Main menu

header

765 5 1de Călin Popaşi Gabriela Comşa

Milia, punctele de grăsime cu o structură mai fermă care apar pe faţă, pe buze, pe pleoape sau pe obraji, reprezintă o mare bătaie de cap. Specialiștii recomandă o serie de măsuri pentru a scăpa de aceste mici chisturi.

Pielea, împiedicată să elimine celulele moarte

Milia se prezintă la prima vedere asemenea unor coşuri, dar sunt puncte de grăsime care apar în zone de piele nongrase de pe față, în alte părţi ale corpului. Denumite milia în termeni medicali, aceste puncte sunt chisturi mici, cu dimensiuni de până la doi milimetri, care se formează atunci când celulele moarte ale pielii sau keratina sunt blocate sub piele. Pe lângă aspect, nu există alte simptome ale afecţiunii. În unele cazuri, pacienţii raportează mâncărime sau disconfort, însă milia este diagnosticată prin aspect, fără alte teste speciale.

Razele ultraviolete, printre cauzele principale

Cea mai frecventă cauză a miliei adulte este utilizarea de produse comedogenice - cele care conţin uleiuri, ce pot interfera cu capacitatea pielii de a elimina celulele moarte, explică dermatologul britanic Anjali Mahto. De exemplu, iritaţia produsă de creme pe bază de derivaţi de vitamina A sau retinoizi şi produsele pe bază de alcool pot avea acest efect. Și transpiraţia excesivă poate juca un rol important în apariţia miliei, la fel ca şi razele ultraviolete. De altfel, persoanele care se expun excesiv la soare manifestă o predispoziție pentru aceste acumulări de grăsime.

Se recomandă procedurile din cabinetele de specialitate

Prima recomandare şi cea mai importantă este evitarea lezării chistului la domiciliu din dorinţa de a scăpa de el, pentru a ne feri de riscul de infecţie şi cicatrice. Punctele superficiale pot dispărea chiar şi în câteva zile, spontan sau după o exfoliere uşoară. Cele profunde de cele mai multe ori rămân sub piele, nemodificate, pentru perioade lungi de timp. Procedurile efectuate în cabinetele de specialitate sunt preferabile. Dacă afecţiunea nu trece de la sine în câteva luni şi este deranjantă din punct de vedere estetic, cea mai bună soluţie este sfatul dermatologului, care poate pune la dispoziţie diferite opţiuni de tratament, explică specialiștii. De obicei, în cabinetul dermatologic procedura este rapidă şi fără durere, riscurile de a rămâne cicatrice fiind minime.

SFAT. Exfolierea pielii pentru prevenirea miliei se poate realiza și acasă, cu rezultate bune din perspectiva împiedicării acumulării de celule moarte.