Main menu

header

743 5 4de Călin Popa şi Nicoleta Gheorghe

Pentru femeia modernă, prima regulă atunci când vine vorba despre frumusețe este aplicarea protecției solare pentru ten. Dar acest lucru este valabil și pentru scalp, de aceea trendul principal al acestei veri este utilizarea de loțiuni care să apere pielea capului și părul de acțiunea dăunătoare a razelor UV.

Podoaba capilară reflectă acțiunea vătămătoare a soarelui

Specialiștii afirmă că razele ultraviolete pot provoca daune majore nu doar tenului, ci și scalpului, având aceleași efecte nocive și expunând acelorași riscuri de arsuri sau chiar de cancer de piele. De asemenea, podoaba capilară, chiar dacă este alcătuită din celule moarte, reflectă din plin acțiunea vătămătoare a soarelui, care poate face părul aspru, lipsit de vitalitate și de strălucire. În aceste condiții, marele trend al verii este extinderea protecției solare spre scalp și păr, iar industria a sărit imediat să ofere o gamă întreagă de produse dedicate.

Hidratează pigmenții care dau culoarea

Loțiunile de protecție solară pentru scalp și păr nu doar previn daunele pe care le poate provoca astrul zilei, dar și tratează pielea capului și șuvițele. În formule uscate, de pudră, sau umede, de lichide ușoare care se pulverizează, aceste produse hidratează pigmenții care dau culoarea părului, salvează podoaba capilară de decolorare și de asprime, echilibrând, în paralel, și pH-ul scalpului. „Soarele face ca stratul superior al celulelor să se deschidă, permițând înlăturarea melaninei. Astfel intervin uscarea excesivă și decolorarea părului, care are vizibil de suferit dacă nu este protejat”, atrage atenția stilistul Laura Dyer, de la salonul Antonio Prieto, din New York.

Scutește de vopsitul de după vacanță

O formulă de protecție solară nu apără doar părul, ci și… portofelul. Este binecunoscut faptul că imediat după vacanța la mare, doamnele și domnișoarele dau fuga în saloanele de înfrumusețare pentru a-și reîmprospăta culoarea părului. Or, dacă acesta este protejat de daunele solare, demersul nu mai este necesar după vacanță. „Expunerea la soare sparge proteinele din firul de păr, determinând astfel ruperea sau despicarea acestuia, precum și oxidarea. De aceea, este necesară protecția care vă va scuti de toate aceste neplăceri și nu veți mai fi obligate să mergeți la salon imediat după concediu”, punctează hairstilistul Kirsten Klontz.

„Dacă formula de protecție pentru păr nu conține indice SPF, nu vă va proteja și scalpul!“ (Linda de Zeeuw, stilist, New York)

Se recomandă utilizarea permanentă

Produsele de protecție solară au indici SPF de 30, 40, 50 sau mai mari. De asemenea, există și formule de uleiuri cu grad de protecție general, care, având SPF corespunzător, asigură și apărarea scalpului. Klontz recomandă aplicarea regulată și obligatoriu după fiecare sesiune de înot. De obicei, aceste produse furnizează și vitamina E, pentru hrănirea părului expus la soare, precum și apă de cocos, pentru a menține podoaba capilară perfect hidratată. Per ansamblu, ca și în cazul loțiunilor de protecție pentru ten, și formulele pentru păr ar trebui utilizate în permanență, indiferent de anotimp.