de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Foarte iubite în Japonia, dar nu numai, acrișoare și parfumate, merișoarele-de-munte sunt astăzi considerate superfructe, datorită descoperirilor oamenilor de știință, care au identificat în aceste roade sălbatice ale naturii compuși cu beneficii impresionante pentru sănătate.
Read more: Merişoarele-de-munte susţin funcţia renalăde Georgiana Mihalcea
Coada-racului (Potentilla anserina), cunoscută și sub denumirea de Iarba gâștei, este o plantă medicinală folosită din cele mai vechi timpuri pentru diverse probleme de sănătate, mai ales în medicina tradițională europeană. Beneficiile sale sunt multiple, datorită con- ținutului bogat în substanțe bioactive, precum taninuri, vitamine și minerale. Mai multe studii au investigat proprietățile sale terapeutice. Cercetările au evidențiat activitatea antioxidantă a plantei, care este atribuită în special conținutului de flavonoide. Aceste substanțe au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi, contribuind astfel la protejarea celulelor și prevenirea bolilor cronice.
Read more: Coada-racului reglează ciclul menstrualde Georgiana Mihalcea
Untișorul (Ficaria verna), cunoscut și sub numele de grădișoară sau bănuței, este o plantă erbacee perenă care crește în zonele umede și umbroase, adesea în păduri și pe marginea cursurilor de apă. Deși este considerat de unii doar o buruiană, untișorul are numeroase beneficii pentru sănătate și poate fi folosit în diverse moduri în alimentație.
Read more: Untişorul accelerează detoxifierea organismuluide Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Una dintre cele mai apreciate leguminoase consumate în timpul verii este fasolea verde. Versatil gastronomic și foarte nutritiv, acest aliment generează și o serie de beneficii importante pentru organism.
Read more: Păstăile de fasole ţin la distanţă cancerul esofagiande Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Plantă puternică și aromată din familia gălbenelelor, huacatay este cultivată în Anzii peruvieni și are un renume secular pe direcția ameliorării unor afecțiuni diverse și frecvente.
Read more: Huacatay calmează simptomele astmuluide Georgiana Mihalcea
Tincturile, preparate străvechi şi utilizate de milenii, au jucat un rol esențial în medicina tradițională, oferind soluții naturale pentru o gamă variată de afecțiuni. Aceste extracte concentrate, realizate din plante medicinale și alcool, erau folosite în multe culturi pentru vindecarea bolilor și menținerea sănătății. În contextul reîntoarcerii la remedii naturale, tincturile și rețetele antice atrag din nou atenția datorită efectelor lor terapeutice și eficiente. Unul dintre principalele avantaje ale tincturilor este faptul că oferă o concentrație ridicată de substanțe active din plante, care sunt absorbite rapid în organism. Spre deosebire de ceaiuri sau capsule, tincturile pot fi păstrate pentru perioade lungi de timp fără a-și pierde proprietățile. De asemenea, doza poate fi ajustată ușor, iar administrarea lor este simplă - câteva picături diluate în apă sau direct pe limbă.
Read more: 5 reţete străvechi de tincturi tămăduitoarede Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Seva uscată, sub formă de rășină sau gumă, a rădăcinii plantei ferula asafoetida este un adevărat star al bucătăriei indiene și al medicinei tradiționale Ayurveda. Numită hing, pulberea rezultată din măcinarea acestui dar al naturii are numeroase virtuți terapeutice, dintre care unele au fost confirmate de studiile oamenilor de știință.
Read more: Hingul relaxează muşchii netezi ai căilor respiratoriide Liviu Rusu şi Adrian Barna
Cultivat de mii de ani, apreciat pentru faptul că poate fi gătit în diferite moduri (la abur, fiert, pe grătar sau la cuptor), sparanghelul își păstrează proprietățile, oferă numeroase beneficii pentru sănătate și este unul dintre cele mai importante alimente pentru o dietă echilibrată, care să sporească longevitatea.
Read more: Sparanghelul previne anemia megaloblasticăde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Grație unui conținut nutrițional remarcabil, perele sunt omniprezente în dieta persoanelor care își doresc un stil sănătos de viață. În plus, sunt delicioase, versatile în gastronomie și energizează organismul în mod natural.
Read more: Perele activează celulele care elimină virusurile din organismde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Un studiu de ultimă oră a relevat încă o proprietate uimitoare a avocado: capacitatea de a preveni instalarea diabetului. Această descoperire extinde lista de beneficii pentru sănătate ale unui fruct care a căpătat în ultima perioadă supranumele de „magic”.
Read more: Avocado ţine la distanţă diabetulde Roxana Istudor şi Flori Pintea
Bulgurul, aliment obținut prin procesarea grâului, este recunoscut pentru valoarea sa nutrițională ridicată și prin tezaurul de vitamine și efectele benefice asupra organismului. Procesarea specifică obținerii bulgurului permite păstrarea unei cantități semnificative din prețiosul bob de grâu.
Read more: Bulgurul reduce riscul de insuficienţă cardiacă