, ibuprofenul şi alte antiinflamatoare nonsteroidiene, cu cel puţin şapte-zece zile înainte de intervenţie. Aceste medicamente pot determina sângerare în timpul şi după intervenţie. După ora 24:00 nu se mai mănâncă şi nu se mai bea nimic. În ziua intervenţiei, să nu aibă lentile de contact, unghii false/ojă, agrafe, machiaj.

- De câte feluri este această operaţie?

- În funcţie de amploarea excesului tegumentar şi al tonicităţii musculaturii abdominale, putem vorbi despre miniabdominoplastie - adică îndepărtarea unui surplus tegumentar la o persoană normoponderală, ce nu necesită intervenţie asupra musculaturii abdominale, şi abdominoplastie, cu plicătura muşchilor drepţi abdo- minali, când, prin poziţionarea unei suturi speciale, se „întăreşte” peretele abdominal. În cadrul intervenţiei de abdominoplastie, se poate asocia şi lipoaspiraţia zonelor laterale ale abdomenului pentru a obţine un rezultat cât mai plăcut.

„Cele mai frecvente complicatii: sângerarea, infecţia şi desfacerea operaţiei”

- Şi anestezia este diferită?

- Indiferent de tipul de intervenţie ales, anestezierea este generală. În momentul intrării în sala de operaţii, o echipă de anestezişti se va ocupa de pacient: monitorizare, acces venos, calmare şi liniştire a pacientului, pentru că, de cele mai multe ori, acesta are teama de anestezie mai mult decât de intervenţia în sine. Operaţia începe în momentul în care anestezia şi-a făcut complet efectul, iar pacientul nu mai simte absolut nimic.

- Ce riscuri postoperatorii există?

- Cele mai frecvente complicaţii sunt: sângerarea, infecţia sau desfacerea operaţiei. Alte complicaţii asociate pot fi vindecarea întârziată, sensibilitatea diminuată sau absentă la nivelul peretelui abdominal, asimetria, prin corecţia excesivă a unei jumătăţi a abdomenului, cicatricile hipertrofice sau cheloide, aspectul de „urechi de câine” în părţile laterale ale suturii, hematomul, sau/şi tromboza venoasă profundă. Fiecare dintre ele se previne, prin măsuri specifice luate pre/intra şi postoperator. De exemplu, întreruperea fumatului, folosirea ciorapilor compresivi intraoperator pentru a reduce riscul de tromboză venoasă, montarea tuburilor de dren pentru prevenirea hematoamelor etc.

„Se va purta o burtieră timp de o lună”

- Care este diferenţa între abdominoplastie şi lipoaspiraţie?

- Abdimnoplastia constă în îndepărtarea excesului tegumentar şi al ţesutului adipos, cu mutarea ombilicului şi asocierea/sau nu a plicăturii muşchilor drepţi abdominali. Este o intervenţie mult mai invazivă decât lipoaspiraţia, care este o operaţie estetică cu rol de modelare a anumitor zone ce prezintă ţesut adipos. Este frecventă asocierea abdominoplastiei cu lipoaspiraţia, atunci când nu putem accesa anumite zone din peretele abdominal sau când vrem să scădem grosimea peretelui abdominal ce nu va fi excizat.

- Ce indicaţii primeşte pacientul după intervenţie?

- La externare, pacientul va pleca cu două tuburi de dren, care preiau orice exces lichidian de la nivelul abdomenului. La două săptămâni, se îndepărtează leucoplastul chirurgical care sigilează suturile subcutanate şi pacientul poate să aplice cremele cicatrizante. Se va purta o burtieră pentru patru săptămâni. Alimentaţia postoperatorie va fi una dietetică, fără alimente care pot provoca greaţă, vărsături, balonare sau orice disconfort digestiv. Se vor bea multe lichide, supe şi apoi se poate trece, progresiv, la alimente solide: iaurt, brânză dietetică, legume fierte, carne fiartă, grătar etc.

„Este frecventă asocierea abdominoplastiei cu lipoaspiraţia atunci când nu putem accesa anumite zone din peretele abdominal“

„În săptămânile trei şi patru se pot face plimbări uşoare“

- Dacă tot a scăpat de surplusul de grăsime, cum poate pacientul să ajungă la un abdomen plat?

- Abdomenul plat trebuie să apară după abdominoplastie. Efectul de lungă durată, însă, se menţine printr-o dietă alimentară echilibrată şi prin activităţi fizice periodice. În săptămânile trei şi patru se pot face plimbări uşoare, ciclism pe distanţe scurte, după săptămâna a patra, mişcări aerobice sau înot uşor, ciclism şi plimbări mai lungi. De asemenea, se pot folosi şi greutăţi uşoare pentru braţe sau picioare. Săptămânile şase-opt, pacientul poate începe majoritatea tipurilor de mişcări aerobice, alergat, înot sau chiar spinning. Este indicat, însă, să nu se facă exerciţii specifice întăririi musculaturii abdominale. Şi, atenţie, începerea efortului fizic timpuriu poate determina apariţia unei cicatrizări urâte şi există riscul de rupturi tisulare!