de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Foarte apreciată pentru gustul dulceag, deosebit, aroma distinctă și versatilitatea gastronomică, mazărea vădește și beneficii extinse pentru organism, impor- tante cu atât mai mult cu cât sunt certificate științific și se adresează unei lumi tot mai concentrate pe abordarea holistică a sănătății, din care o parte crucială este alimentația.
Read more: Mazărea previne retenţia de apăde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Adevărată vedetă a medicinei nativilor americani, lobelia, supranumită și floarea-cardinal, este o ilustrare a abordării complexe a vechilor practici terapeutice, care presupuneau echilibrarea corpului, minții și spiritului. Fermecătoare ca aspect, lobelia a fost utilizată secole la rând împotriva unui mare număr de afecțiuni diverse, iar proprietățile sale au rămas neschimbate și vin în întâmpinarea dorinței omului modern de a evalua corect și de a folosi la potențialul maxim puterea vindecătoare a naturii.
Read more: Lobelia atenuează spasmele muscularede Georgiana Mihalcea
Potrivit rezultatelor unui nou studiu de amploare, publicat în revista Nature Medicine, trecerea de la o dietă bogată în grăsimi animale saturate la una cu grăsimi nesaturate pe bază de plante afectează compoziția grăsimilor din sânge, care, la rândul său, scade semnificativ riscul de îmbolnăvire pe termen lung. Ca urmare a acestor rezultate, specialiștii au alcătuit un clasament al celor mai bune uleiuri vegetale nu doar pentru gustul mâncărurilor, ci și pentru sănătatea celor care le consumă.
Read more: La confluenţa dintre delicios şi benefic Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătitde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Oamenii mănâncă orz de mii de ani - și din motive întemeiate. Plină de nutrienți benefici, această cereală aduce metabolismului avantaje de necontestat, certificate de studiile oamenilor de știință.
Read more: Orzul îmbunătăţeşte sănătatea barierei intestinalede Roxana Istudor şi Adrian Barna
Plină de antioxidanți, rostopasca este un remediu naturist de calibru, redutabil împotriva unui mare număr de afecțiuni. Virtuțile sale terapeutice fac din această plantă un aliat prețios al sănătății, deopotrivă din perspectiva prevenției și tratării.
Read more: Rostopasca „păzeşte“ celulele hepaticede Roxana Istudor şi Flori Pintea
După ce oamenii de știință au descoperit în acerola o cantitate mare de vitamina C, acest fruct a câștigat o notorietate atât de importantă ca susținător al metabolismului, încât astăzi este disponibil sub formă de capsule, extract lichid și pulbere. Delicioasele acerola pot fi consumate și proaspete, cu amendamentul că sunt foarte perisabile.
Read more: Acerola preîntâmpină scorbutulde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Considerată plantă sacră grație proprietăților sale terapeutice de excepție, verbina, folosită de secole ca remediu naturist, a relevat oamenilor de știință un adevărat tezaur de compuși de care sănătatea organismului beneficiază din plin și, în plus, o capacitate de vindecare care îi confirmă renumele străvechi.
Read more: Verbina, tratament adjuvant în cazuri de convulsiide Roxana Istudor şi Flori Pintea
Tendința de creștere a consumului proteinelor vegetariene alternative nu arată semne de încetinire - mâncărurile de pui pe bază de plante, chiftelele și chiar și „carnea de vită” au început să apară pe rafturile magazinelor cu viteză vertiginoasă, iar una dintre cele mai recente și mai promițătoare variante sunt… ouăle vegetale.
Read more: Totul despre ouăle... vegane!de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Oceanul este de multă vreme cunoscut ca o sursă de hrană de excepție, plină de nutrienți, dar acum ar putea fi și locul de naștere a unei revoluții medicale - un nou studiu sugerează că o specie de alge brune foarte răspândite ar putea deține puterea de a preveni boala Parkinson.
Read more: Algele brune au potenţial de prevenire a bolii Parkinsonde Georgiana Mihalcea
Un sistem imunitar puternic este esențial pentru menținerea sănătății generale și pentru protecția împotriva bolilor și infecțiilor. Acesta joacă un rol vital în identificarea și eliminarea patogenilor, cum ar fi bacteriile, virusurile și paraziții, care pot afecta organismul. De-a lungul istoriei, plantelor medicinale, au fost folosite în medicina tradițională pentru a vindeca bolile și a întări rezistența întregului corp. Astăzi, cercetările științifice confirmă beneficiile multora în stimularea imunității.
Read more: „Medicamente verzi“ care întăresc sistemul imunitarde Roxana Istudor şi Flori Pintea
Aromată, spectaculoasă, cu păstăi lungi până la nivelul solului, fasolea-șarpe este „rudă” cu mazărea și una dintre legumele cele mai apreciate în gastronomia și medicina tradițională din Asia, dar nu numai.
Read more: Fasolea-şarpe, aliat al vederii nocturne