de Roxana Istudor şi Flori Pintea
După ce oamenii de știință au descoperit în acerola o cantitate mare de vitamina C, acest fruct a câștigat o notorietate atât de importantă ca susținător al metabolismului, încât astăzi este disponibil sub formă de capsule, extract lichid și pulbere. Delicioasele acerola pot fi consumate și proaspete, cu amendamentul că sunt foarte perisabile.
Ajută la producerea de colagen
Dulce, parfumată, ușor astringentă, acerola este un fruct foarte apreciat nu doar pentru că este un deliciu culinar, ci și pentru proprietățile sale medicinale, cunoscute din vechime. Pornind de la tradiția sa de utlizare în terapiile naturiste, oamenii de știință au constatat că acerola sunt fructe încărcate de vitamina C, binecunoscut antioxidant care elimină eficient efectele radicalilor liberi și astfel ține organismul la adăpost de daunele la nivel celular pe care le pot genera. De asemenea, această vitamină este un redutabil susținător al sistemului imunitar, ținând organismul la adăpost de infecții, ceea ce a determinat multe persoane să recurgă la suplimentele pe bază de acerola pentru a-și fortifica imunitatea. În același timp, ca furnizor de vitamina C, acerola ajută la producerea de colagen și previne scorbutul, boală care apare din cauza deficienței acestei vitamine și duce la formarea de pete pe piele și la sângerări ale membranelor mucoase.
Crește rezistența la efort fizic
Proprietățile astringente ale acerola recomandă acest fruct ca pe o gustare excelentă dacă poate fi procurat proaspăt sau ca pe un supliment binevenit pentru atenuarea anumitor probleme digestive, întrucât combate eficient simptomele diareei. Acerola este un binecunoscut tonic al organismului, unele cercetări punând în evidență faptul că suplimentarea cu acest fruct este de natură să genereze beneficii la capitolul rezistență la efort în cazul persoanelor care practică exerciții fizice în mod regulat. În același timp, acerola este administrată ca supliment pentru proprietatea de a preveni răcelile și gripa, întrucât „infuzează” organismul cu antioxidanți. Pe de altă parte, un studiu a demonstrat că, în condiții de laborator, acerola poate avea capacitatea de a ajuta organismul să oprească creșterea cancerului de colon. Sub formă de pulbere, fructul poate fi ușor adăugat în băuturi sau smoothie-uri.
PONT. Grație aportului de fier, acerola sprijină transportul oxigenului la organe și țesuturi.