Main menu

header

675 5 1de Luana Mare şi Florica Pintea

Pentru persoanele care au pleoapele lăsate şi vor să recapete aspectul tineresc, există o metodă de a le corecta. Despre acest nou tratament, intrat pe piaţa românească de frumuseţe în urmă cu doi ani, ne-a vorbit medicul dermatolog Daniela Taher (foto), de la cabinetul Skin Clinic, din Bucureşti.

„Vaporizează ţesutul cutanat”

- Ce este blefaroplasma?

- Blefaroplasma este o intervenţie nechirurgicală, noninvazivă, ce reduce excesul de piele la nivelul pleoapei superioare şi se execută cu un dispozitiv cu ajutorul căruia se aplică punctual un fascicul de plasmă care vaporizează ţesutul cutanat în gaz. Acest tratament este singura alternativă la metoda chirurgicală, iar rezultatul este spectaculos şi imediat.

- Are legătură cu plasma din propriul sânge sau cu terapia „vampir”, atât de cunoscută în ultimii ani?

- Nu. Este un dispozitiv nou introdus pe piaţa de frumuseţe, şi mai ales nou intrat pe piaţa de gen din România.

- Cum acţionează?

- Practic, ţesutul cutanat se transformă pe loc în gaz, aparatul îl vaporizează. Plasma este a patra stare a materiei, situată între cea lichidă şi cea gazoasă. Dispozitivul lucrează, lăsând în loc o piele care va regenera, de fapt, ţesutul. Practic, dispozitivul nici nu atinge pielea. Urmează un arc electric între piesa de mână şi piele, iar arcul respectiv sublimează ţesutul. Ce înseamnă acest lucru? Transformă starea solidă în gaz. Pielea devine gaz şi este evaporată. Rămân nişte cruste punctiforme, care se elimină în următoarele cinci zile. La sfârşitul şedinţei rămâne o mică roşeaţă, există o umflătură de mici dimensiuni şi crustele astea, care sunt de culoare maronie. A doua zi poate să fie un pic mai umflat şi roşeaţa ceva mai evidentă, dar există acum o tehnică numită VIP Technique, care se realizează în trei paşi: prima dată se face partea externă a pleoapei, după aceea, partea medie şi apoi cea internă. Aşa nu există riscul ca pacienta să se umfle foarte mult şi poate ieşi la o petrecere, poate merge la serviciu etc.

„Rezultatele se văd pe loc”

- Este eficientă și pentru pleoapele inferioare?

- Blefaroplasma poate fi efectuată şi pentru pleoapele inferioare, şi astfel se reduc pungile de sub ochi şi ridurile.

- Vă referiţi la „talpa-gâştei”, la ridurile de la colţul ochilor?

- Cele de la colţul ochilor nu, pentru că sunt riduri dinamice. Dacă sunt statice se pot reduce, dar, dacă sunt dinamice, nu. De obicei, pentru acest gen de riduri se utilizează Botox.

- Care sunt efectele?

- La pleoapa superioară trage ţesutul, îl întinde, scurtează fibrele de colagen, şi imediat se vede efectul la sfârşitul şedinţei. Se amplifică rezultatul în perioada următoare, apoi se face un retuş la o lună sau la trei luni. Pielea continuă să se remodeleze.

„Utilă şi împotriva petelor pigmentare”

675 5 2- Ce mai face acest dispozitiv cu plasmă în domeniul frumuseţii?

- Plasma este foarte bună şi pentru cicatrice atrofice fie traumatice, fie chirurgicale. Se mai foloseşte pentru vergeturi şi pentru arderea tumorilor cutanate, papiloame, fibroame şi toate celelalte de genul acesta, probleme cutanate, pentru pete, mai ales pentru cele pigmentare, mai precis celule Diego - la nivelul mâinilor și al decolteului. Acestea sunt pete mai rebele la tratament, care nu se duc cu creme, nici cu peeling. Se duc cu laser, cu IPL sau cu plasmă. Cea din urmă e mai puţin agresivă decât laserul şi este nevoie de o singură şedinţă.

- Este sigur acest dispozitiv?

- Poţi să manevrezi foarte bine totul. E ca un creion de mare precizie şi poţi să controlezi foarte bine adâncimea, contururile petelor pigmentare. Se mai pot face şi tatuaje, iar avantajul este că pot fi realizate cu fixarea oricărei culori.

„Efectul durează câţiva ani”

- Care sunt avantajele acestei proceduri?

- Avantajele date de tratamentul cu plasmă ţin în primul rând de faptul că nu e o intervenţie chirurgicală, şi atunci riscurile sunt mai mici. Nu există aspectul umflat al feţei şi apoi echimozele, nu există cicatrice după intervenţie, pentru că nu există tăietură, nu există complicaţiile care apar după blefaroplastia chirurgicală - asimetrii, ochiul rotund, încercănat.

- Cât durează efectul?

- Dacă se fac şedinţa principală şi o şedinţă de retuş, efectul durează cam doi ani. Dacă la câteva luni se mai face o şedinţă, efectul poate să dureze patru, cinci ani!

„Se execută cu anestezie locală”

675 5 3- Este o intervenţie dureroasă?

- Nu, nu se simte nicio durere, pentru că procedura se face cu anestezie locală. După efectuarea intervenţiei şi după ce trece efectul anesteziei (care durează în jur de 45 de minute), se aplică o cremă specială. La sfârşitul şedinţei apare o senzaţie uşoară de arsură, care, după un analgezic ușor, trece.

- Cât durează o şedinţă?

- O şedinţă durează 10-15 minute şi într-o întâlnire se face totul. În ultima vreme, pentru că multe femei care apelează la blefaroplasmă preferă tehnica aceasta VIP, se face în trei săptămâni, în trei şedinţe.

- De la ce vârstă este recomandată blefaroplasma?

- Se poate face şi la 30-35 de ani. Sunt oameni care au ptoză (căderea pleoapei superioare) mai devreme şi este necesară atunci când deranjează, cel puţin estetic.

„Interzis celor cu peacemaker”

- De ce se întâmplă ptoza pleoapei superioare?

- Din cauza expunerii la soare fără ochelari de protecţie sau a fumatului. Se mai întâmplă la persoanele care au muşchii din zona pleoapelor foarte activi, de obicei la cei care au miopie, genetic sunt oameni care pot avea pleoapele mai lăsate sau cei care au boli cronice, ca diabetul. Aceştia din urmă se vindecă şi mai greu. Şi nici rezultatele nu durează aşa de mult ca la ceilalţi.

- Există contraindicaţii ale procedurii?

- Da, pentru persoanele care au peacemaker, pentru cele care au leziuni active sau inflamaţii în zona feţei şi pentru persoane cu pielea foarte închisă la culoare. Singurul efect secundar al tratamentului poate fi hiperpigmentarea, care apare în perioada postintervenţie dacă nu se aplică o cremă cu protecţie solară, sau la persoanele cu pielea închisă, prototipul patru. Acestea din urmă sunt predispuse la hiperpigmentare postprocedură. Atunci se folosesc nişte creme speciale înainte de intervenţie. Se pregăteşte pielea înainte de şedinţă timp de o săptămână, două sau se aplică o terapie cu LED, două şedinţe înainte de procedura cu plasmă. După intervenţie se recomandă o cremă cu protecţie solară, indice de protecţie 50, timp de o lună. Cam asta este perioada critică. Şi este recomandat să se facă această intervenţie primăvara, toamna sau iarna, atunci când soarele nu este puternic.

„Se poate asocia cu Botox sau cu mezoterapie“

- Cu ce se poate combina blefaroplasma pentru un rezultat îmbunătăţit?

- Se poate asocia acest gen de intervenţie cu Botox. Blefaroplasma ridică strict pleoapa, dar Botoxul ridică şi sprânceana, şi totul arată mult mai bine. Va da forma de migdală a ochiului, un aspect senzual. La fel şi pentru pleoapa inferioară, se poate asocia cu o şedinţă de mezoterapie specială pentru ochi. Dacă sunt asociate aceste proceduri, dispare orice rid din zona ochilor, iar pacienta arată ca la 18 ani. Se mai poate asocia cu plasma PRP îmbogăţită în plasmocite, care tratează şi cearcănele. În aceeaşi şedinţă se face blefaroplasma şi se tratează şi cearcănele cu plasmă rezultată din sângele propriu.