Main menu

header

780 5 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Versatilă, elegantă, avantajând orice siluetă, vesta rămâne vedeta primăverii 2020, ca piesă care are darul de a pune în valoare imaginea de ansamblu a oricărei ținute.

Linii fine

Vesta este o „salvare” vestimentară care ar trebui să se regăsească în garderoba oricărui bărbat, dar și a doamnelor și domnișoarelor. Structura sa impecabilă și liniile fine avantajează orice imagine, indiferent dacă silueta este suplă sau viguroasă, corpolentă sau lucrată la sală. Vesta poate fi purtată aproape oricând, cu ocazii corporate sau la evenimente de tot felul. Fie că se vede discret sub jachetă, ca parte a unui costum din trei piese, fie că este piesă central a look-ului, nu va face decât să adauge stil ținutei.

Materialele naturale, ideale

Atunci când cumpărați o vestă, primul reper este materialul. Stofa este foarte importantă în decizia alegerii vestei. Firește, cele mai apreciate materiale sunt cele naturale - lâna, bumbacul, pânza de in și catifeaua. Fibrele naturale respiră bine și se izolează, astfel nu păstrează mirosuri. Pentru persoanele care vor ca vesta să fie cu adevărat o piesă centrală a vestimentației, este bine de știut că specialiștii recomandă ca vesta clasică să se potrivească perfect formei corpului. În cazul în care aceasta nu este impecabilă, faceți o vestă pe comandă, după ce alegeți modelul care vi se potrivește cel mai bine.

Versatilitate și stil

780 5 2Pentru a purta vesta astfel încât să puneți în valoare și piesa, dar și ansamblul imaginii, respectați câteva reguli simple atunci când alegeți o vestă. Astfel, partea inferioară a acesteia ar trebui să acopere centura de la pantaloni, iar butonul inferior al vestei trebuie să fie întotdeauna descheiat. Versatilitatea acestei piese este dată de faptul că poate reprezenta o soluție vestimentară spectaculoasă la un eveniment special sau poate fi o modalitate de a vă prezenta cu stil pe timpul sezonului rece sau primăvara, pentru o ieșire smart casual, cu o cămașă și jeans. Cu alte cuvinte, este un fel de a vă îmbrăca la modă, comod și elegant, toate în același timp.

Are darul de a sublinia silueta

Vestele pe care le propun marii designeri pentru sezonul primăvară 2020 sunt de o uimitoare varietate. Lungi sau scurte, asimetrice, cu blană, din tot felul de materiale și într-un curcubeu de culori și de forme. Podiumurile de modă au găzduit defilări de colecții în care vesta este cu trimitere la simbolistica high-tech sau cu accesorii din lână și buzunare utile, dar decorative, pentru stilul office de fiecare zi. În toate variantele, vesta are darul de a sublinia silueta atunci când purtătoul se poate mândri cu așa ceva și de a ascunde defectele, păstrând ținuta în cea mai mare actualitate, atunci când există câteva kilograme în plus. Colecția Prada, de pildă, a deschis defilarea pentru primăvara 2020 cu o vestă simplă, în ton perfect cu pantalonul, sub care era o cămașă viu colorată, cu un model îndrăzneț. Gulerul bluzei în combinație cu vesta și pantalonul lejer au creat un ansamblu care făcea modelul să pară mai înalt și mai subțire.

De la ținute military la aniversări în familie

Modelul Prada a fost doar prima din colecția de veste cu care designerii s-au grăbit să marcheze un trend important al sezonului. Show-urile au lăsat să curgă modele de veste scurte sau lungi, cu tăieturi drepte sau cu linii sofisticate, simple sau cu aplicații spectaculoase. Culoarea a fost la mare preț, la fel varietatea materialelor a demonstrat imaginația fără margini a creatorilor de veste. Casa Fendi, de pildă, propune vesta cu decolteu adânc, în formă de „V” și cu buzunare care trimit cu gândul la stilul futurist. Iar DSquared2 au trimis pe podium o „armată” de veste, de la cele potrivite pentru rockeri și ținute military la modele pentru aniversări în familie.

Varianta masculinizată, perfectă la birou

Pentru sezonul de primăvară 2020, specialiștii afirmă că rămân în trend vestele din piele sau din piele întoarsă. O altă tendinţă este aceea a purtării centurilor peste aceste piese. Efectul este interesant, întrucât centura subliniază linia taliei şi, în acelaşi timp, face ca vesta să se integreze mai bine în întreaga ţinută. Se poartă mai ales centuri subţiri şi relativ largi, care să nu strângă prea tare talia. Dacă nu vă încântă modelele lungi, atunci puteţi opta în egală măsură pentru alte croieli. Vesta scurtă, uşor masculinizată, este, de asemenea, în top, întrucât este perfectă la birou. O puteţi combina cu cămăşi sau cu pulovere subţiri. Dacă preferați stilul mai îndrăzneț, puteţi încerca o vestă din catifea purtată direct pe piele, care poate reprezenta o ţinută de seară originală și inedită.

Vestele lungi și contrastul

780 5 3În principiu, vesta face parte dintr-o ţinută de zi, putând fi purtată ca haină de exterior sau ca parte componentă a unei ţinute casual, de interior. Vestele tricotate sunt ideale la munte, combinate cu pulovere de schi. Puteţi transforma o vestă din catifea sau din blană scurtă într-o inedită piesă vestimentară de seară, dacă o purtaţi peste o rochie de mătase şi o asortaţi cu bijuterii de efect. Aşadar, nu există reguli în ceea ce priveşte timpul şi locul în care poate fi purtată o vestă. Problemele pe care le pune această piesă ţin doar de posibilitatea de o asorta plăcut cu alte elemente vestimentare. Vestele lungi, de exterior, merg în general foarte bine dacă sunt în contrast cu nuanţa hainelor pe care le purtaţi pe dedesubt.

Unele dintre cele mai fervente promotoare ale vestelor printre celebrități sunt Rihanna și Nicole Ritchie

Accesoriile scot ţinuta în evidenţă

După ce v-aţi cumpărat o vestă, puteți să o purtaţi şi cu obiecte vestimentare mai elegante. Merge foarte bine și cu jeanși, ca și cu o fustă, de preferinţă mulată, căci volumul de la trunchi obţinut prin vestă nu trebuie dublat şi în zona şoldurilor. Mai mult, accesorizați-vă ţinuta. Ieşiţi din tiparul cromatic de cel mult două culori, măcar în ceea ce priveşte accesoriile: optaţi pentru genţi mai jucăuşe şi viu colorate, purtaţi pălării sau chiar căciulițe care vă încadrează bine faţa şi se potrivesc look-ului. Și, pentru că ochelarii de soare se poartă în orice anotimp, nu ezitați să-i folosiți în ansamblul în care vesta este o piesă de rezistență.