Main menu

header

1000 7 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Plantă aromatică apreciată pe toată planeta, rozmarinul are o îndelungată istorie în ceea ce priveşte utilizarea în bucătărie, din Antichitate până în prezent. Pe lângă aroma sa distinctă, acest condiment este binecunoscut pentru proprietăţile sale curative.

Neutralizează radicalii liberi

Grecii antici şi romanii foloseau rozmarinul în tot felul de ocazii şi ritualuri, dar şi la bucătărie sau în diferite tratamente medicinale. Toată această bogată tradiție, veche de când lumea, a stat la baza unor cercetări moderne care au evidențiat puterea tămăduitoare a rozmarinului. Astfel, s-a descoperit că frunzele plantei sunt bogate în uleiuri esenţiale, flavonoide, acizi fenolici, taninuri şi răşini. În același timp, 100 g rozmarin furnizează carbohidraţi, proteine, fibre și minerale. De asemenea, unul dintre cele mai importante repere în capacitatea vindecătoare a acestui condiment sunt antioxidanții și compușii cu efect antiinflamator. Literatura de specialitate menționează faptul că rozmarinul ajută la întărirea sistemului imunitar şi la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, precum și la neutralizarea radicalilor liberi.

Menţine sănătatea căilor biliare şi a ficatului

O comisie de specialişti din Germania a aprobat rozmarinul pentru tratamentul indigestiei, iar beneficiile plantei pe această direcție sunt în continuare studiate în toată lumea. În special ceaiul de rozmarin, preparat din o linguriță cu plantă uscată la o cană cu apă fierbinte, este creditat cu beneficii extinse la nivelul stomacului. Totodată, planta reduce spasmele tractului intestinal, menţine sănătatea ficatului şi a căilor biliare, influenţează pozitiv metabolismul lipidic și normalizează nivelul colesterolului. Prin extensie, acest din urmă efect benefic se extinde asupra sănătății cardiovasculare și gestionării mai bune a diabetului. Ceaiul de rozmarin poate fi consumat imediat după prânz sau cină, ajutând la digestie, prin reducerea acidului şi a gazelor în exces. De asemenea, acest ceai cu gust pregnant, deosebit, este un excelent diuretic natural, care poate fi folosit în dietele care vizează pierderea în greutate şi reducerea lichidelor reţinute de organism, stimulând eliminarea toxinelor acumulate.

Rozmarinul conţine proprietăţi antibiotice şi este deosebit de eficient în tratarea bacteriilor precum E.coli, Salmonella typhi, Shigella sonnei

Ţine la distanţă bolile neurodegenerative

Potrivit cercetărilor prezentate în revista Therapeutic Advances în Psychopharmacology, frunzele de rozmarin pot îmbunătăţi concentrarea, performanţa, viteza de reacţie şi acurate- ţea memoriei. Grație conținutului de acid carnosic, rozmarinul poate fi util persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral, protejând împotriva leziunilor cerebrale şi îmbunătăţind recuperarea. În plus, o serie de cercetări derulate în cadrul Universității Oxford au pus în evidență faptul că această plantă aromatică poate ajuta în mod semnificativ la prevenirea îmbătrânirii creierului, ținând astfel la distanță bolile neurodegenerative. Planta se poate administra sub formă de tinctură, obținută din 20 g frunze uscate şi mărunţite care se pun la macerat în 100 ml alcool timp de zece zile, agitându-se des. La final, se strecoară prin tifon şi se lasă la decantat în frigider, timp de alte cinci zile, apoi se trece uşor partea limpede într-un alt flacon. De regulă, se iau câte 30 de picături de tinctură de rozmarin de trei ori pe zi, diluate într-o cană cu ceai, pe stomacul gol, în cură de trei luni.