de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Usturoiul, remediu natural străvechi, a fost și este studit intens din perspectiva beneficiilor pentru sănătate de numeroși oameni de știință. Grație prezenței unor compuși bioactivi unici, care conțin sulf, cum ar fi alicina, această legumă este un cardioprotector redutabil, având și numeroase alte efecte pozitive asupra metabolismului.
Read more: Ceaiul de usturoi, remediu natural contra hipertensiuniide Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Oamenii de știință descoperă constant noi beneficii pentru sănătate ale adoptării unui regim alimentar pe bază de plante, ceea ce toată lumea cunoaște sub denumirea de vegetarianism. Acest tip de dietă este nu doar prietenos cu mediul, ci și foarte potrivit cu sistemele organismului uman, prelungind sănătatea și viața.
Read more: Regimul alimentar pe bază de plante atenuează efectele secundare ale tratamentului cancerului de...de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Una dintre cele mai consumate și apreciate cereale din lume, porumbul, cucerește nu doar prin gustul deosebit și versatilitatea gastronomică, ci și prin valoarea sa nutrițională și proprietăți de aliment-medicament, fiind indicat la toate vârstele.
Read more: Porumbul, aliat împotriva diverticulozeide Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
De la celebrul Hipocrate până azi, turița-mare a rămas mereu alături de sănătatea oamenilor, fiind un remediu verificat în generații succesive și cu proprietăți terapeutice confirmate de știința modernă.
Read more: Turiţa-mare susţine sănătatea vezicii biliarede Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Proprietățile excepționale ale busuiocului sunt cunoscute și apreciate încă din Antichitate. Dincolo de gustul minunat și de aroma distinctă, puternică, a acestei plante aromatice există un tablou de virtuți terapeutice atât de extins, încât astăzi se consideră că busuiocul este un aliat al longevității.
Read more: Busuiocul alungă anxietateade Georgiana Mihalcea
Beneficiile pentru sănătate ale oregano sunt de mult cunoscute ca fiind antifungice, antivirale și antibacteriene. Este un superaliment antibiotic natural, deoa- rece are aplicații nu numai în lumea medicală, ci este utilizat și pe o scară largă în gătit. O gamă variată de beneficii ale plantei de oregano au fost observate din cele mai vechi timpuri de populațiile din întreaga lume, fiind folosit pentru a trata diferite probleme de sănătate.
Read more: Oregano, leac pentru sindromul metabolicde Georgiana Mihalcea
Ridichea Daikon, cunoscută și sub denumirea de „ridiche albă”, este o legumă rădăcinoasă cu o istorie lungă în bucătăria asiatică, mai ales în Japonia și China. Cu un gust ușor picant și o textură crocantă, Daikonul nu doar îmbogățește gustul preparatelor, ci și aduce o serie de beneficii impresionante pentru sănătate. Integrarea ei în dietă poate aduce o serie de avantaje, de la sprijinirea sistemului imunitar la o digestie și o piele sănătoase.
Read more: Ridichea Daikon stimulează absorbţia fierului în organismde Roxana Istudor şi Adrian Barna
Plantă aromatică deosebit de parfumată, mărarul nu lipsește din diferitele murături delicioase pe care le pun gospodinele pentru iarnă și dă o aromă de excepție unui mare număr de preparate culinare. În același timp, mărarul este faimos pentru proprietăți terapeutice unice.
Read more: Mărarul previne hipertensiuneade Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Unele plante sunt „tovarăși” constanți, seculari, ai sănătății umane, iar nalba de pădure este una dintre aceste vindecătoare, ale cărei proprietăți stau la baza unei solide literaturi de specialitate. Folosită prin tradiție ca aliment-medicament, această plantă este considerată una dintre cele mai promiță- toare din perspectiva abordării holistice a medicinei.
Read more: Nalba de pădure combate afectarea ficatului cauzată de tetraclorura de carbonde Georgiana Mihalcea
Chiar dacă ciupercile reishi au atras atenția recent, ele au fost folosite de secole în medicina tradițională pentru proprietățile de susținere a sănătății. Includerea lor în dieta zilnică poate duce la întărirea sistemului imunitar, la reducerea inflamației, promovarea relaxării, îmbunătățirea somnului și la gestionarea stresului și a anxietății. În plus, ele pot ajuta inima și pot oferi proprietăți antioxidante. Fie că sunt sorbite sub formă de ceai, adăugate în mâncăruri ori ca extract, beneficiile lor sunt nenumărate.
Read more: Reishi, ciuperca divină a nemuririide Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Semețul arbore numit copaiba, originar din America de Sud, furnizează sănătății umane un ulei gros, cu aspect de rășină, care, distilat cu abur, este utilizat pentru prevenirea sau tratarea unor afecțiuni, grație numeroaselor sale beneficii pentru sănătate.
Read more: Uleiul de copaiba măreşte forţa şi dexteritatea degetelor pacienţilor cu artrită