Main menu

header

686 5 2de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Dacă v-ați făcut un tatuaj fără să vă gândiți că într-o zi va trebui să-l înlăturați, iată ce urmează odată ce v-ați decis că vechiul desen de pe piele nu mai corespunde prezentului.

„Senzația că sunteți plesnit cu o bandă subțire de elastic”

Opțiunea pe care o aveți la îndemână dacă doriți să înlăturați tatuajul vechi este laserul. Din moment ce ați îndurat cu stoicism primul tatuaj, este firesc să vă întrebați dacă doare la fel de mult și înlăturarea sa. „Procedura nu va fi mai dureroasă decât efectuarea tatuajului. Are un anumit grad de disconfort, inducând senzația că sunteți plesnit cu o bandă subțire de elastic”, explică specialista Rekha Tailor, de la „Health & Aesthetics Clinic”. În ceea ce privește perioada de recuperare, Tailor afirmă că aceasta este similară celei de după efectuarea tatuajului și variază de la o persoană la alta. „Vechimea tatuajului, dimensiunea sa, adâncimea la care a pătruns cerneala, complexitatea desenului sau tipul de pigment de colorare folosit, toate intră în ecuația finală a perioadei de recuperare după eliminarea desenului”, adaugă Tailor.

Șase până la 20 de ședințe în zece săptămâni

Eliminarea tatuajului vechi este un proces de durată. Este posibil să aveți nevoie de un număr de șase până la 20 de ședințe în interval de zece săptămâni. În timp ce vechimea tatuajului nu pune probleme serioase, în ceea ce privește culorile, lucrurile sunt mai complicate. „În general, cele mai ușor de înlăturat culori sunt negru, maro, bleumarin și verde. De cealaltă parte, cele mai dificile sunt orange, roșu, galben și bleu. În timp ce nu-i va lua foarte mult laserului să elimine cernelurile mai închise, pentru celelalte culori va fi nevoie de ședințe în plus și de un laser mai puternic”, detaliază expert Lorena Öberg.

Pauze de trei luni între sesiunile de tratament

De asemenea, în ceea ce privește finalul impecabil, acesta variază de la o persoană la alta. Mai precis, unii dintre cei care își înlătură vechiul tatuaj pot rămâne cu o urmă pe piele, alții nu. „Există cazuri când anumite persoane păstrează o umbră mai deschisă la culoare pe locul vechiului tatuaj. Tocmai de aceea, nu este recomandată înlăturarea tatuajului la persoanele cu pielea închisă la culoare. În general vorbind, pielea nu va mai fi niciodată ca una asupra căreia nu s-a intervenit cu un desen permanent”, adaugă Öberg. Dat fiind faptul că întreaga procedură de eliminare a tatuajului se bazează pe capacitatea organismului de a elimina cerneala, specialiștii recomandă, pentru cele mai bune rezultate cu putință, acordarea unui timp suficient între ședințe, astfel încât sistemul imunitar să-și ducă sarcina la bun sfârșit. „Pentru efecte optime recomand pauze de trei luni între sesiunile cu laser de eliminare a tatuajului”, afirmă Oberg.

Dacă doriți să eliminați un tatuaj înainte de nuntă, este bine să știți că procesul complet durează circa un an

Fără expunere la soare şi fără alcool

În toată această perioadă de recuperare se interzice scărpinarea locului sau, mai grav, înlăturarea pielii mai închise care crește pe locul vechiului tatuaj între ședințe. Crustele se vor menține atâta vreme cât are nevoie organismul pentru a vindeca zona. Sfatul specialiștilor pentru pacienții care înlătură definitiv un tatuaj este să se înarmeze cu multă răbdare. Totodată, după fiecare ședință se aplică o cremă antibacteriană, se evită expunerea la razele UV, iar dacă totuși faceți plajă, acoperiți complet zona tratată. De asemenea, pe perioada de eliminare a tatuajului nu se fac exerciții grele în sala de forță, întrucât pot apărea inflamații, și nu se consumă alcool, întrucât acesta poate încetini procesul de vindecare.