Main menu

header

683 4 1de Luana Mare şi Gabriela Comşa

Dacă la începuturile sale machiajul semipermanent a fost o procedură adoptată de vedete, cu timpul însă a devenit o metodă pe larg răspândită în special printre femeile active, care au dorit să arate bine la orice oră din zi sau din noapte fără a petrece de fiecare dată în faţa oglinzii zeci de minute pentru a aplica ruj, mascara sau tuş de pleoape. Despre avantajele, modul de realizare, dar şi despre felul în care poate fi întreţinut un astfel de machiaj, ne-a vorbit Margareta Mihai (foto), specialistă în frumuseţe la salonul Vic Mar din Bucureşti.

„Oferă chipului un look natural şi neîncărcat”

- Care este diferenţa dintre machiaj semipermanent şi cel permanent?

- Ambele proceduri implică infiltrarea unui pigment în piele. Diferenţa dintre cele două metode este dată de profunzimea la care este împins pigmentul şi, ca atare, rezistenţa în timp. La machiajul permanent culoarea este dusă în straturile profunde ale pielii şi va rezista toată viaţa, pe când la cel semipermanent este aplicat în straturile superficiale, în dermă, poate fi retuşat şi durează mai puţin. Acesta din urmă este mai puţin invaziv. Dacă ne gândim că pielea îşi schimbă în timp elasticitatea, structura, cred că machiajul semipermanent este de preferat.

- Care sunt avantajele unui machiaj semipermanent?

- În primul rând nu mai este necesar machiajul zilnic. Femeia arată impecabil la orice oră din zi şi din noapte. Este preferat în special de femeile active, care nu vor să piardă zilnic timp în faţa oglinzi atât cu aplicarea machiajului clasic, cât şi cu retuşul necesar la câteva ore. Oferă chipului un look natural şi neîncărcat. De asemenea, pot fi realizate şi uşoare corecţii ale trăsăturilor. Cu machiajul semipermanent puteţi să aveţi ochi, sprâncene, ten şi buze perfecte, chiar dacă vă treziţi la 5:00 dimineaţa sau chiar dacă nu aţi dormit deloc.

„Corectează micile imperfecţiuni ale feţei”

683 4 2- Pe ce zone poate fi efectuată această procedură cosmetică?

- Poate fi aplicată pe buze, în contur sau plin, pe sprâncene, la ochi - pe linia genelor, pe zone de pe faţă unde apar mici imperfecţiuni sau riduri, pe scalp în cazul alopeciei pentru a imita podoaba capilară, pe cicatrici pentru a le masca, pe sâni după mastectomii, unde au rămas cicatrici, iar mameloanele sunt deformate, pe zonele decolorate ale pielii ca urmare a efectelor produse de vitiligo.

- Cât durează machiajul semipermanent?

- Durează între doi şi patru ani. Depinde mult de îngrijirea optimă a pielii, de expunerea la soare şi la radiaţii UV, de tipul de pigmenţi folosiţi, de vârstă, de tipul de piele. Din practică, pot spune că este necesară o repigmentare după un an de la efectuarea primei proceduri.

„Se estompează în timp”

- Ce reprezintă repigmentarea?

- Este o procedură de refacere a machiajului semipermanent iniţial, în cazul în care s-a diminuat intensitatea acestuia. Orice tip de machiaj semipermanent se estompează în timp ca urmare a reducerii progresive a conţinutului de pigment tatuat în piele. Se execută mai repede decât procedura iniţială şi se reîmprospătează culoarea sau se redefinesc contururile.

- Este o procedură dureroasă?

- Se utilizează o cremă anesteziantă, astfel că durerea nu se simte. O procedură pentru linia genelor la ambii ochi durează aproximativ 20 de minute de când şi-a făcut efectul anestezia. După aceea există un disconfort la nivelul ochilor timp de aproximativ 30 de minute. Nu este durere, ci doar o senzaţie uşor neplăcută, dar care dispare în jumătate de oră. După intervenţie trebuie să se respecte câteva reguli: nu va fi agresată zona în niciun fel, nu se scarpină, nu se expune la soare, se menţine perimetrul curat şi hidratat.

„Se face după ce s-a aplicat o cremă anesteziantă”

683 4 3- Care sunt pașii pentru obținerea unui astfel de machiaj?

- Trebuie realizat şablonul, alese culorile. Mai departe, se aplică o cremă anesteziantă, care rămâne 20 de minute pe pleoape, pentru a-și face efectul, iar în final se trece la tatuarea propriu-zisă. Aplicatorul nu arată ca unul standard pentru tatuaj, ci este un dispozitiv fin, cu numeroase ace foarte subțiri și care se trece înainte și înapoi de câte ori este necesar pentru obținerea efectului scontat.

- Machiajul semipermanent al ochilor ce reprezintă şi cum se face?

- Se poate face conturul liniei genelor, se pot „ridica” uşor ochii prin corecţia liniei superioare. Cu un contur fin ochii arată fermecători, se creează impresia de gene cu volum şi de privire limpede, ingenuă. Tatuarea liniei genelor economiseşte timp şi bani şi simplifică mult rutina zilnică a machiajului.

- Cum se face machiajul semipermanent al buzelor?

- Putem face doar conturul buzelor sau tatuaj plin, care să coloreze întreaga suprafaţă a acestora şi să dea un aspect plin, senzual. De asemenea, se mai pot face corecţii uşoare ale buzelor. Machiajul semipermanent sau micropigmentarea este soluţia ideală atunci când buzele sunt nedefinite sau subţiri sau dacă nu se mai doreşte utilizarea zilnică a rujului. Putem uita de urmele lăsate pe pahar, putem merge la restaurant, la piscină, la sala de fitness fără a ne teme pentru machiajul care se şterge. Nuanţa pentru machiajul semipermanent al buzelor se alege în funcţie de culoarea tenului, a ochilor, a părului şi de culoarea naturală a buzelor. O nuanţă de roşu aduce un plus de seducţie, nuanţele deschise aduc o notă de rafinament, delicateţe, în timp ce nuanţele mai închise aduc un plus de eleganţă.

„Sprâncenele dese sunt pentru cele cu trăsături accentuate”

683 4 4- Dar în construcţia sprâncenelor cum ne poate ajuta?

- Se reconstruiesc firele cu tatuaj. Este important să alegem o formă naturală a acestora. Grosimea sprâncenelor se stabileşte în funcţie de cât de dese sunt firele de păr, dar şi de forma feţei. Dacă o persoană are ochii mici, fruntea îngustă, o fizionomie delicată, sunt de preferat sprâncene subţiri, iar dacă trăsăturile sunt accentuate, putem alege sprâncene mai groase. Micşorarea distanţei dintre sprâncene creează efectul de ochi mai apropiaţi, iar mărirea acestei distanţe creează efectul de ochi depărtaţi. Nuanţa sprâncenelor trebuie să fie naturală, potrivită cu nuanţa părului, iar dacă părul e vopsit, este important să ţinem cont şi de acest aspect.

„Aplicatorul nu arată ca unul standard pentru tatuaj, ci este un dispozitiv fin, cu numeroase ace foarte subțiri, și care se trece înainte și înapoi de câte ori este necesar pentru obținerea efectului scontat“

„Interzis femeilor gravide şi diabeticilor insulinodependenţi“

- Există persoane cărora le este interzis acest tip de machiaj?

- Sunt unele situaţii în care procedura nu este recomandată: în cazul persoanelor care suferă de boli de piele acute sau cronice, femeilor însărcinate sau celor care alăptează, celor care au cicatrici cheloide, persoanelor cu diabet insulinodependent.