Main menu

header

776 4 1de Călin Popa şi Eduard Popa

În primele luni de după naştere, specialiştii recomandă o îngrijire atentă a pielii, deoarece aceasta este cel mai mare organ al corpului şi problemele sale nu sunt uşor de mascat ulterior.

Demachiere, masaj, protecţie solară

După naştere, fluctuaţiile hormonale pot cauza o mulţime de afecţiuni la nivelul pielii, de la acnee până la pete sau vergeturi. Din fericire, există o mulţime de modalităţi atât la nivel intern, cât şi extern care să le ajute pe mămici să îşi redobândească fermitatea pielii după naşterea bebeluşului. Potrivit specialiștilor, prima „regulă de aur” este igiena riguroasă. După demachierea corectă a feţei, se va aplica o cremă hidratantă, neuleioasă. Pielea corpului se poate masa cu creme pe bază de vitamina E, ulei de măsline, unt de cacao sau unt de shea. De asemenea, îngrijirea pielii proaspetelor mămici are nevoie și de creme de protecţie solară cu factor SPF 15. De asemenea, după naştere se recomandă o dietă echilibrată, care se va reflecta în aspectul exterior: fructe şi legume bogate în vitamine A şi C, alimente care conțin zinc (nuci, pește) şi proteine.

Vergeturile se pot trata cu ultrasunete

Proaspetele mămici au nevoie de hidratare, de aceea nu este de neglijat bunul obicei de a bea doi litri de apă în fiecare zi, acest aport crescând eventual în sezonul cald. Iar petele de pigmentare din jurul mameloanelor, a abdomenului şi de pe faţă se pot reduce treptat și dispar, în cazul unei îngrijiri adecvate. În ceea ce privește neplăcutele vergeturi, acestea afectează până la 90% dintre femeile care au născut. Prevenția implică evitarea schimbărilor bruște de greutate, iar în timpul sarcinii este foarte important masajul pielii, mai ales pe zonele predispuse: abdomen, sâni, coapse, fese. Masajul se efectuează zilnic, cu o cremă pe bază de cacao sau unt de shea. Tratamentele ce pot fi realizate pentru atenuarea vergeturilor sunt diverse şi depind de vârstă, nuanţa pielii şi chiar şi de dietă: peeling chimic cu diferiţi acizi, ce au ca rol mărirea producţiei de colagen, asociaţi cu seruri cu vitamina C, roller cu microace, care se bazează pe capacitatea proprie de apărare a pielii, dermabraziune, masaj cu ultrasunete, creme antivergeturi.

Sportul şi masajul sunt factori importanţi pentru o piele fermă. Cu acordul medicului, după naştere, se pot începe sporturi uşoare: plimbări, înot, yoga