Main menu

header

1000 6 1de Roxana-Ioana Ancuța

Mantaua doamnei (Alchemilla Vulgaris) a fost utilizată de-a lungul timpului în medicina tradițională, având o serie de proprietăți benefice, în special pentru sănătatea femeilor. În acest interviu, am explorat cu ajutorul Dianei Todoruț (medalion), fitoterapeut, hipnoterapeut și coach de sănătate holistică, proprietățile și modul în care crețișoara, așa cum i se mai spune, contribuie la bunăstarea generală a femeilor, inclusiv la reglarea ciclului menstrual, dar și la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual (SPM). În medicina populară, mantaua doamnei este adesea folosită sub formă de infuzii sau tincturi.

„Are efecte astringente, antiinflamatoare, calmante și regulatoare hormonal”

1000 6 2- Care sunt principalele caracteristici ale acestei plante?

- În literatura română, am găsit puține informații despre mantaua doamnei, o plantă extraordinară cu numele latin Alchemilla vulgaris, popular cunoscută și sub denumirile crețișoară, umbrarul doamnei și mantia doamnei. Datorită faptului că iubește locurile de la marginea pădurii și mai umede, această plantă cu efecte minunate în special pentru sănătatea ginecologică a femeilor este mai puțin renumită în România pentru calitățile ei curative. Însă, în vestul Europei este considerată planta-minune a femeilor. Este o plantă care nu se evidențiază din prima privirilor, se poate ascunde cu ușurință printre ierburi și alte plante însă atunci când o observi, descoperi cât de fascinantă este. Deși nu arată, face parte din categoria plantelor rozacee. Incredibil, ținând cont de cât de diferită este la aparență față de un trandafir, zmeur, păducel sau măr - toate făcând parte din aceeași categorie. Popular, aceste plante din categoria rozacee sunt atribuite principiului feminin și au corespondente în astrologie Luna și planeta Venus, corpuri cerești considerate în strânsă legătură cu principiul feminin. Planta prezintă flori mici, de câțiva milimetri diametru, de un verde gălbui, adunate sub formă de buchețele plutind deasupra frunzelor. Dintre calitățile ei farmacologice, putem aminti următoarele proprietăți: este un bun astringent, antibiotic, antiinflamator, antioxidant, cicatrizant, spasmolitic, regulator hormonal, calmant și armonizant.

„Poate ajuta în incontinența urinară”

1000 6 3- Mai exact, cum contribuie ea la sănătatea femeii?

- Prin beneficiile holistice, mantaua doamnei vine în ajutorul tuturor aspectelor legate de feminitate, respectiv fertilitate, creativitate, relaxare, plăcere, abilitate, încredere, devotament, frumusețe, securitate, conexiune cu natura și așa mai departe. Datorită proprietăților antiinflamatorii, astringente și antispastice, se face utilă în ameliorarea simptomelor asociate cu menstruația neregulată și crampele menstruale, contribuind, de asemenea, la întărirea uterului și îmbunătățind circulația pelviană. De asemenea, planta poate ajuta la ameliorarea incontinenței urinare, un alt aspect important al sănătății feminine. Pe lângă efectele asupra sistemului reproducător, mantaua doamnei ajută și la îmbunătățirea digestiei datorită conținutului de acid salicilic, reducând crampele stomacale. Elimină toxinele din organism și protejează celulele împotriva stresului, prevenind astfel problemele dermatologice precum inflamația sau roșeața pielii. În plus, având un efect răcoritor, această plantă echilibrează procesele de căldură excesivă, fizică și sufletească, insuflând curajul unei feminități autentice. Mantaua doamnei este și un bun cicatrziant, eficientă în cazul unor infecții din regiunea bucală sau a rănilor provocate prin înțepare ori tăiere, cât și a durerilor de gât.

„Combate manifestările menopauzei”

- Sub ce formă o putem folosi?

- Ca și plantă medicinală, mantaua doamnei se culege în perioada de înflorire, în prima parte a zilei după ce s-a evaporat roua. Se folosește sub formă de ceaiuri și tincturi, în formă individuală sau în combinație cu alte plante sau extracte de plante.

- Ne puteți sugera un ceai din această plantă eficient în cazul menopauzei?

- Odată cu menopauza, apar unele simptome neplăcute precum bufeurile, transpirațiile nocturne, iritabilitatea și insomnia. Ce aș putea recomanda în acest caz este un ceai preparat dintr-o combinaţie de plante: crețișoară (pentru echilibrarea hormonilor și susținerea sănătății uterine), salvie (pentru reducerea transpirațiilor nocturne și a bufeurilor), roiniță (pentru calmarea nervilor și îmbunătățirea somnului), flori de tei (pentru relaxare și reducerea anxietății), flori de lavandă (pentru calmare și îmbunătățirea stării de spirit). Amestecați toate ierburile în părți egale, într-un recipient curat și uscat. Puneți una-două lingurițe din amestecul de plante într-o cană şi turnați 250 ml de apă fierbinte. Acoperiți cana și lăsați ceaiul la infuzat timp de 10-15 minute, după aceea strecurați. Puteți, de asemenea, adăuga miere sau lămâie după gust. Ceaiul se bea de două-trei ori pe zi pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei. Dacă luați medicamente sau aveți afecțiuni medicale, este totuşi recomandat să consultați un medic înainte.

„Diminuează simptomele sindromului premenstrual”

- Un remediu din mantaua doamnei pentru ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual?

- Simptomele premenstruale se pot identifica prin balonare, crampe, iritabilitate și schimbări de dispoziție. În acest caz, recomand un ceai făcut din crețișoară, flori de mușețel (pentru calmarea nervilor și reducerea crampelor), coada-șoricelului (pentru reducerea inflamației și a durerilor abdominale), mentă (pentru ameliorarea balonării și a disconfortului digestiv) și flori de hibiscus (pentru reducerea retenției de apă și a balonării). Amestecați toate ierburile într-un recipient curat și uscat. Puneți una-două lingurițe din amestecul de plante într-o cană şi turnați 250 ml apă fierbinte, acoperiți cana și lăsați ceaiul la infuzat timp de 10-15 minute. După ce ați strecurat, puteți adăuga miere după gust, dacă doriți. Începeți tratamentul cu trei-cinci zile înainte de debutul menstruației, continuând să beți de două-trei ori pe zi pe toată perioada sindromului premenstrual. Dacă simptomele SPM sunt severe este recomandat să consultați un medic.

„Promovează fertilitatea“

- Poate că unele femei sunt interesate de un ritual benefic în susținerea fertilității și a frumuseții. Ce le-ar putea ajuta?

- Aș recomanda o tinctură. Iar pentru prepararea ei veți avea nevoie de următoarele ingrediente: 100 g crețișoară uscată, 500 ml alcool etilic (de obicei, alcool de 40% sau vodcă) și un recipient din sticlă cu capac etanș. Dacă aveți crețișoară proaspătă, aceasta trebuie spălată bine și uscată înainte de utilizare. În cazul în care utilizați crețișoară uscată, asigurați-vă că aceasta este bine conservată și nu prezintă semne de mucegai sau deteriorare. Măcinați ușor planta uscată, acest lucru ajutând la extragerea mai eficientă a principiilor active. Puneți crețișoara măcinată în recipientul din sticlă și adăugați alcoolul etilic. Asigurați-vă că planta este complet acoperită cu alcool. Dacă este nevoie, adăugați mai mult alcool. Închideți bine recipientul și agitați-l ușor pentru a se amesteca ingredientele. Lăsați tinctura să stea într-un loc întunecos și răcoros timp de patru-şase săptămâni. Este recomandat să agitați recipientul o dată pe zi pentru a facilita procesul de extracție. După perioada de infuzie, strecurați tinctura printr-un filtru fin sau o pânză (tifon) pentru a îndepărta particulele solide ale plantei. Puteți păstra lichidul rezultat într-un recipient din sticlă închisă la culoare pentru a proteja compușii activi de lumina directă. Tinctura obținută se păstrează într-un loc răcoros și întunecos. Poate fi utilizată pe o perioadă lungă de timp. Pentru promovarea fertilității, se recomandă administrarea unei doze mici (de obicei între 20 şi 30 de picături) diluate în apă sau în ceai, de două ori pe zi. Este important să consultați un specialist înainte de utilizare, mai ales dacă aveți condiții medicale preexistente sau luați alte medicamente.