de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Fruct frumos colorat și delicios, un adaos foarte apreciat la multe feluri de mâncare exotice și element de bază în bucătăria caraibiană, ackee este deopotrivă un deliciu și un vindecător.
Read more: Ackee, eficient în aterosclerozăde Roxana Istudor şi Flori Pintea
De la extractele din coajă, frunze și flori până la fructe şi rădăcini ale arborelui de scorţişoară, toate au fost folosite în medicina tradiţională din întreaga lume din cele mai vechi timpuri şi până în prezent. Pulbere aromată, cu proprietăți de excepție, scorțișoara este unul dintre cei mai buni prieteni vegetali ai sănătății umane.
Read more: Scorţişoara previne acumularea de proteine în creierde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Considerat un superaliment, în principal datorită conținutului ridicat de nutrienți și compuși puternici, camu-camu, un mic fruct care crește sălbatic în pădurea tropicală amazoniană, vădește o capacitate uimitoare de a contribui la menținerea stării de sănătate și de a combate anumite boli.
Read more: Camu-camu combate boala ficatului grasde Georgiana Mihalcea
Gutuile au fost dintotdeauna utilizate în medicina populară pentru a trata tulburările digestive, alergiile și glicemia crescută. În plus, medicina modernă a studiat și alte efecte ale lor, cum ar fi tratarea ulcerelor și refluxului gastric, ameliorarea neplăcerilor din sarcină și întărirea sistemului imunitar. Gutuile sunt bogate în nutrienți, conțin fibre și câteva vitamine și minerale esențiale, făcându-le o alegere nutritivă pentru aproape orice dietă. Sunt, de asemenea, o sursă bogată de antioxidanți, inclusiv quercetina și kaempferol, care reduc inflamația și previn bolile cronice.
Read more: Gutuile ameliorează simptomele bolii de reflux gastroesofagiande Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Foarte apreciată pentru gustul dulceag, deosebit, aroma distinctă și versatilitatea gastronomică, mazărea vădește și beneficii extinse pentru organism, impor- tante cu atât mai mult cu cât sunt certificate științific și se adresează unei lumi tot mai concentrate pe abordarea holistică a sănătății, din care o parte crucială este alimentația.
Read more: Mazărea previne retenţia de apăde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Adevărată vedetă a medicinei nativilor americani, lobelia, supranumită și floarea-cardinal, este o ilustrare a abordării complexe a vechilor practici terapeutice, care presupuneau echilibrarea corpului, minții și spiritului. Fermecătoare ca aspect, lobelia a fost utilizată secole la rând împotriva unui mare număr de afecțiuni diverse, iar proprietățile sale au rămas neschimbate și vin în întâmpinarea dorinței omului modern de a evalua corect și de a folosi la potențialul maxim puterea vindecătoare a naturii.
Read more: Lobelia atenuează spasmele muscularede Georgiana Mihalcea
Potrivit rezultatelor unui nou studiu de amploare, publicat în revista Nature Medicine, trecerea de la o dietă bogată în grăsimi animale saturate la una cu grăsimi nesaturate pe bază de plante afectează compoziția grăsimilor din sânge, care, la rândul său, scade semnificativ riscul de îmbolnăvire pe termen lung. Ca urmare a acestor rezultate, specialiștii au alcătuit un clasament al celor mai bune uleiuri vegetale nu doar pentru gustul mâncărurilor, ci și pentru sănătatea celor care le consumă.
Read more: La confluenţa dintre delicios şi benefic Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătitde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Oamenii mănâncă orz de mii de ani - și din motive întemeiate. Plină de nutrienți benefici, această cereală aduce metabolismului avantaje de necontestat, certificate de studiile oamenilor de știință.
Read more: Orzul îmbunătăţeşte sănătatea barierei intestinalede Roxana Istudor şi Adrian Barna
Plină de antioxidanți, rostopasca este un remediu naturist de calibru, redutabil împotriva unui mare număr de afecțiuni. Virtuțile sale terapeutice fac din această plantă un aliat prețios al sănătății, deopotrivă din perspectiva prevenției și tratării.
Read more: Rostopasca „păzeşte“ celulele hepaticede Roxana Istudor şi Flori Pintea
După ce oamenii de știință au descoperit în acerola o cantitate mare de vitamina C, acest fruct a câștigat o notorietate atât de importantă ca susținător al metabolismului, încât astăzi este disponibil sub formă de capsule, extract lichid și pulbere. Delicioasele acerola pot fi consumate și proaspete, cu amendamentul că sunt foarte perisabile.
Read more: Acerola preîntâmpină scorbutulde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Considerată plantă sacră grație proprietăților sale terapeutice de excepție, verbina, folosită de secole ca remediu naturist, a relevat oamenilor de știință un adevărat tezaur de compuși de care sănătatea organismului beneficiază din plin și, în plus, o capacitate de vindecare care îi confirmă renumele străvechi.
Read more: Verbina, tratament adjuvant în cazuri de convulsii