Main menu

header

996 7 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Una dintre legumele care au fost considerate până nu demult verdețuri exotice, tatsoi a cucerit pas cu pas piețele și meniurile din întreaga lume, fiind în același timp și un aliment, și un adevărat tratament.

Fortifică sistemul imunitar

Tatsoi face parte din familia muștarului și a cucerit rapid gastronomia occidentală grație gustului deosebit, picant și dulceag în același timp, precum și versatilității în utilizare. Frunzele sale în formă de lingură și textura asemănătoare spanacului au evidențiat această legumă, utilizată în prezent ca garnitură populară inclusiv pentru meniuri clasice. Ca orice aliment popular, care provine dintr-o parte a lumii în care longevitatea în stare bună de sănătate este ceva frecvent, tatsoi a intrat în atenția oamenilor de știință, care i-au studiat conținutul și astfel s-a descoperit că delicioasele frunze sunt adevărate campioane ale conținutului de vitamina C (oferă mai mult din această vitamină decât portocalele, papaya sau spanacul). În aceste condiții, consumul de tatsoi este creditat cu proprietatea de a fortifica sistemul imunitar, vitamina C fiind asociată de numeroase cercetări și cu un risc mai scăzut de instalare a multor afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă.

Sporeşte acuitatea vederii

Prin bogăția de antioxidanți pe care îi furnizează organismului, tatsoi elimină eficient efectele acumulării radicalilor liberi nocivi, iar vitamina A din aceste frunze delicioase exercită acțiune de îmbunătățire a acuității vederii, prevenind degenerescența maculară, și fortifică oasele. Totodată, pe direcția menținerii bunei funcțio- nări a creierului, tatsoi se remarcă prin aportul de acid folic, compus care previne declinul cognitive și, în același timp, reduce riscul de defecte de tub neural la nou-născuți. În plus, tatsoi face parte dintre acele alimente pline de nutrienți sănătoși pentru inimă, cu efect de relaxare a țesuturilor musculare netede din artere și acțiune de prevenire a coagulării sângelui. Mai departe, oamenii de știință au descoperit în tatsoi glucozinolați, compuși care se găsesc de regulă doar în legumele crucifere, în dreptul cărora cercetările menționează proprietatea de a proteja împotriva anumitor tipuri de cancer, printre care cel de sân, de rinichi și de esofag.

Prin bogăția de antioxidanți pe care îi furnizează organismului, consumul de tatsoi combate îmbătrânirea prematură

Salată de tatsoi cu dressing de ghimbir

996 7 2Ingrediente: 350 g tatsoi, 1 lingură cu semințe de susan, 2 linguri cu sos de soia, 1 linguriță cu oțet de orez (necondimentat), 1 lingură cu rădăcină de ghimbir rasă, 1 lingură cu îndulcitor, 1/2 linguriță cu sos Sriracha, piper negru proaspăt măcinat (după gust).

Mod de preparare: se pune pe foc un vas mare cu apă cu puțină sare și se pregătește un bol cu apă rece și cuburi de gheață. Se spală frunzele de tatsoi și se taie în fâșii groase, care se pun în apa clocotită pentru exact un minut, apoi se scurg imediat într-o strecurătoare și se răstoarnă apoi în apa cu gheață. Într-un castron mare cu capac se amestecă ingredientele pentru dressing, se adaugă frunzele de tatsoi scurse și se dă salata la rece pentru cel puțin o oră, amestecând ușor din când în când, pentru ca tatsoi să rămână permanent acoperit cu dressing. La servire, se scot frunzele din bol și se aranjează pe platou, ornate cu semințele de susan fripte un minut într-o tigaie fără grăsime.