Main menu

header

999 7 2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Ca unul dintre cele mai sănătoase alimente din câte există, conopida a vădit nenumărate beneficii pentru organism. Studiată în continuare, această legumă cruciferă cu gust de excepție vădește un conţinut impresionant de fitonutrienți care susţin sănătatea generală, tratând organismul în timp ce îl hrănește.

Prelungeşte saţietatea

Utilizarea conopidei ca aliment vine din negura vremurilor, iar tradiția utilizării acestei legume în bucătăriile italiană, spaniolă sau franceză a extins prezența acestei crucifere în gastronomiile din toată lumea. Mai ales în ultimele decenii, când paradigma alimentației s-a schimbat semnificativ spre utilizarea hranei (și) ca medicament, conopida, cu conținutul său caloric redus și cantitatea impresionantă de compuși benefici, a intrat în prim-planul atenției nutriționiștilor și publicului larg. Cu gust blând, ușor dulceag, cu aroma sa care potențează orice preparat alături de care este pusă, conopida aduce organismului fibre care prelungesc sațietatea, echilibrează digestia și scad colesterolul, calciu, care ajută organismul să țină la distanță fracturile osoase, potasiu și magneziu, minerale binecunoscute pentru rolul major în susținerea sănătății sistemului cardiovascular, precum și vitamine importante - B, C și K în special. Ca urmare a conținutului semnificativ de nutrienți, conopida este un aliment recomandat deopotrivă persoanelor care au probleme de tranzit intestinal, care au predispoziție de a dezvolta diabet, care suferă de anemie sau doresc să scape de câteva kilograme în plus.

„Ucide” melanomul

Conopida conţine antioxidanţi care contribuie la prevenirea mutaţiilor celulare şi la reducerea stresului oxidativ provocat de radicalii liberi. Unul dintre aceştia este indol-3-carbinol, în dreptul căruia specialiștii menționează capacitatea de a reduce riscul de cancer (de sân, pulmonar, de colon, al sistemului reproducător la bărbaţi şi femei). La acest efect contribuie, de altfel, și conținutul de compuşi care conţin sulf, cunoscuţi sub numele de sulforafani, prin care conopida ar putea contribui la combaterea melanomului şi a cancerelor de esofag, prostată şi pancreas. Totodată, colina este un macronutrient esenţial care poate îmbunătăţi somnul şi memoria, susține transmiterea impulsurilor nervoase şi menține capacitatea de mişcare a muşchilor și pe care conopida îl conține din plin, leguma fiind astfel considerată un aliat al bunei funcționări a creierului.

Conopida este creditată de specialiști cu proprietatea de a asigura o mai bună circulație sangvină, grație mineralelor pe care le conține

Supă-cremă de conopidă

999 7 3Ingrediente: 1 kg conopidă, 600 ml lapte, 5 g sare, 5 g piper alb, 100 ml smântână de gătit.

Mod de preparare: se curăță conopida și se spală bine, după care se pune într-o oală, pe foc, împreună cu laptele și se lasă să fiarbă până se înmoaie. Când conopida este moale, se pune totul într-un blender, se presară sare și piper și se mixează foarte bine, apoi se trece din nou pe foc și se toarnă smântâna, care asigură o textură cremoasă. Se lasă un minut, apoi se oprește flacăra și se servește cu puțin piper presărat deasupra.