Main menu

header

999 8 3de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Lumea din ce în ce mai populară a psihedelicelor are „membri” noi - cercetătorii din Africa de Sud au descoperit încă două specii de ciuperci care aparțin genului Psilocybe, cunoscute pentru producerea compusului psilocibină, care este studiat din perspectiva tratării anumitor afecțiuni mintale.

Prezente în medicina tradițională din toată lumea

Ciupercile „magice” au fost folosite în scopuri sacre și medicinale în toate culturile din jurul lumii, din America Centrală până-n Siberia, din negura vremurilor. De exemplu, limba folosită de azteci descrie aceste ciuperci ca pe „teonanacatl”, ceea ce înseamnă „carnea zeilor”. Potrivit unui articol de specialitate publicat în revista Mycologia, descoperirea a două noi specii de ciuperci „magice” face lumină asupra utilizării tradiționale a acestora de vindecătorii indigeni din Africa. Speciile noi, Psilocybe ingeli și Psilocybe maluti, au fost identificate în Africa de Sud și au scos la iveală inclusiv o legătură culturală - vindecătorii tradiționali din Lesotho, cunoscuți sub numele de „lingaka”, au folosit aceste ciuperci în practici spirituale, acesta fiind unul dintre primele cazuri documentate de utilizare a acestor ciuperci în medicina tradițională africană.

Potențial remediu al dependențelor și anxietății de finalul vieții

„Războiul împotriva drogurilor” al fostului președinte american Richard Nixon a inclus interzicerea psilocibinei în SUA, în anii 1970, ceea ce a oprit, într-o oarecare măsură, cercetarea asupra efectelor medicale ale substanței din aceste ciuperci. Odată cu reînceperea studiilor în domeniu, psilocibina a ajuns să fie folosită în testele unor instituții prestigioase, ca „Johns Hopkins” sau Universitatea New York, unde oamenii de știință cercetează eficacitatea substanței în psihoterapia asistată pentru tratarea unor afecțiuni ca depresia, anxietatea legată de finalul vieții (în cazul pacienților bolnavi terminal), tulburărilor de alimentație, dependențelor (de nicotină și de alcool în principal) și altele. Mai mult, potrivit unor studii recente, psilocibina poate avea efecte antidepresive și antianxietate care durează chiar și câteva luni. Pe de altă parte, psilocibina poate agrava simptomele anumitor afecțiuni, cum ar fi tulburările de personalitate și schizofrenia, iar pentru cei care suferă de boli cardiace și hepatice crește riscul de efecte secundare negative. În aceste condiții, terapia psihedelică ar trebui să aibă loc întotdeauna sub supraveghere profesională.

Potrivit oamenilor de știință, psilocibina poate crește capacitatea creierului de a crea noi căi emoționale și informaționale (CNN)

Prescripţii contra depresiei rezistente la tratament

În 2021, guvernul australian a anunțat granturi în valoare de 15 milioane de dolari pentru cercetătorii care studiază beneficiile pentru sănătatea mintală ale medicamentelor psihedelice, inclusiv psilocibina. În general, într-un cadru clinic, pacientului i se administrează o doză predeterminată și controlată, sub supravegherea unui medic. Pe de altă parte, cercetătorii australieni studiază în prezent utilizarea psilocibinei în tratamentul persoanelor care doresc să înceteze sau să reducă consumul de metamfetamină sau în terapia asistată pentru anxietatea severă. De la 1 iulie 2023, dacă un medic generalist consideră că terapia asistată cu psilocibină poate fi o opțiune adecvată, poate trimite pacientul la un psihiatru autorizat, care poate prescrie psilocibină doar pentru persoanele cu depresie rezistentă la tratament.