de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Foarte apreciată pentru gustul dulceag, deosebit, aroma distinctă și versatilitatea gastronomică, mazărea vădește și beneficii extinse pentru organism, impor- tante cu atât mai mult cu cât sunt certificate științific și se adresează unei lumi tot mai concentrate pe abordarea holistică a sănătății, din care o parte crucială este alimentația.
Prelungeşte senzaţia de saţietate
Leguminoasă omniprezentă în bucătăriile lumii, mazărea este înrudită cu fasolea, năutul, soia şi lintea, ceea ce o recomandă ca pe un mare aliat al sănătății. Concret, această legumă are puține calorii pe unitate, dar oferă cantități apreciabile de nutrienți importanți, pe care cercetările i-au asociat cu numeroase beneficii pentru organism. De exemplu, prin aportul de fibre, mazărea contribuie la îmbunătăţirea digestiei, favorizează tranzitul intestinal, combate constipația, detoxifică, scade colesterolul și prelungește senzația de sațietate, contribuind la scăderea în greutate. De asemenea, mazărea susține funcția imunitară, prin intermediul vitaminelor A și C pe care le aduce organismului, cea din urmă fiind asociată de numeroase cercetări inclusiv cu proprietăți antioxidante care scad stresul oxidativ și daunele generate de radicalii liberi.
Menține sănătatea cardiovasculară
Mazărea conţine potasiu, care are un rol important în menţinerea echilibrului hidric şi prevenirea retenţiei de apă, acest mineral fiind binecunoscut și pentru capacitatea de a menține sănătatea cardiovasculară. În același timp, studiile menționează în dreptul acestui aliment pro- prietatea de a ajuta la întărirea sistemului osos, întrucât mazărea conține vitamina K, iar vitaminele din complexul B din această leguminoasă sunt creditate cu susținerea funcțiilor sistemului nervos și prevenirea declinului cognitiv și instalarea bolilor neurodegenerative. În plus, mineralele din mazăre au fost asociate cu facilitarea transportului de oxigen către ţesuturi şi organe. Pe de altă parte, dat fiind faptul că are un indice glicemic scăzut, mazărea nu determină o creştere bruscă a nivelului de glucoză din sânge, menținând un nivel normal al glicemiei.
Consumul de mazăre susţine funcţiile globulelor albe, menţinând astfel sănătatea pielii şi a mucoaselor
Chifteluţe cu mazăre
Ingrediente: 300 g carne tocată de vițel, 1 felie de pâine, 1 ou, 30 g parmezan ras, 1 legătură de pătrunjel verde, 200 g mazăre, 300 g roșii în bulion, sare și piper după gust.
Mod de preparare: într-un castron încăpător se pun carnea, oul, felia de pâine înmuiată în apă și stoarsă, parmezanul, pătrunjelul verde, spălat și tocat, sare și piper după gust. Se omogenizează bine totul și se formează chifteluțe rotunde. Într-o tigaie pe foc mediu se pun roșiile și bulionul, se toarnă puțină apă, ca să se dilueze, și se adaugă mazărea - dacă este din conservă prefiartă, se lasă circa zece minute pe flacără, iar dacă este proaspătă, până este moale. Preparatul se condimentează după gust cu sare și piper și se pun chifteluțele. Se fierbe totul acoperit cu un capac, timp de 25 de minute, amestecând frecvent.