Main menu

header

754 4 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

Din ce în ce mai mulţi domni se plâng că se confruntă cu o problemă la prima vedere inofensivă, dar extrem de sâcâitoare: mătreața. Cum puteți să o înlăturați, folosind metode cât mai naturale, aflați în rândurile de mai jos.

Stresul, unul dintre cei mai importanți factori

La prima vedere, spun specialiștii, mătreața nu ar trebui să sperie pe nimeni, pentru că ea este semnul că pielea scalpului, asemenea pielii de pe întregul corp, se regenerează. Cu alte cuvinte, câteva urme de mătreață nu sunt o problemă. În această situație, există o sumedenie de șampoane care corespund fiecărui tip de păr în parte care vă pot ajuta să înlăturați mătreața. Situația se agravează însă atunci când mătreața apare în cantități mari. De ce se instalează? Potrivit specialiștilor, scalpul fiecărei persoane este populat de o ciupercă asemănătoare drojdiei. Când ciuperca se află pe piele în cantităţi excesive, rezultatele metabolice fungice irită scalpul, care răspunde apoi cu o producţie crescută de mătreaţă.

Prea puțină expunere la lumină înlesnește apariția

754 4 2Dar formarea mătreţei depinde şi de alți factori, respectiv stresul, scalpul mult uscat, dar și dieta nesănătoasă. Pe de altă parte, prea puțină expunere la lumină, în special în timpul iernii, înlesnește apariția mătreții. În plus, unii bărbați pot avea mătreață și pentru că s-au obișnuit să folosească în mod excesiv produse de stilizare a coafurii precum fixativul, gelul de păr sau ceara. Sunt, totodată, și anumite boli de piele, cum ar fi eczemele sau psoriazisul, care pot cauza formarea mătreţei în cantităţi mai mari, iar în astfel de cazuri e necesar să consultați urgent un medic dermatolog. Nu în ultimul rând, folosirea în exces a uscătorului de păr la temperaturi înalte poate usca scalpul şi poate duce la mătreaţă vizibilă.

Nu folosiți la comun peria de păr și prosopul

Dacă aveți probleme cu mătreața, trebuie să aveți grijă să spălați părul cât mai des, chiar și în fiecare zi, folosind un șampon antimătreață. Sub nicio formă nu trebuie să folosiți la comun prosoapele sau periile de păr. De asemenea, asigurați-vă că prosoapele, fețele de pernă și periile de păr sunt curățate în mod regulat. Pentru a permite scalpului agresat să se refacă, evitați cât mai mult posibil să folosiți fixativul, gelul de păr sau ceara. Pentru a elimina mătreața cât mai repede, introduceți în alimentație nutrienți precum minerale, vitamine și acizi grași Omega 3. Vă vor ajuta și să preîntâmpinați reapariția acesteia.

Oțetul de mere distruge infecțiile fungice

Unul dintre cele mai vechi și eficiente remedii împotriva mătreței este uleiul esențial de arbore de ceai, întrucât are excelente efecte antibacteriene și proprietăți antifungice, care combat mătreața urgent. În acest sens, se recomandă să amestecați câteva picături de ulei esențial de arbore de ceai cu două linguri cu ulei de măsline. Produsul obținut va fi aplicat pe scalp seara, înainte de culcare. Se lasă să acționeze până dimineața, apoi se spală părul folosind un șampon antimătreață. Pentru efectul dorit, tratamentul se face de trei ori pe săptămână, timp de două săptămâni. La nevoie, se repetă. Un alt remediu util împotriva mătreții este oțetul de mere, întrucât distruge infecțiile fungice și reface pH-ul natural al scalpului. Se folosește o parte apă și o parte oțet. Amestecul se aplică pe scalp și pe toată lungimea părului, după ce podoaba capilară este curată. Se lasă să acționeze în jur de zece minute, apoi se clătește cât mai bine părul. Pentru rezultate maxime, se folosește remediul de două ori pe săptămână.

Clătiți cu apă cu lămâie

Puteți scăpa de mătreață utilizând și bicarbonatul de sodiu, care are rolul de a detoxifica scalpul, îndepărtând atât mătreața, cât și bacteriile care duc la reapariția sa. În acest sens, folosiți două lingurițe cu bicarbonat de sodiu și apă, din care formați o pastă. Aceasta se va aplica pe scalp și se masează cu mișcări cât mai blânde și circulare. După cinci-șapte minute de masaj, se clătește cât mai bine părul, cu multă apă. Tot pentru a scăpa de neplăcuta mătreață, e bine să clătiți podoaba capilară cu apă cu lămâie. Tot ce trebuie să faceți este să curățați bine o lămâie, apoi să fierbeți coaja într-un ibric cu apă. Lăsați să se răcească, după care clătiți părul cu această soluție. Pentru rezultate rapide, tratamentul se folosește de trei ori pe săptămână. Ca să alungați mătreața, puteți folosi și ulei de susan sau de cocos. Masați bine scalpul apăsând ușor, apoi lăsați să acționeze în jur de un sfert de oră. Ulterior, spălați cu un șampon dermatocosmetic contra mătreții.

Utilizați suc de aloe vera

Iaurtul este foarte eficient împotriva mătreții. Se masează scalpul cu iaurt, după care se lasă să acționeze aproximativ 20 de minute. Pentru efect maximum, puteți combina iaurtul cu un ou sau cu sucul unei lămâi. Ceaiul de cimbru (cu care se clătește părul) face, la rândul lui, minuni, la fel ca și sarea de masă. Puneți puțină sare în păr, masați ușor scalpul, apoi spălați cu un șampon. Recomandat este și ceaiul de urzică, cu care, de asemenea, puteți clăti părul după spălare. Nu în ultimul rând, încercați și sucul de mere, care se aplică pe scalp, iar după 15 minute se spală părul. Dacă aveți în casă aloe vera, despicați frunzulițele și utilizați gelul din interior pe scalp. Clătiți părul după 30 de minute.

Odată ce ați observat apariţia mătreţii, evitați orice iritare suplimentară a scalpului cauzată prin vopsire

Uleiul de eucalipt calmează iritaţiile

O altă variantă este o mască obținută din patru picături de ulei de eucalipt amestecate cu 50 ml ulei de jojoba, patru picături de ulei de lavandă şi încă patru de ulei de rozmarin. Încălziți uşor amestecul şi aplicați pe părul umed, după ce l-ați spălat. Acoperiți părul cu un prosop şi lăsați să acţioneze timp de o oră, apoi spălați din nou. De asemenea, pentru a preveni iritațiile scalpului, masați de două ori pe săptămână cu ulei de eucalipt, cedru, lămâie sau rozmarin. Tot domnilor li se recomandă următorul tratament: bateți două ouă, aplicați pe scalp și lăsați să acționeze o oră, apoi spălați părul. Din cele mai vechi timpuri, ouăle sunt de mare ajutor în tratamentul mătreții și la căderea părului. Un tratament antimătreață îl puteți face și combinând o lingură cu suc de lămâie cu două linguri cu usturoi pisat. Aplicați la nivelul scalpului, lăsați să acționeze o jumătate de oră, apoi șamponați și clătiți. Sucul de lămâie vă va ajuta să scăpați de fulgii de mătreață, iar usturoiul, fiind un antibiotic natural, va ucide bacteriile.