de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Consumați încă din timpuri străvechi, fragii au fost aduși în Europa în secolul al XVIII-lea. Cercetările moderne au evidențiat un conținut nutrițional de excepție și, implicit, proprietăți medicinale remarcabile în dreptul acestor fructe delicioase, precum și al ceaiului de frag.
Luptă cu depresia
Potrivit unui studiu recent, publicat în revista Nutrition, Health & Aging, includerea fructelor în general și implicit a fragilor în dietă a fost asociată cu o scădere notabilă a riscului de depresie. Oamenii de știință au analizat date de la aproape 14.000 de persoane și au ajuns la concluzia că această scădere, cu peste 20 de procente, a pericolului instalării uneia dintre cele mai frecvente afecțiuni contemporane se datorează în primul rând antioxidanților, substanțe care opresc inflamația în organism. La acest capitol, fragii sunt adevărați campioni printre alimente. De exemplu, conţinutul de flavonoide și compuşii fenolici face din aceste fructe o alegere excelentă pentru împiedicarea dezvoltării celulelor canceroase și pentru neutralizarea radicalilor liberi înainte ca aceștia să îmbolnăvească celulele sănătoase.
Opreşte apariţia aterosclerozei
Delicioși și foarte sănătoși, fragii aduc organismului prețioasa vitamină C, în acest fel prevenindu-se deficiența de acest tip, fortificându-se sistemul imunitar și fiind ținute la distanță infecțiile. Aceste fructe sunt o sursă bună de mangan, mineral important pentru oase puternice, iar potasiul din fragi este un binecunoscut aliat al sănătății sistemului cardiovascular, întrucât contribuie la reglarea tensiunii arteriale și este un vasodilatator ce reduce stresul asupra vaselor de sânge şi a arterelor, prevenind apariţia aterosclerozei, atacului de cord sau accidentului vascular cerebral. Mai departe, fructele parfumate ale fragului sunt bogate în acizi folici, importanţi pentru funcţionarea normală a sistemului nervos. Fragii au un conţinut ridicat de apă, menținând o hidratare optimă și sporind nivelul de energie.
Aplicată local, pasta de fragi conţine agenţi naturali care ajută la curăţarea pielii, accelerând procesul de vindecare a rănilor
Folosiţi la vindecarea daunelor cauzate de ciroză
Consumul de fragi pe stomacul gol stimulează funcţia hepatică şi favorizează vindecarea daunelor cauzate de ciroză şi de hepatită. Grație faptului că au o cantitate scăzută de carbohidraţi, fragii diminuează considerabil riscul de diabet, păstrând nivelul optim al zahărului din sânge. De altfel, o cură cu fragi, care implică un consum zilnic de maximum 300 de grame de fructe proaspete timp de o săptămână, ajută la detoxificarea şi la creşterea rezistenţei organismului. Frunzele fragului sunt utilizate sub formă de ceai, preparat după indicațiile de pe ambalaj, în tratarea problemelor gastrointestinale precum constipaţia, diareea, greaţa şi nivelurile ridicate de aciditate gastrică. În plus, ceaiul din frunze de frag reprezintă remediul ideal pentru stimularea apetitului, îmbunătăţirea eficienţei digestive şi absorbţia nutrienţilor.