Main menu

header

763 4 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Crioterapia, care devine tot mai populară ca metodă de înfrumuseţare şi tratament pentru diferite afecţiuni, rămâne deopotrivă benefică grație rezultatelor imediate și controversată, întrucât nu a fost testată suficient timp.

Vedetele, în ritual extrem

763 4 2Crioterapia la care se expun vedetele ca să-și mențină frumusețea prin conservare în gheață poate avea numeroase beneficii pentru întregul organism dacă persoanele care apelează la această metodă au suficient curaj. Lady Gaga, de pildă, nu se sfiește să expună public ritualul extrem prin care se menține în formă, scufundându-se într-o cadă cu apă cu gheață demnă de peisajul arctic. Metoda presupune expunerea corpului la temperaturi cu mult sub zero grade și este recomandată de mulți specialiști ca având efecte benefice pentru sportivi, deoarece reduce inflamaţiile. De altfel, și Madonna are obiceiul de a apela la crioterapie pentru durerile de genunchi de care suferă în ultima vreme. Pe de altă parte, însă, există și voci care avertizează asupra potențialelor riscuri și nu recomandă tratamentul pentru întregul corp, ci doar localizat, întrucât metoda nu este cunoscută încă în totalitate, notează womenshealthmag.com.

Mișcare în camera frigorifică

763 4 3În mod normal, crioterapia este intrarea într-o cameră în care temperatura scade sub -100 de grade Celsius, prin folosirea nitrogenului lichid. De aceea, trata- mentul durează doar două-trei minute, pentru a permite răcirea corpului, dar nu şi a organelor interne, lucru care ar putea fi fatal. Pe măsură ce corpul se răceşte, sângele se va duce doar spre inimă şi alte organe vitale, pentru a le menţine în siguranţă. Astfel, pentru a se încălzi la loc, corpul va începe să pompeze mai mult sânge şi oxigen. În clipa în care o persoană iese din camera îngheţată şi revine la o temperatură normală, sângele foarte oxigenat se va duce din nou spre extremităţi, stimulând vindecarea lor sau regenerarea și întinerirea ţesuturilor. Experții recomandă, pentru atenuarea senzației de rece extrem, ca, odată intrată în camera de crioterapie, persoana să respire într-un anume fel - inspirație timp de patru secunde, expirație timp de opt secunde, pentru stimularea sistemului nervos parasimpatic, precum și efectuarea de mișcări ușoare de gimnastică sau chiar de dans.

Întindere imediată a pielii

763 4 4Chirurgul plastician Yannis Alexandrides, din Marea Britanie, este de părere că beneficiile imediate ale crioterapiei sunt „întinderea vizibilă a pielii, recuperare musculară și claritatea minții”. „Pe termen lung, metoda aduce stimularea ratei metabolice, cu arderea a până la 800 de calorii la fiecare ședință, plus un mijloc excelent de a combate inflamațiile, ceea ce este de mare ajutor persoanelor care fac exerciții fizice în mod regulat”, explică specialistul. Din această perspectivă, metoda este recomandată de specialiștii în fitness. „Crioterapia este metoda prin care îmi revin de fiecare dată”, afirmă Artur Zolkiewicz, antrenor și manager al Workshop Gymnasium, din Knightsbridge, care face ședințe de crioterapie de două ori pe săptămână, după sesiuni intense de Jiu-Jitsu și ridicare de greutăți. Mai mult, antrenorul adaugă că metoda i-a îmbunătățit foarte mult calitatea odihnei.

Stimulează producerea de colagen, „sculptează” trăsăturile

763 4 5Frigul extrem la care este expus organismul în cadrul sesiunilor de crioterapie are capacitatea de a stimula producerea de colagen, proces benefic nu doar pentru piele, ci pentru întregul organism. „Folosesc crioterapia de ani buni în tratamentele faciale pe care le execut. Pot spune că efectul este imediat, de sculptare a trăsăturilor, de împrospătare a chipului obosit sau tern, de reîntinerire vizibilă”, detaliază Teresa Tarmey, binecunoscut cosmetician al vedetelor. Doritorii de reîntinerire prin crioterapie pot începe cu două-trei ședințe pe săptămână, direcționate precis spre reducerea inflamațiilor sau înfrumusețare, în funcție de rezultatele pe care le așteaptă fiecare. În plus, există o tehnologie antirid ce presupune introducerea unui ac îngheţat în nervul facial responsabil de producerea ridului. Muşchiul se relaxează astfel şi pielea se întinde. Mai întâi este aplicat un anestezic, apoi specialistul introduce între unul şi cinci ace îngheţate şi foarte subţiri în nerv, pentru a-l slăbi, astfel încât să permită relaxarea muşchiului. Rezultatele sunt imediate, însă metoda nu este încă pe deplin certficată.

Grăsimile „ard” la rece

763 4 6Paradoxal, deși părerea generală este aceea că eliminarea grăsimilor are nevoie de procesul de topire, totuşi acestea reacţionează mai puternic la rece. O temperatură foarte scăzută le poate distruge pentru totdeauna. Există o procedură care foloseşte temperaturi negative extreme pentru a înlătura grăsimea de pe abdomen sau fese. Un aparat special răceşte pielea timp de o oră, pentru a sparge celulele grase fără a afecta pielea. Când se răcesc celulele grase, este trimis un mesaj la ADN-ul fiecăreia și începe procesul de distrugere, finalizat cu moartea lor. Schimbările nu apar imediat, întrucât durează între trei și opt săptămâni pentru ca acestea să fie drenate prin sistemul limfatic, dar metoda este folosită pe scară largă, este foarte puţin dureroasă şi neinvazivă. Grăsimea este redusă cam cu 20% după prima intervenţie şi se poate ajunge până la 50% în zona dificilă a abdomenului.

Variantă de tratament al cancerului

Crioterapia se foloseşte nu doar pentru înfrumuseţare, ci şi pentru tratarea diverselor leziuni ale pielii, tumori, cancer de prostată, de ficat, de sân sau de col uterin. Sunt făcute tomografii pe care medicii le folosesc pentru a-i ghida către locurile care necesită tratament. Celulele canceroase sunt supuse unor temperaturi scăzute extreme, procedura semănând cu cea pentru îndepărtarea celulelor grase. Tumora este îngheţată şi începe să dispară. S-a constatat o reducere cu până la 77% a cancerelor tratate prin crioterapie, cu mențiunea că metoda nu se poate aplica dacă boala a cuprins mai multe organe. Recuperarea după crioterapie este mai uşoară decât în cazul îndepărtării tumorilor prin metode chirurgicale şi durerile sunt mai mici după intervenţie.

Crioterapia poate fi folosită și ocazional, înaintea unui eveniment special sau a unei întreceri sportive solicitante

Nerecomandată suferinzilor de diabet

Efectele crioterapiei nu au fost încă demonstrate ştiinţific. Nu există o dovadă că noua metodă este mai eficientă decât vechile „băi de gheaţă” la care recurgeau şi înainte sportivii, pentru a scăpa de dureri musculare şi inflamaţii. În plus, riscurile pentru sănătate pot fi foarte mari, mai ales în cazul pacienţilor care au probleme cu circulaţia sângelui sau în cazul diabeticilor. De asemenea, tratamentul poate înrăutăţi alergiile sau problemele cardiace. De aceea, fiecare persoană trebuie să se gândească foarte bine dacă această metodă i se potrivește și să se consulte cu un specialist.