de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Faimos din Antichitate pentru susținerea pe care o acordă sănătății respiratorii și capacității de a susține funcționarea plămânilor, ungurașul vădește, pe parcursul unor noi cercetări, și alte virtuți terapeutice.
Ușurează tusea nocturnă
Ungurașul are o îndelungată istorie de utilizare pe direcția contribuției la buna funcționare a plămânilor și de accelerare a vindecării unor afecțiuni respiratorii. Potrivit specialiștilor în medicină naturistă, planta ajută la susținerea sănătății mucoaselor laringiene și bronșice. Administrat sub formă de ceai, potrivit indicațiilor, ungurașul acționează asupra producției de secreții și ajută organismul să scape de exces, ușurând respirația, simptomele bronșitei și tusea persistentă, în special pe cea nocturnă. Pe de altă parte, utilizată din vremea grecilor antici, planta a fost cunoscută și peste Ocean, fiind considerată în Mexic un aliat al pacienților cu diabet. De asemenea, ungurașul este recomandat și astăzi pentru efectul său diuretic, în special sub formă de extract.
Accelerează vindecarea rănilor
Beneficiile ungurașului se extind dincolo de sistemul respirator. Părțile aeriene ale plantei sunt foarte amare, ceea ce este de natură să recomande planta pentru susținerea sistemului digestiv, calmând arsurile la stomac și refluxul gastric. Ungurașul se poate administra sub formă de suc presat, procurat de la unitățile cu profil naturist, în doze de maximum 60 ml zilnic. În același timp, planta are un renume consolidat pe direcția combaterii eficiente a indigestiei. Un beneficiu mai puțin cunoscut al ungurașului este capacitatea sa de a ajuta la repararea țesuturilor. Planta este studiată în prezent din perspectiva capacității de a accelera vindecarea mușcăturilor, tăieturilor, rănilor, ulcerelor și crustelor de la nivelul pielii, întrucât unii specialiști i-au atestat această proprietate încă de la sfârșitul secolului XX.
Extractul de unguraș este recomandat prin tradiție pentru eliminarea paraziților intestinali