de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Cultivat pentru prima dată cu aproximativ 4.000 de ani în urmă, răspândit în Europa datorită proprietăţilor sale medicinale de excepție, anasonul este și astăzi unul dintre marii vindecători ai naturii, proprietățile sale fiind confirmate de știința modernă.
Normalizează secrețiile gastrice
Cu gustul său de lemn-dulce, aromat, fără cofeină, aproape lipsit de calorii, ceaiul de anason, care se prepară prin infuzarea timp de 15 minute a două lingurițe cu plantă uscată, poate fi savurat indiferent de anotimp, este plin de nutrienţi și are o serie de beneficii pentru sănătate. Unul dintre cele mai cunoscute efecte ale plantei este pe direcția ameliorării problemelor digestive - reduce balonarea și spasmele care apar la nivelul intestinului, deopotrivă la copii și adulți, crește pofta de mâncare, prevenind astfel tulburările de alimentație, normalizează secrețiile gastrice, pancreatice, intestinale și biliare. De asemenea, prin tradiție, ceaiul de anason este considerat un aliat împotriva constipației, întrucât favorizează peristaltismul intestinal.
Calmează durerile în gât
Ceaiul de anason conține ingrediente active şi compuşi antiinflamatori care pot induce o stare de relaxare mentală, fiind eficient împotriva migrenelor și tensiunilor nervoase, precum și fizică, atenuând simptomele unor afecţiuni care au la bază inflamațiile, precum artrita și guta. Totodată, ca agent expectorant, acest ceai contribuie la ameliorarea iritaţiilor căilor respiratorii, ușurează tusea şi poate calma durerile în gât, neutralizând în acelaşi timp infecţia sau agentul patogen care cauzează simptomele - acest efect se datorează prezenței în plantă a compuşilor antivirali şi antibacterieni. Pe de altă parte, potrivit articolelor de specialitate, anasonul poate imita efectele hormonilor, având capacitatea de a regla fluctuaţiile hormonale din organism și poate ameliora tulburările de somn sau sindromul premenstrual.
Grație antioxidanților pe care îi conține, ceaiul de anason contribuie la fortificarea sistemului imunitar