de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Nu este întâmplător faptul că produsele fitoterapeutice pe bază de arnică sunt prezente în aproape orice casă - planta este un faimos „terapeut” în cazuri de dureri, contuzii și procese inflamatoare, dar nu numai…
Are efect analgezic
Arnica este o plantă care umple de veselie orice pajiște, cu florile sale galbene, asemănătoare margaretelor, care, dincolo de decor, sunt adevărați vindecători ai lumii naturale. Efectele curative ale plantei se da- torează principiilor active, oamenii de știință identificând în arnică, printre altele, flavone, uleiuri esențiale, helenalină, fenoli, alcaloide. Prin acțiunea sinergică a acestor compuși, arnica este deosebit de apreciată pentru efectul său analgezic, diminuând dure- rea în cazuri de contuzii, entorse, întinderi, crampe musculare. Mai mult, acțiunea plantei se extinde și asupra hematoamelor care se formează posttraumă, acționând pentru atenuarea acestora prin împiedicarea răspândirii mecanismelor inflamatoare.
Stimulează circulația sangvină
Remediile pe bază de arnică se utilizează frecvent în combaterea inflamațiilor osteoarticulare. Un studiu a relevat faptul că o cremă pe bază de plantă, utilizată de două ori pe zi, timp de trei săptămâni, a redus durerea şi rigiditatea de la nivelul mâinilor şi genunchilor, acţionând la fel de eficient ca unele medicamente folosite în același scop. Totodată, prin acțiunea polizaharidelor pe care le conține, arnica poate să modifice răspunsul imunitar al organismului, favorizând intensificarea activității fagocitare, mai precis identificarea microorganismelor străine și distrugerea acestora. Practic, planta are capacitatea de a combate infecțiile. Pe de altă parte, datorită complexului de substanțe active, arnica, prin preparate ca tinctura sau unguentul, disponibile în magazinele cu profil naturist și în farmacii, stimulează circulația sangvină.
În aplicațiile topice, arnica are capacitatea de a stimula regenerarea epidermei afectate de anumite leziuni