Main menu

header

   Isopul, celebra plantă din Psalmii lui David, care în limba greacă înseamnă „plantă sfântă”, este folosit ca plantă ornamentală, dar şi vindecătoare.  Dacă aveţi probleme cu plămânii sau cu tubul digestiv, apelaţi cu încredere la tratamentele cu isop, pe care fitoterapeuţii vi le recomandă. Isopul previne şi vindecă infecţii ce se formează la nivelul gâtului, tusea, guturaiul, bronşitele şi problemele cu sinusurile. De asemenea, este bine să administraţi praf de isop, pentru a se crea o acţiune laxativă, ce vindecă mucoasa intestinală.

Combate anemia
Substanţa amară (hisopina) ce se găseşte în isop conţine multe minerale, extrem de eficiente organismului, cum ar fi: calciu, sodiu, fosfor, fier, cupru, sulf, mangan, aluminiu etc., elemente fără de care am fi anemici.

Un bun antibiotic
Acţiunea antiseptică l-a făcut remarcat încă din antichitate, fiind un excelent antibiotic, tonic-astringent şi cicatrizant în acelaşi timp. Pe vremuri, oamenii consumau isop ori de câte ori se confruntau cu o infecţie în organism. Chiar şi în zilele noastre, unii fitoterapeuţi ne recomandă să nu recurgem întotdeauna la antibioticele clasice, ci să ne însănătoşim cu ajutorul plantelor. De asemenea, isopul este un bun sedativ, acţionând benefic asupra sistemului nervos central, dar şi a centrului respirator, curăţă ficatul şi plămânii.

Stopează durerile de dinţi
„Planta sfântă” este multifuncţională: stimulează pofta de mâncare, reglează funcţiile digestive, stopează durerile de dinţi, micşorează tensiunea arterială şi scade fragilitatea capilarelor. De asemenea, ameliorează durerile reumatice. Dacă reţineţi apă în organism, isopul va favoriza eliminarea acesteia, purificând ficatul. Beţi cel puţin o cană cu infuzie de isop pe zi şi nu veţi mai avea probleme cu reţinerea toxinelor sau a apei în organism.
Ana-Maria Cocea


     Detoxifică organismul Pentru a trata afecţiunile prezentate mai sus şi pentru a detoxifica organismul, se poate lua câte un vârf de cuţit de praf de plantă de trei ori pe zi. Se va ţine sub limbă timp de cinci minute, după care se va înghiţi cu puţină apă. Praful se găseşte în magazinele cu profil naturist şi se administrează, de regulă, la indicaţiile fitoterapeutului.  Pentru a face o infuzie de isop puneţi o linguriţă cu plantă mărunţită în 250 ml apă clocotită, după care acoperiţi zece minute. Strecuraţi şi consumaţi maximum patru căni pe zi.

     Încercaţi pe cât posibil să înlocuiţi cafeaua cu ceai, indiferent de aroma aleasă.   În ceea ce priveşte tinctura de isop, aveţi nevoie de 50 g plantă mărunţită în care să adăugaţi 250 ml alcool alimentar, preferabil de 70°. Lăsaţi la macerat timp de 15 zile, dar agitând recipientul în fiecare zi. Cu cât mai des agitaţi, cu atât mai eficient se va prepara compoziţia. Trebuie neapărat să strecuraţi, după care să administraţi câte o linguriţă diluată de trei ori pe zi sau doar ocazional, când aveţi de-a face cu afecţiuni minore.