Main menu

header

688 4 4de Călin Popa şi Florica Pintea

Marele trend al verii 2018 în vacanța pe litoral este loțiunea de protecție solară cu sclipici.

Geluri holografice vândute în câteva ore

Strălucirea care se introduce în mai toate produsele cosmetice în această revenire de senzație a modei sclipiciului anilor 1980-1990, aplicat pe tot ce înseamnă produse de înfrumusețare - vestimentație, încălțăminte și accesorii - are o mare calitate: aderă. Atât de bine, încât uneori mai sunt și vara în cada de baie resturi de la sclipiciul pe care l-ați folosit pentru noaptea de Anul Nou. În aceste condiții, ideea de a amesteca substanțele care dau strălucire cu loțiunea de protecție solară nu este neapărat o surpriză, dar este o senzație a sezonului estival curent. „Protecția în fața razelor solare este extrem de importantă și este folosită de foarte multă lume. S-o facem amuzantă este un bonus”, explică Meredith Madsen, fondator al unui brand cosmetic care a lansat o astfel de linie. Estimările au dat dreptate susținătorilor ideii: așteptarea produselor respective a reprezentat un val masiv, iar gelurile holografice cu sclipici au fost vândute în câteva ore.

Trebuie să apere pielea de arsuri

Spre deosebire de celelalte produse cosmetice în care strălucirea are un rol formal, de respectare a trendului, când vine vorba despre loțiunile de protecție solară, lucrurile sunt mai complicate, întrucât acestea trebuie să apere pielea de arsuri, chiar cancer. Așadar, responsabilitatea producătorilor acestor loțiuni este mult crescută și, în plus, autoritățile de supraveghere în domeniu, cum sunt americanii de la FDA, au standarde mult mai înalte de control decât la alte produse cosmetice atunci când vine vorba despre loțiunile împotriva razelor UV. „Dovada acestei responsabilități stă în testarea loțiunilor cu strălucire adăugată din perspectiva factorului de protecție. Aceste produse trebuie să îndeplinească criteriile și să treacă toate testele pentru a obține statutul de creme cu spectru larg. Asta înseamnă că riscul ca toată acea strălucire să se reflecte înapoi pe piele este minimum”, explică Steven Wang, dermatolog în New Jersey.

„Dacă aveți un copil care adoră loțiunea de protecție solară cu sclipici și vrea să și-o aplice peste tot, puteți fi siguri că va fi foarte bine protejat“ Steven Wang, dermatolog

Trucurile aplicării

Este foarte ușor să fiți „păcăliți” când vine vorba despre cantitatea corectă de loțiune strălucitoare pe care este optim s-o aplicați. Dacă nu are adaosul suficient de sclipici, puteți avea tendința de a pune pe piele mai multă, deci veți fi mai bine protejați. „Dacă aveți un produs cu densitate mare de strălucire adăugată, se poate să aplicați mai puțin decât este nevoie și astfel să fiți mai puțin protejați”, explică Wang. Nu în ultimul rând, dat fiind impactul foarte mare pe care sclipiciul care nu este biodegradabil îl are asupra mediului, specialiștii și susținătorii protecției mediului înconjurător recomandă achi- ziționarea produselor care nu vor introduce în apa mării substanțe nocive.