Main menu

header

995 8 3de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Deși numele poate duce la ideea că morcovii „baby” sunt versiuni mai puțin mature ale morcovilor obișnuiți, aceste legume, cultivate pentru gustul ceva mai dulceag, au un miez diferit și, potrivit unor studii recente, aduc organismului un plus de antioxidanți, cu efecte remarcabile de protecție și de suținere a metabolismului.

Evită degenerescența maculară

Morcovii „baby” oferă vitamine, fibre și numeroși alți nutrienți benefici. Autorii unui studiu recent afirmă că doar câteva porții de morcovi „baby” în fiecare săptămână sunt suficiente pentru a face o mare diferență la capitolul aport de carotenoizi din piele. Mai precis, o cercetare prezentată la conferința Nutrition 2024, reuniunea anuală emblematică a Societății Americane pentru Nutriție, a constatat că nivelurile ridicate de carotenoizi din piele pe care le livrează consumul de morcovi „baby” au legătură cu creșterea protecției antioxidante și un risc mai scăzut de boli cronice, în paralel constatându-se și creșterea funcției imunitare la voluntarii care au participat la studiu. „Descoperirile noastre sugerează că o modificare mică și simplă a dietei - încorporarea acestui tip de morcovi - poate crește semnificativ acumularea de carotenoizi la nivelul pielii”, punctează specialistul Mary Harper Simmons, de la Universitatea Samford. Vitamina A din morcovii „baby” oferă carotenoidelor funcții antioxidante, care pot fi deosebit de utile în prevenirea pierderii vederii - cunoscuta degenerescență maculară, ce se manifestă odată cu înaintarea în vârstă.

Protejează împotriva parodontozei

Prin aportul de substanțe fitochimice cu efecte antioxidante și antiinflamatoare, morcovii „baby” pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă. În același timp, studii numeroase au arătat că polifenolii din acest tip de morcovi pot crește secreția biliară, ceea ce scade nivelul de colesterol și de trigliceride. Totodată, prin aportul de fibre, aceste legume contribuie la prevenirea constipației și a dezechilibrelor digestive. De altfel, o serie de cercetări au relevat faptul că un consum regulat de morcovi „baby” poate scădea riscul de cancer gastric și de prostată. În plus, una dintre descoperirile surprinzătoare ale oamenilor de știință este asocierea dintre consumul de morcovi „baby” și sănătatea dentară: cercetătorii au descoperit că aportul mai mare de betacaroten din aceste legume contribuie semnificativ la protejarea împotriva parodontozei, indiferent de practicile de îngrijire dentară.

Un studiu recent a asociat prezența morcovilor „baby” în dietă, fierți sau cruzi, cu scăderea riscului de demență

Morcovi „baby“ caramelizaţi

995 8 4Ingrediente: 400 g morcovi „baby”, 3 linguri cu unt, 3 linguri cu zahăr brun, sare, piper, pătrunjel proaspăt, cimbru.

Mod de preparare: se încinge untul într-o tigaie, se pun morcovii întregi, spălați, și se călesc timp de câteva minute, până devin aurii. Se presară zahărul, se amestecă bine, se reduce flacăra și se gătesc morcovii „baby” până se caramelizează, amestecând din când în când, pentru a se preveni arderea sau lipirea (aproximativ zece minute). La final, se condimentează cu sare și piper și se servesc ornați cu verdeață, simpli sau ca garnitură.