Main menu

header

670 4 3de Luana Mare şi Carmen Bădulescu

Mâinile și picioarele sunt, în general, zonele cel mai expuse ale corpului, însă un tratament cu parafină le poate hidrata în profunzime și le oferă un aspect plăcut. Acesta reprezintă răsfăţul suprem, mai ales dacă în aceste zone pielea este foarte uscată, crăpată, cu circulaţie periferică deficitară. Mai mult, parafina poate avea acţiune terapeutică, fiind utilizată în tratamentele pentru recuperare sau pentru ameliorarea durerilor provocate de tendinite, entorse, rupturi de ligamente. Remediul-minune acţionează în profunzime, prevenind astfel îmbătrânirea pielii din zonele tratate, iar procedura poate fi efectuată şi acasă, în condiţii de siguranţă, cu respectarea câtorva paşi.

Se aplică fără riscuri

Parafina este o substanţă în formă solidă, obţinută din prelucrarea petrolului, este un fel de ceară, însă are o consistență mult mai elastică, mai subțire și mai fină decât ceara de epilat. Ca să poată fi folosită se topeşte şi, pentru că are un punct de topire scăzut, de 48 de grade Celsius, poate fi aplicată pe piele fără riscul arsurilor locale.

Activează metabolismul local

670 4 4Parafina ajută la deschiderea porilor și la o mai bună hidratare a pielii prin faptul că formează un înveliș subțire peste piele și o ajută să rețină mai ușor propriile uleiuri. De asemenea, au loc şi o depigmentare a pielii şi o sporire a elasticităţii pe termen lung, fiind astfel prevenită îmbătrânirea mâinilor şi a picioarelor. Pentru că are loc o încălzire a ţesuturilor, se produce vasodilatație capilară, asigurându-se o mai bună circulație a sângelui în regiunea unde este aplicată, parafina activând metabolismul local. Totodată, are loc şi o creștere a flexibilității: la o temperatură între 40 și 45 de grade Celsius se îmbunătăţeşte extensibilitatea colagenului din tendoane și din ligamente. Tratamentul combate contracturile musculare, indiferent dacă au la origine afecțiuni neuroscheletice sau neurologice. De asemenea, parafina mai este cunoscută şi pentru efectul antialgic: durerea este diminuată datorită reducerii contracturilor și a îmbunătăţirii circulației sangvine. Parafina redă mobilitatea la nivelul mâinilor şi al picioarelor şi se recomandă în afecţiuni reumatismale degenerative şi inflamatorii.

Paşii de urmat pentru o procedură completă

Pasul unu. Bucăţile de parafină se topesc într-o oală electrică de gătit sau într-un vas ce trebuie scufundat în altul, cu apă clocotită. Parafina necesită timp de aproximativ o oră pentru a deveni lichidă, iar cantitatea trebuie să fie suficientă pentru a putea introduce pe rând mâinile şi picioarele în substanţa topită. Vasul în care s-a lichefiat parafina nu se va mai folosi în alte scopuri.

Pasul doi. După ce parafina s-a topit, se pot adăuga cinci-şase picături de ulei esenţial preferat, pentru o aromă plăcută, şi o ceşcuţă cu ulei de măsline pentru efect suplimentar de hidratare a pielii. Se amestecă şi se lasă câteva minute să se răcească, până când se formează la suprafaţă o pojghiţă subţire.

Pasul trei. Înainte de tratament, mâinile şi picioarele trebuie curăţate bine cu apă şi cu săpun, pentru a îndepărta urmele de cremă, de transpiraţie sau de deodorant. Parafina este încă fierbinte şi trebuie introduse, rând pe rând, mâinile, apoi picioarele în recipientul cu substanţa topită, menţinându-se două-trei secunde. Trebuie verificată înainte suportabilitatea pe pielea de la încheietura mâinii. Se fac patru scufundări pentru fiecare mână, şi tot atâtea pentru picioare. Astfel, parafina le va acoperi uniform într-un strat mai gros şi se va solidifica imediat. Nu este indicat să mişcaţi degetele, pentru că învelişul întărit va crăpa. Dacă substanţa topită nu acoperă palma în întregime, atunci se va folosi o pensulă mai lată, pentru a urca parafina până în locurile neacoperite, dar în acest caz este necesar ajutorul unei alte persoane. Se vor pune mâinile şi picioarele în pungi de plastic şi apoi în mănuşi/ciorapi, pentru a se menţine temperatura ridicată.

Pasul patru. După 30 de minute se scot mănuşile şi ciorapii, pungile, apoi se îndepărtează uşor parafina, începând de la încheieturi. Resturile se pot refolosi. Pielea va rămâne catifelată şi bine hidratată. Se foloseşte o cremă, pentru a amplifica efectele. Tratamentul este indicat să se efectueze o dată la două săptămâni, iar rezultatele se vor vedea imediat.

Tratamentul cu parafină este recomandat pentru orice tip de piele, însă aplicarea pe ten nu se face acasă, ci numai într-un centru specializat, sub supravegherea cosmeticienei

Nerecomandate celor cu hipertensiune arterială

Ca orice tratament, împachetările cu parafină au şi câteva contraindicaţii. Nu sunt recomandate persoanelor cu inflamaţii acute, celor cu insuficienţă cardiorespiratorie și cu hipertensiune arterială. De asemenea, sunt interzise celor cu afecţiuni dermatologice sau canceroase, dar şi femeilor însărcinate sau persoanelor cu diabet, varice sau cu răni pe piele.