Main menu

header

740 4 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Se numește „London look” și este inspirată de vedete ca Georgia May Jagger sau Lara Stone. Este vorba despre așa-numita strungăreață, spațiul dintre dinții din față, care a ajuns o adevărată „febră” în modă și care împinge doritoarele de imagine „chic” în cabinetele medicilor stomatologi.

Nu se mai poartă dantura aliniată

De când Georgia May Jagger a apărut într-o reclamă care recomandă tuturor „London look”, etalându-și dantura cu strungăreață, tot mai mulți pacienți ai medicului stomatolog britanic Mark Hughes, din Beaconsfield, solicită o lărgire a spațiului respectiv, chiar dacă au dinții sănătoși. Este vorba în principal despre tinere femei, între 20 și 30 de ani, dintre care unele solicită chiar să fie inversat tot efortul depus timp de ani de a-și apropia dinții, pur și simplu pentru că… nu se mai poartă dantura aliniată.

Se modifică lucrări anterioare

Trendul nu este valabil doar pentru femeile tinere. Doamne cu vârste între 30 și 40 de ani intră, la rândul lor, în cabinetele stomatologice și plătesc pentru a modifica lucrări anterioare și în general fac tot ceea ce este necesar pentru a se asigura că li se „confecționează” prețioasa strungăreață. „În urmă cu trei ani, patru din cinci pacienți doreau să scape de acest spațiu, acum peste jumătate dintre ei cer să le fie închis doar parțial, menținut și cât mai bine stilizat sau chiar realizat acolo unde nu se afla inițial”, explică Hughes.

Lățimea ideală - 1,5 milimetri

740 4 2Provocările pe care le întâmpină stomatologii cărora li se solicită… o strungăreață nouă nu sunt deloc lesne de depășit. „Uneori, spațiul dintre dinții pacientului nu este drept, așa că trebuie să găsim formula ideală de a-l face cât mai atrăgător și, în același timp, cât mai personal”, punctează medicul. De asemenea, trendul a instituit și distanța perfectă între dinții depărtați, pacientele venind la medic cu strungăreață naturală de lățimea unei monede de o liră sterlină și solicitând îngustarea la lățimea unui penny (1,5 milimetri). „Fără îndoială, este un trend care îl înlătură pe cel care a fost în vogă până acum și care cerea o dantură în linie, cu dinții apropiați”, adaugă Hughes.

Se măresc dinții, pentru efect vizibil

Pentru a realiza strungăreața perfectă, specialiștii acționează pornind de la cauzele care au generat-o - o linie prea largă a bărbiei sau dinți prea mici. „Se poate realiza o îngustare a spațiului până la lățimea de un milimetru”, arată Hughes. De asemenea, se recurge la celelalte metode de a face dinții să arate mai mari și astfel să fie pusă în valoare strungăreața la modă. Demn de menționat este faptul că, potrivit stomatologilor, foarte multe dintre persoanele care au cheltuit sume importante pentru a-și apropia dinții regretă acest efort, mai ales în cazurile în care aceste lucrări nu au fost bine executate.

„Bărbații sunt întotdeauna cu un pas în urma femeilor când vine vorba despre intervenții cosmetice. Trendul actual este opus celui feminin, ei încercând să umple strungăreața, care, cred ei, îi face mai puțin atrăgători“ doctor Mark Hughes, Beaconsfield

Nu se recomandă distanţarea de la zero

În ceea ce privește versiunea extremă - realizarea unei distanțări atunci când aceasta nu există în mod natural - medicul britanic nu o recomandă. „Această operațiune este posibilă, prin eliminarea smalțului, dar trebuie foarte multă atenție, pentru că este un procedeu ce poate ușor deveni distructiv. Se înlătură ceva ce nu se mai reface și nici nu mai crește la loc. Personal nu aș face așa ceva dacă mi s-ar solicita”, atrage atenția Mark Hughes.