Main menu

header

999 7 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Ca „rudă” a verzei și conopidei, gulia este o cruciferă cu proprietăți terapeutice de calibru și, în plus, are un gust excelent, indiferent că este crudă sau gătită și, pentru cei atenți la calorii, nu îngrașă.

Contribuie la sinteza colagenului

Dulceagă, cu o textură plină și un gust excelent, gulia este utilizată pe scară largă în gastronomie, iar frunzele și tulpinile acestei plante care pe sol seamănă cu ceva… extraterestru sunt ușor crocante și pot fi gătite în mod similar cu verdeața. Disponibil pe tot parcursul anului, acest deliciu este mai mult decât o legumă care poate fi vedeta unor meniuri memorabile, ci și un aliment-medicament. O porție de gulie aduce organismului o listă lungă de nutrienți importanți (vitamine, minerale, carbohidrați, fibre, proteine). De exemplu, prin aportul de vitamina C, guliile protejează organismul de daunele radicalilor liberi și joacă un rol în vindecarea rănilor, sinteza colagenului, absorbția fierului și sănătatea imunitară. Gulia este un tip de aliment care susține funcția celulelor albe din sânge.

Favorizează echilibrul fluidelor din organism

Gulia este o sursă bună de potasiu, mineral și electrolit important pentru sănătatea inimii și echilibrul fluidelor din organism. Dat fiind faptul că aduce organismului fibre alimentare, această cruciferă ajută la susținerea sănătății intestinale și la gestionarea zahărului din sânge. De altfel, este demonstrat faptul că prezența guliilor în dietă este de natură să reducă riscul de boli metabolice și de deces prematur. În special coaja acestor crucifere colorate în violet este deosebit de bogată în antociani, un tip de flavonoid care a fost asociat cu o diminuare a pericolului instalării afecțiunilor cardiace. Un studiu clinic a constatat că prezența guliei în dietă a avut ca rezultat diminuarea cu 13% a riscului de deces din cauze cardiovasculare. În plus, glucozinolații din gulie sunt compuși binecunoscuți pentru capacitatea de a scădea inflamația din organism. Astfel, gulia este și un aliat natural împotriva bolilor neurodegenerative și al bunei funcționări a creierului.

Prin intermediul vitaminei B6, gulia susţine metabolismul proteinelor şi producţia de globule roşii

Apa care se găseşte în gulie ajută alimentele să se deplaseze mai uşor prin tractul gastrointestinal, permiţând în acelaşi timp fibrelor să elimine reziduurile

Salată de gulie cu piept de pui

Ingrediente: 350 g piept de pui, 150 g morcovi, 4 gulii medii, 2 gălbenușuri fierte, 2 gălbenușuri crude, 1 lingură cu muștar, 200 ml ulei, sare și piper după gust.

Mod de preparare: se spală și se curăță pieptul de pui, morcovii și guliile. Într-o oală se pun toate ingredientele, se adaugă apă cât să le acopere, sare și se pune vasul pe flacără. După ce au fiert legumele și carnea, se scot din lichid și se lasă să se răcească. Între timp, într-un castron se amestecă gălbenușurile cu muștarul, apoi se toarnă uleiul, în fir subțire, mixând permanent, până rezultă o maioneză cu textură plină. Carnea și legumele reci se mărunțesc foarte bine, într-un robot de bucătărie, apoi se răstoarnă într-un castron, se adaugă maioneza, sare și piper și se amestecă până la omogenizare.