Main menu

header

728 4 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Lumea obsedată de frumusețe, odată intrată în era organică, își îndreaptă interesul spre acele tipuri de îngrijire care se remarcă prin apelul la elemente naturale. O astfel de rutină, intrată în prim-plan în ultima perioadă, este cea a femeilor scandinave.

Uleiuri naturaleși loțiuni cu  apă din ghețari

Inger Ellen și Christinah Nicolaisen, fondatoare ale liniei de înfrumusețare „Eleni & Chris”, reliefează câteva dintre secretele naturale ale frumuseții femeilor nordice. Înainte de orice, este vorba despre hidratare intensă și profundă. În timp ce verile din această parte a lumii sunt blânde și scurte, iernile sunt aspre și se pot dovedi brutale pentru ten, cu temperaturile lor extreme și vânturile năprasnice. În aceste condiții, hidratarea tenului este prioritatea numărul 1 a femeilor scandinave. „Iarna, recurgem la uleiurile naturale de curățare, care lasă pielea catifelată și hidratată, apoi folosim formule cosmetice cu foarte mulți antioxidanți și, pe timpul zilei, pulverizăm fața cu loțiuni aerate, realizate cu apă din ghețarii care sunt peste tot în jur. Per ansamblu, rutina noastră este simplă și preferăm calitatea și elementele naturale ale celor câteva produse pe care le folosim”, detaliază Christinah.

Protecția solară, în top

728 4 2Când vine vorba despre clima Scandinaviei, oricine se poate gândi la cer înnorat, zăpadă și frig. Dar nu este neapărat așa. Țările din această zonă geografică au parte de mult soare, iar razele acestuia se reflectă mare parte din timp pe o suprafață de un alb strălucitor, așa că femeile din nord au învățat cât este de importantă protecția solară pentru prevenirea îmbătrânirii premature. Astfel, modelul suedez Elsa Hosk recomandă folosirea zilnică a loțiunilor de acest tip, care se bazează pe formule naturale și care asigură în paralel și hidratarea necesară tenului.

Acvaterapie pentru resetarea sistemului nervos

Întreaga cultură cosmetică a nordului european are la bază exploatarea la maximum a resurselor care se află în jur și în acest fel intră în acțiune apa rece ca gheața, după cum explică, prin exemplu personal, modelul suedez Karin Agstam: „Iarna mă clătesc pe față dimineața cu apă foarte rece, apoi îmi fac și un bol natural din gheață, din care beau zece înghițituri bune de apă, imediat după ce mă trezesc. De asemenea, îmi termin fiecare duș cu o sesiune de câteva secunde de apă foarte rece pe tot corpul, aceasta fiind o practică străveche la noi, un tip de acvaterapie care resetează pe loc sistemul nervos”. De asemenea, apa din ghețari este folosită în majoritatea produselor de îngrijire a scalpului, căruia nordicele îi acordă o atenție la fel de specială ca și tenului.

Fructe de pădure şi Omega 3

Afinele, murele și căpșunile pe care scandinavele le folosesc prin tradiție în ritualurile lor de înfrumusețare au fost completate mai recent de fructe considerate exotice, cum sunt goji. „Din fructele de pădure ducem în produsele cosmetice vitaminele A, B, C E, precum și calciu și magneziu”, adaugă Christinah. Totodată, scandinavele cunosc rolul acizilor grași Omega 3, așa că nu se bazează pe aceștia doar pentru vigoa- rea metabolismului, ci și pentru beneficiile asupra pielii, așa încât produsele de înfrumusețare îi conțin din plin, pentru stimularea producerii de colagen și de elastină.