de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
De peste 5.000 de ani, busuiocul-sfânt este folosit în gastronomia asiatică, dar popularitatea sa enormă este generată de utilizarea în scop terapeutic, sub formă de frunze, tulpini sau flori. Această plantă adaptogenă a demonstrat, pe parcursul studiilor oamenilor de știință, proprietăți de excepție pentru echilibrul dintre minte și corp, pentru prevenție și vindecare.
Read more: Plantă adaptogenă milenară Busuiocul-sfânt tratează bronşita alergicăde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Ca unul dintre cele mai sănătoase alimente din câte există, conopida a vădit nenumărate beneficii pentru organism. Studiată în continuare, această legumă cruciferă cu gust de excepție vădește un conţinut impresionant de fitonutrienți care susţin sănătatea generală, tratând organismul în timp ce îl hrănește.
Read more: Conopida ţine la distanţă fracturile osoasede Roxana Istudor şi Flori Pintea
Ca „rudă” a verzei și conopidei, gulia este o cruciferă cu proprietăți terapeutice de calibru și, în plus, are un gust excelent, indiferent că este crudă sau gătită și, pentru cei atenți la calorii, nu îngrașă.
Read more: Gulia susţine funcţia celulelor albe din sângede Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Lumea din ce în ce mai populară a psihedelicelor are „membri” noi - cercetătorii din Africa de Sud au descoperit încă două specii de ciuperci care aparțin genului Psilocybe, cunoscute pentru producerea compusului psilocibină, care este studiat din perspectiva tratării anumitor afecțiuni mintale.
Read more: S-au descoperit două noi specii de ciuperci „magice“de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Fruct frumos colorat și delicios, un adaos foarte apreciat la multe feluri de mâncare exotice și element de bază în bucătăria caraibiană, ackee este deopotrivă un deliciu și un vindecător.
Read more: Ackee, eficient în aterosclerozăde Roxana Istudor şi Flori Pintea
De la extractele din coajă, frunze și flori până la fructe şi rădăcini ale arborelui de scorţişoară, toate au fost folosite în medicina tradiţională din întreaga lume din cele mai vechi timpuri şi până în prezent. Pulbere aromată, cu proprietăți de excepție, scorțișoara este unul dintre cei mai buni prieteni vegetali ai sănătății umane.
Read more: Scorţişoara previne acumularea de proteine în creierde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Considerat un superaliment, în principal datorită conținutului ridicat de nutrienți și compuși puternici, camu-camu, un mic fruct care crește sălbatic în pădurea tropicală amazoniană, vădește o capacitate uimitoare de a contribui la menținerea stării de sănătate și de a combate anumite boli.
Read more: Camu-camu combate boala ficatului grasde Georgiana Mihalcea
Gutuile au fost dintotdeauna utilizate în medicina populară pentru a trata tulburările digestive, alergiile și glicemia crescută. În plus, medicina modernă a studiat și alte efecte ale lor, cum ar fi tratarea ulcerelor și refluxului gastric, ameliorarea neplăcerilor din sarcină și întărirea sistemului imunitar. Gutuile sunt bogate în nutrienți, conțin fibre și câteva vitamine și minerale esențiale, făcându-le o alegere nutritivă pentru aproape orice dietă. Sunt, de asemenea, o sursă bogată de antioxidanți, inclusiv quercetina și kaempferol, care reduc inflamația și previn bolile cronice.
Read more: Gutuile ameliorează simptomele bolii de reflux gastroesofagiande Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Foarte apreciată pentru gustul dulceag, deosebit, aroma distinctă și versatilitatea gastronomică, mazărea vădește și beneficii extinse pentru organism, impor- tante cu atât mai mult cu cât sunt certificate științific și se adresează unei lumi tot mai concentrate pe abordarea holistică a sănătății, din care o parte crucială este alimentația.
Read more: Mazărea previne retenţia de apăde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Adevărată vedetă a medicinei nativilor americani, lobelia, supranumită și floarea-cardinal, este o ilustrare a abordării complexe a vechilor practici terapeutice, care presupuneau echilibrarea corpului, minții și spiritului. Fermecătoare ca aspect, lobelia a fost utilizată secole la rând împotriva unui mare număr de afecțiuni diverse, iar proprietățile sale au rămas neschimbate și vin în întâmpinarea dorinței omului modern de a evalua corect și de a folosi la potențialul maxim puterea vindecătoare a naturii.
Read more: Lobelia atenuează spasmele muscularede Georgiana Mihalcea
Potrivit rezultatelor unui nou studiu de amploare, publicat în revista Nature Medicine, trecerea de la o dietă bogată în grăsimi animale saturate la una cu grăsimi nesaturate pe bază de plante afectează compoziția grăsimilor din sânge, care, la rândul său, scade semnificativ riscul de îmbolnăvire pe termen lung. Ca urmare a acestor rezultate, specialiștii au alcătuit un clasament al celor mai bune uleiuri vegetale nu doar pentru gustul mâncărurilor, ci și pentru sănătatea celor care le consumă.
Read more: La confluenţa dintre delicios şi benefic Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit