Main menu

header

765 5 2de Călin Popa şi Nicoleta Gheorghe

Produsele de machiaj pot adăposti o impresionantă colecție de bacterii, virusuri şi ciuperci, cu potențial de a provoca o serie de afecțiuni ale pielii şi infecţii dintre cele mai serioase. Potrivit statisticilor, pensulele sunt pe primele locuri la capitolul adăpost pentru agresori microscopici.

Risc de blocare a porilor și erupții

Experții atrag atenția asupra faptului că machiajul, fiind în general un mediu umed, reprezintă locul perfect în care se pot dezvolta microbi, care se află din belșug și în pensule. Acestea se murdăresc destul de repede și, dacă nu sunt curăţate constant, ascund o mulţime de bacterii. În contact cu pielea, microorganismele pot provoca adevărate dezastre: blocarea porilor cu sebum, erupţii de coşuri, piele mai uleioasă decât în mod normal, mâncărimi. Date fiind aceste neajunsuri, specialiștii se străduiesc să realizeze pensule pentru machiaj care să fie cât mai igienice cu putință.

Eficiente împotriva microorganismelor rezistente

Brandurile Asquan și Pylote au lansat recent un set de cosmetice care include și pensulele necesare unui machiaj de calitate, dar cu proprietăți antimicrobiene. Testate anterior de laboratoare independente, pensulele și-au păstrat caracteristicile mult mai mult timp față de unele obișnuite, inclusiv împotriva microorganismelor foarte rezistente responsabile cu herpesul și conjunctivita. „Rezultatele au arătat că pensulele noastre mențin un grad înalt de igienă antimicrobiană în condiții dintre cele mai grele, inclusiv în prezența bacteriilor rezistente la antibiotic, precum și în ceea ce privește contaminarea dintre utilizări”, detaliază Loïc Marchin, CEO al Pylote.

Microsfere ceramice impregnate în fibre

Producătorul a adus în acest proiect cele mai recente descoperiri în domeniul chimiei mineralelor și ceramicii și a patentat o formulă revoluționară. „Tehnologia pe care am lansat-o este prima de acest fel din lume, este unică și protejează și de bacterii, și de virusuri”, explică Henri Tinchant, președinte al Asquan. Acest rezultat se datorează prezenței microsferelor ceramice în fibrele pensulelor, inclusiv ale celor pentru mascara, garantând astfel o prelungire a „vieții curate” a ustensilelor fără de care nu se poate concepe un machiaj reușit.