Main menu

header

761 5 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Dacă vreți ca de Sărbători să arătați perfect din cap până-n picioare, nu trebuie să uitați de machiaj, care ar trebui să fie deosebit și perfect realizat. Margareta Mihai (foto), specialist make-up la Salonul VicMar (număr de telefon: 0723.765.676), v-a pregătit câteva sugestii care să vă facă să fiți cu adevărat strălucitoare.

„Pentru fardul de ochi, domnișoarele pot folosi trei-patru nuanțe, iar doamnele, cel mult două”

- Pe lângă o ținută care să le scoată în evidență trupul, doamnele au o mare problemă când vine vorba despre ziua de Crăciun: machiajul. Care sunt pașii care trebuie făcuți pentru un machiaj de calitate?

761 5 2- Așa este, fiecare doamnă vrea să fie perfectă atunci când vine Crăciunul, însă pentru asta trebuie să știe că sunt foarte importante etapele pregătirii machiajului. În acest sens, se va începe cu demachierea feței, chiar dacă nu a existat machiaj pe față, pentru că trăim într-un mediu poluant și multe lucruri din jur ne încarcă tenul. Se aplică apoi o cremă hidratantă, dacă nu există o cremă bază de machiaj. Aceasta trebuie să fie emolientă, de o consistență medie și, dacă există un ten sensibil, să conțină un factor de ultraviolet de minimum 25%. Este foarte important ca această cremă să aibă măcar 80% ingrediente naturale. Următoarea etapă este alegerea fondului de ten, în funcție de nuanța tenului. Aceasta se face fie încercând o picătură sub bărbie, fie la încheietura mâinii. Fondul de ten se aplică cu o pensulă, dacă e lichid, sau cu un burețel umed din latex, dacă e solid. Nu aplicați niciodată fondul de ten cu mâna și nici prin frecare, ci prin tapotare, apoi se folosește un anticearcăn. Dacă e lichid, de asemenea, se folosește o pensulă subțire. Se va pune sub cearcăne și pe pleoape, dacă ochii sunt adânciți. Se alege, ulterior, o pudră pulbere, de granulație fină, care uniformizează și ajută la mătuirea tenului, stabilizând machiajul până la 24 de ore.

- Cum se poate realiza acasă un machiaj perfect de Crăciun?

- Cel mai important aspect îl constituie nuanțele de culoare, acestea fiind stabilite în funcție de culoarea ochilor. Doamnele cu ochi albaștri vor folosi culori calde de verde, iar cele cu ochii verzi, nuanțe calde de mov, mergând chiar și spre fucsia. Pentru ochi negri și căprui sunt indicate nuanțele de grena, bej, chiar și roșu. După aplicare, doamnele se pot varia nuanțele, în funcție de cum vor să fie machiajul, mai provocator sau mai decent. Domnișoarele pot folosi trei-patru nuanțe, iar doamnele, maximum două culori.

„Folosiți gene false cu bandă, din fire naturale”

761 5 3- Pentru a fi cu adevărat uimitoare de Crăciun, femeile pot apela la sclipici?

- Absolut. Glitter-ul poate fi asortat oricărei nuanțe de culori, cu condiția ca doamnele să aibă soluția pentru aderarea acestuia. Glitter-ul se aplică întotdeauna după finalizarea machiajului. Acesta dă intensitate și genelor false. Recomand pentru Crăciun și folosirea genelor false, dar doar cele cu bandă, 3D și din fire naturale. Mai ales că se pot refolosi.

- Multe femei obișnuiesc să pună accentul pe buze cu un ruj roșu de Crăciun. Cum trebuie să fie restul machiajului în acest caz?

- O femeie care accentuează buzele cu ruj roșu vrea să atragă atenția la ceea ce vorbește. Dacă se optează pentru această culoare, e bine să aleagă un roșu Ferrari, iar machiajul de ochi să fie aproximativ la fel de intens ca și rujul, pentru a avea o proporție de culoare pe față egală. Persoanelor cu buze subțiri le este de ajutor rujul orange, plus aplicare de luciu. Doamnelor cu buze cărnoase le recomand conturarea în interiorul buzelor și un ruj roșu închis, chiar mat, pentru a fi redus volumul. Pe de altă parte, pentru a da volum buzelor, e de ajutor un ruj sclipicios. Pentru cele care nu vor ruj roșu, însă au nevoie să-și pună buzele în evidență, pot folosi un contur nud și ruj nud. Rujul se poate folosi și pe post de fard de obraz. Se pun trei puncte pe obraz și ușor se blenduiește cu degetul.

„Glitter argintiu, culori metalizate și fond de ten cu ulei de jojoba sau de argan pentru Revelion”

- Pentru Revelion, doamnele care nu vor să apeleze la ajutorul unui specialist ce trebuie să facă pentru a intra în Noul An așa cum își doresc?

- Idealul în machiaj se bazează pe forma feței ovale. Etapele pregătitoare necesită o complexitate mai mare. După ce se curăță tenul, se va pune o mască hidratantă sau exfoliantă dacă tenul este gras. Apoi, pentru închiderea porilor se vor folosi o apă tonică, apoi o bază solidă de machiaj sau o cremă mai solidă. Pentru un efect de durată, se vor utiliza fondurile de ten solide, cu ulei de jojoba sau de argan. Dacă nu găsesc un astfel de fond de ten, atunci își vor da pe față cu unul dintre cele două uleiuri, apoi vor pune fondul de ten. Recomand anticearcăn, apoi o pudră pulbere fină, care se așază pe față tot prin tapotare.

- Se mai poartă machiajul metalic? Îl mai pot lua în considerare pentru Revelion?

- Machiajul ochilor este extrem de important de Revelion și se pot folosi cu succes culorile metalizate, care au la bază ioni de argint sau argintiul. De asemenea, se va ține cont de culoarea ochilor. Pentru ochii verzi și albaștri este indicat movul prună, dar și tușul de ochi lichid cu rezistență la transfer, iar pentru ochi căprui și negri sunt potrivite maro-ul, bejurile aurii, goldenul. Pentru intensitatea privirii, indiferent de culoarea ochilor, va fi folosit glitter-ul argintiu atât pe interiorul ochilor, cât și pe pleoapa mobilă. Culoarea de obraz va fi una roz. Rimelul poate fi folosit alături de genele false, care de Revelion pot fi mai stufoase. Se vor corecta și sprâncenele cu fard maro deschis pentru blonde și maro închis pentru brunete sau șatene.

„Puneți accent pe iluminarea feţei”

- În general, de Revelion, doamnele și domnișoarele doresc să aibă un machiaj cu mai mult glow. Unde se pune accentul în acest caz?

- Pe iluminarea feței, respectiv zona T-ului. Al doilea accent se va pune deasupra rujului. Cu cât rujul va fi mai mat, cu atât va fi scos în relief metalicul.

- Ce ar trebui scos în evidenţă în noaptea dintre ani? Buzele sau ochii?

- De obicei, ochii. Și asta pentru că în noaptea de Revelion se mănâncă și se bea, iar rujul trebuie mereu reîmprospătat. Doamnele trebuie mereu să aibă grijă ce coafură aleg atunci când fac machiajul, dar și ce ținută. Doar așa vor scoate în evidență personalitatea, dar și frumusețea naturală.

„Cu cât rujul va fi mai mat, cu atât va fi scos în relief metalicul“

„Utilizaţi fixatorul cu pompiţă naturală“

- Există vreun truc prin care se poate face ca machiajul să reziste mai mult?

- După finisare, se dă rezistență machiajului până la 48 de ore folosind un spray fixator. Cel mai bun fixator de machiaj este cel cu pompiță naturală, prin pomparea aerului. Celelalte sunt sub presiune și conțin mulți alți alergeni.