de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Una dintre cele mai răspândite culturi agricole ale lumii, floarea-soarelui reprezintă principala sursă de uleiuri vegetale, dar, în același timp, consumul seminţelor şi mugurilor acestei plante excepționale asigură un aport cu totul deosebit de nutrienţi şi compuşi fitochimici care prezintă activitate biologică benefică pentru organism.
Read more: Floarea-soarelui inhibă dezvoltarea Staphylococcus aureusde Georgiana Mihalcea
Arborele de cola (Cola acuminata) este o plantă tropicală originară din Africa, apreciată pentru fructele sale, ce sunt utilizate pentru a produce băuturi răcoritoare și excitante. Pe lângă gustul său distinctiv, arborele de cola oferă numeroase beneficii pentru sănătate de la efecte stimulante și antioxidante, până la pierderea în greutate și buna funcționare a sistemul cardiovascular.
Read more: Arborele de cola, izvor de energiede Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Ca unele dintre cele mai iubite fructe de pe planetă, cireșele vin pe mesele oamenilor cu un tezaur de gust și de aromă, precum și cu o comoară de nutrienți cu efecte benefice redutabile asupra sănătății.
Read more: Cireşele atenuează simptomele guteide Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Cu gustul său amărui, distinct, foarte parfumat, chimenul este un ingredient care a devenit aproape legendar nu doar din perspectiva faptului că sunt anumite meniuri care nu pot fi imaginate fără această pulbere, ci și datorită unei tradiții seculare de utilizare în medicina naturistă, cu beneficii susținute de știința modernă.
Read more: Chimenul relaxează ţesutul muscular al tractului digestivde Roxana Istudor şi Adrian Barna
Răspândită în toată lumea, din Africa până în Asia, crotalaria este una dintre principalele plante utilizate de medicina naturistă africană, dar nu numai, renumele său extinzându-se odată cu proprietățile terapeutice care i-au fost confirmate de știință.
Read more: Crotalaria, remediu natural împotriva stomatiteide Roxana Istudor şi Daniel Şuta
În calitate de condiment, piperul negru aproape nu mai are nevoie de prezentare, regăsindu-se în gastronomia din toată lumea. Ca ingredient cu numeroase beneficii pentru sănătate, acesta se remarcă nu doar prin vechimea utilizării sale, ci și prin extinderea constantă a listei de proprietăți terapeutice.
Read more: Piperul negru sporeşte serotonina din creierde Georgiana Mihalcea
Studiile arată că mărarul ne furnizează antioxidanți antiinflamatori, care sunt substanțe ce pot juca un rol important în prevenirea sau întârzierea leziunilor celulare. Când este utilizat în scopuri medicinale, acesta poate oferi beneficii precum scăderea colesterolului rău și gestionarea diabetului, dar și reducerea durerilor menstruale și a anxietății travaliului. Mărarul proaspăt (dar și cel uscat ori congelat) poate fi adăugat în multe feluri de mâncare, inclusiv salate, pentru un plus de savoare, dar și pentru toate aceste proprietăți vindecătoare și aducătoare de sănătate.
Read more: Mărarul reduce riscul de accident vascular cerebralde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Plantă aromatică folosită frecvent în gastronomie grație unei savori unice, cimbrul este și un binecunoscut vindecător, ale cărui acțiuni benefice sunt atât de extinse, încât condimentul este considerat o adevărată minune a lumii naturale. De la energizarea organismului până la proprietățile anticancer, cimbrul este unul dintre cei mai importanți aliați ai sănătății umane.
Read more: Cimbrul protejează corpul de virusul papiloma umande Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Unul dintre palmierii foarte decorativi care cresc în sud-estul SUA, saw palmetto, a căpătat un renume atât de solid pe direcția anumitor proprietăți terapeutice, încât în prezent este comercializat sub formă de suplimente dedicate îmbunătățirii sănătății și prevenirii anumitor afecțiuni și simptome.
Read more: Saw palmetto ameliorează simptomele asociate cu hiperplazia benignă a prostateide Georgiana Mihalcea
Frunzele de Costus igneus conțin acid corosolic ce ajută la generarea insulinei, singurul re- mediu pentru tratarea diabetului, întărind celulele beta pentru acumularea acestei substanțe salvatoare în corpul uman. Pe lângă proprietățile antidiabetice ale Costus igneus, unii cercetători au demonstrat că această plantă posedă multe proprietăți farmacologice: diuretice, hipolipidemiante, antimicrobiene, antioxidante și anticancerigene.
Read more: Costus igneus, doza de insulină direct de la naturăde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Atât datorită activității sale antioxidante, cât și a utilizării obișnuite în gastronomia multor state, izma a fost studiată intens din perspectiva benefi- ciilor pentru sănătate, iar rezultatele sunt impresionante.
Read more: Izma stimulează circulaţia sangvină