Main menu

header

674 5 1de Luana Mare şi Florica Pintea

Obişnuiţi să vopsiţi des părul, să-l decoloraţi sau să utilizaţi uscătorul şi placa de întins? Ei bine, toate acestea, în timp, duc la degradarea structurii firului de păr, iar pentru a stopa acest proces, un grup de cercetători din Israel a realizat un produs pe bază de extracte de alge marine, care constituie un tratament eficient pentru părul degradat. Despre acest nou tratament, lansat pe plan internaţional în 2017, ne-a vorbit unul dintre cercetătorii care au lucrat la acest proiect, Avishai Biton, de la Laboratoarele DiscovHair din Israel, licenţiat în biotehnologie şi chimie. Specialistul israelian şi-a început pionieratul în descoperirea tratamentelor bio pentru sănătatea podoabei capilare în perioada anilor ’90.

„Se restabilesc rezervele de hidraţi, care conferă rezistenţă sporită”

- Ce sunt polizaharidele?

- Polizaharidele sunt hidrocarbonate compuse din mai multe molecule de monozaharide, ca de exemplu glucoză, fructoză, care sunt legate între ele în lanțuri cu lungimi diferite, formând glicogen, amidon, chitină și celuloză. Ele sunt foarte mult răspândite în natură, mai ales în vegetale. Dintre polizaharide, celuloza reprezintă cea mai mare masă prezentă pe glob.

- Care este rolul lor?

- Cu proveniență atât din regnul vegetal, cât și din cel animal, polizaharidele au o mare importanță biologică. Ele îndeplinesc roluri biochimice diferite, cum ar fi: de stocare a rezervelor de hidraţi (amidonul şi glicogenul); de structură sau „de schelet”, pentru conferire de rezistenţă mecanică (chitină şi celuloză). Se obțin prin eliminarea unor molecule de apă între mai multe molecule de monozaharide.

„Au efecte asupra sistemului imunitar”

674 5 2- Utilizaţi polizaharide extrase din regnul vegetal sau animal pentru tratamentele de înfrumuseţare?

- Astăzi vorbim despre polizaharidele sulfate de origine marină, din alge, care reprezintă o sursă de noi remedii cu proprietăți terapeutice polivalente pentru sănătatea părului sau a unghiilor. Poliza- haridele sulfatate exercită un efect amplu asupra sistemului imunitar, prin construirea şi activarea receptorilor macrofagilor şi a leucocitelor.

- Cum acţionează asupra sistemului imunitar?

- Moleculele de polizaharide din alge marine acoperă legăturile disulfidice și asigură tratarea și repararea părului deteriorat, permițând tratamentului pe bază de polizaharide să acționeze.

- În ce constă tratamentul pentru păr cu polizaharide din alge marine?

- Este o formulă unică, descoperită în laboratoarele noastre din Israel, de a valorifica tehnologiile biologice marine, dezvoltând un produs bio revoluţionar din alge, o soluţie.

„Se adaugă în vopsea şi în decolorant”

- Cum se aplică tratamentul?

- Tratamentul cu polizaharide se face doar în saloanele de înfrumusețare, de specialiști, și are rolul de a proteja părul împotriva unor procese cum ar fi îndreptarea, decolorarea, vopsirea sau alte acțiuni pe bază de substanțe chimice la care apelează frecvent femeile. Soluţia se amestecă pur și simplu în vopsea sau în decolorant și se aplică normal, hairstiliștii având la dispoziție un tabel pe baza căruia calculează exact gramajul folosit, în funcție de procedeul ales. Tratamentul cu polizaharide este rezistent la căldură până la 160 de grade Celsius și pH 1-10.

- Care sunt aceste procedee pentru îngrijirea părului?

- Protecție împotriva oxidării pielii și a părului, a amenințărilor chimice și microbiologice, menținerea culorii și a pigmentului părului.

„Acţiune de lungă durată”

- Intră în reacţie cu alte tratamente aplicate podoabei capilare?

- Nu. Chiar intensifică toate tratamentele de păr existente și nu întrerupe efectele altor proceduri ce au fost aplicate, chiar şi chimice. Fiind un material biologic, polizaharida poate fi utilizată în siguranță în orice alt produs chimic sau formulă biologică.

- Cât durează efectele unui tratament?

- Durata unui astfel de tratament diferă în funcție de lungimea firului de păr sau de procedeul în cadrul căruia este folosit. Cum spuneam, tratamentul se utilizează pentru a proteja părul atunci când este vopsit, decolorat sau îndreptat. Se recomandă utilizarea regulată a tratamentului pe bază de polizaharide, pentru a aduce îmbunătățiri semnificative podoabei capilare pe perioade lungi.

„Pot fi utilizate de femeile însărcinate fără niciun risc”

- Are contraindicaţii?

- Fiind un produs bio, nu are contraindicații și poate fi folosit şi de femeile însărcinate sau de cele cu sensiblități ale scalpului.

- Părul necesită îngrijire specială după utilizarea produsului?

- Se recomandă folosirea produselor din aceeași gamă cu tratamentul, șampoane și măști pe bază de elastină și cheratină.

- De când lucraţi la descoperirea acestui tip de tratament?

- Lucrez în cercetarea tratamentelor pentru înfrumuseţare de la începutul anilor ’90. Am fost pasionat de sănătatea şi de frumuseţea părului, iar pentru acest tratament am cercetat foarte mulţi ani. Înainte de a fi lansat pe piaţa internaţională, în 2017, a existat o perioadă îndelungată în care a fost testat pe diferite tipuri de păr, eficienţa fiind dovedită.

„Polizaharidele şi-au dovedit eficienţa în creşterea rezistenţei firului de păr“

„Se fac cercetări în domeniul antitumoral“

- Reprezintă polizaharidele un domeniu promiţător al cercetărilor moderne?

- Ultimele descoperiri ale cercetătorilor din domeniul medical spun că polizaharidele prezintă și activități antitumorale. Deși nu este pe deplin elucidat mecanismul prin care exercită acțiune de acest tip, ele par să medieze acest proces prin activarea sau augmentarea sistemului imunitar gazdă mai mult decât citotoxicitatea directă. Datele experimentale recente sugerează că o serie de polizaharide pot prezenta proprietăți citotoxice, deci că pot induce moartea celulară programată (apoptoza) în liniile celulare canceroase.