Main menu

header

741 4 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Iluminatoarele cosmetice și-au găsit locul atât în trusa, cât și în sufletul oricărei femei pasionate de frumusețe. În cele mai variate formule, texturi sau culori, iluminatorul a devenit o piesă de bază în machiajul cotidian, conferind un aspect fresh al tenului.

Pune în evidență tenul și trăsăturile

Iluminatoarele sunt produse cosmetice care reflectă lumina, disponibile sub formă lichidă, de cremă sau de pudră. Acestea pun în evidență tenul, conferindu-i mai multă strălucire și prospețime după aplicare. Dacă sunt folosite în zonele corecte și cu subtilitate, îi vor conferi vigoare tenului tern sau matur. Persoanele cu tenul mai închis la culoare aleg iluminatoare în nuanțe aurii, de piersică sau bronz, pentru a accentua tonul cald al pielii, iar doamnele și domnișoarele cu pielea deschisă sunt foarte bine puse în valoare de iluminatoarele în nuanțele trandafirii cu reflexe argintii, care îi vor conferi tonului pielii mai multă intensitate.

„Pereche” cu fondul de ten

Unul dintre secretele reușitei aplicării corecte și discrete a iluminatorului este combinarea texturii acestuia cu cea a fondului de ten. Așadar, dacă folosiți fond de ten lichid, alegeți o formulă lichidă și pentru iluminator. Pentru decizia corectă este foarte important să știți cu exactitate ce tip de ten aveți. De exemplu, pudra iluminatoare ar putea fi mai puțin potrivită pentru tenul uscat, însă efectul său matifiant poate fi benefic pentru tenul gras. Iluminatorul se poate folosi în două moduri: sub formă lichidă sau de cremă, care trebuie să fie amestecat cu crema hidratantă sau fondul de ten (câteva picături sunt suficiente), și pudră iluminatoare, care se aplică în zonele specifice, cu o pensulă pentru uniformizare.

Trasați fruntea, spațiul de sub ochi, nasul și bărbia

Este bine de știut faptul că atunci când aplicați iluminatorul, poziționarea chipului direct sub o sursă de lumină vă va ușura mult sarcina, întrucât vor fi evidențiate exact zonele care reflectă lumina. Pentru o strălucire naturală și plină de prospețime, puteți aplica iluminatorul în aceste zone. Mai departe, înainte de a folosi iluminator, trasați secțiunile feței pe care doriți să le evidențiați aplicând corector cu o nuanță mai deschisă decât tonul pielii, sub formă de puncte. Zonele de trasat includ fruntea, spațiul de sub ochi, nasul și bărbia. Acest pas vă va ajuta să creați un efect de iluminare și va reflecta lumina de pe față în toate zonele potrivite, cele care alcătuiesc structura feței.

Se începe întotdeauna cu o cantitate mică

741 4 2Odată stabilite aceste repere, puteți începe procesul de aplicare a iluminatorului. Prima operațiune se face în colțurile interioare ale ochilor, pentru a-i deschide. În continuare, aplicați produsul sub arcul sprâncenelor, pentru a defini și a ridica arcada. Mai departe, evidențiați partea superioară a pomeților, urcând până la tâmple. Puteți folosi iluminatorul și pe curba buzei superioare, ceea ce va crea iluzia de buze mai pline. În cazul în care doriți să dați nasului o formă mai îngustă și mai definită, aplicați iluminatorul în jos, spre interiorul nasului. După ce întindeţi un strat de fond de ten, puteţi aplica iluminatorul lichid pe osul pomeţilor, pe puntea nasului, pe arcadă, în colţul intern al ochiului, apoi fixaţi cu grijă toate zonele precedente cu iluminatorul pudră. Pe restul feţei aplicaţi o pudră liberă. Se începe întotdeauna cu o cantitate mică de iluminator, iar dacă mai este nevoie, puteţi suplimenta ulterior.

Folosiți o pensulă specială!

741 4 3Ca orice etapă de make-up, și aplicarea iluminatorului are reguli pe care, dacă le respectați, evitați să arătați artificial. Înainte de toate, atenție la cantitate. Dozați cu mare atenție cât iluminator aplicați pe zonele-cheie ale feței, în așa fel încât ansamblul final să fie unul unitar și firesc, care în același timp să vă pună perfect în valoare strălucirea chipului. De asemenea, evitați cea mai comună greșeală în folosirea iluminatorului cremos, care vine adesea sub formă de stick și care presupune aplicarea acestuia direct pe față. Acest obicei nu permite o dozare corectă a cantității. Folosiți o pensulă pentru fond de ten din păr sintetic, întrucât veţi obține un rezultat mult mai curat și veți economisi din produs.

SFAT. Pensula cea mai potrivită pentru aplicarea iluminatorului pudră este pensula evantai, care asigură cantitatea necesară aplicării optime a iluminatorului, cât şi un finish subtil, delicat.

Indicat doar pe zonele pe care lumina cade natural

Iluminatorul nu se aplică niciodată pe toată fața. Procedând astfel, nu numai că veți străluci mult prea tare, dar tenul va căpăta și un aspect gras, uleios. Aplicați, așadar, iluminatorul doar pe zonele pe care lumina cade în mod natural - pe vârful pomeților, pe podul nasului și deasupra buzei superioare. De asemenea, dacă ați optat pentru iluminatorul în formă lichidă, țineți întotdeauna cont de faptul că acesta este mai dificil de manevrat pentru atingerea efectului perfect, așa că aplicați-l direct cu degetele: încălziți o cantitate mică între degete și puneți-l prin tapotare pe zonele ce trebuie iluminate.

Țineți cont de expunere

Profesioniștii în make-up recomandă respectarea ordinii aplicării produselor de make-up. Mai precis, un produs cremos peste o formulă pudră va duce la pătarea machiajului și la compromiterea duratei acestuia. Dacă folosiți un iluminator lichid sau cremos, aplicați-l după fondul de ten și ulterior puteți fixa machiajul cu o pudră translucidă. Dacă ați uitat de iluminator și ați fixat deja machiajul cu pudră, optați mai degrabă pentru un iluminator pudră. Totodată, țineți cont de lumina la care vă veți expune atunci când alegeți machiajul cu iluminator. Mai precis, puteți pune mai mult și mai „sculptural” dacă lumina va fi mai scăzută, iar dacă, dimpotrivă, veți sta în plină lumină a zilei, eventual însorită, este de preferat ca iluminatorul să fie foarte discret.

Iluminatorul lichid este cel mai bine aplicat cu degetul inelar

Sclipici în plus pentru evenimente speciale

741 4 4Iluminatoarele au particule de sclipici mai mici sau mai mari. Pentru machiajul de zi, alegeţi acel produs cu particule de sclipici mai mărunte, deoarece are un aspect firesc şi imită foarte bine luciul natural al pielii. Pentru machiajele de seară, cele de la evenimente speciale, folosiţi iluminatoarele cu particule mai mari de sclipici, deoarece întunericul sau lumina artificială sunt mai blânde cu aspectul pielii.