de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Arbore splendid, majestuos, ulmul nu este doar furnizorul unui lemn cu calități de excepție, ci este considerat și unul dintre marii „terapeuți” ai lumii plantelor. Adevărată sursă de sănătate pentru organismul uman, acest copac impresionant este supranumit „arbore-minune”, întrucât se consideră că efectele sale în diverse patologii sunt rapide și aproape miraculoase.
Ajută la eliminarea toxinelor din corp
Pornind de la o tradiție seculară de utilizare a ulmului ca vindecător natural, oamenii de știință au studiat acest arbore și au descoperit că frunzele și scoarţa copacului furnizează compuși extraordinar de benefici pentru sănătate, de la prevenție până la tratament, printre care tanin, mucilagii, răşini, substanţe amare, săruri minerale, care contribuie la eliminarea toxinelor din corp şi diminuează secreţiile. De pildă, preparatele pe bază de ulm sunt considerate astringente, ceea ce înseamnă că pot ajuta la colectarea şi eliminarea mucusului în exces localizat la nivelul gâtului, facilitând tratarea laringitei, a durerii de gât şi a tusei. În cazul laringitei se recomandă folosirea ulmului sub formă de decoct, realizat prin amestecarea a opt părţi de apă fierbinte cu o parte de scoarţă de ulm sub formă de pulbere. Se fierbe cinci minute, apoi amestecul se lasă la macerat 15 minute şi se strecoară. Se consumă câte o jumătate de cană cu decoct, de trei ori pe zi. Pentru tuse, benefic este siropul de ulm.
Curăţă sângele
Scoarţa de ulm a fost folosită în medicina tradiţională pentru a trata inflamaţiile sistemului digestiv. În primul rând, preparatele pe bază de plantă pot fi folosite pentru efectul ușor laxativ - se poate administra ulm sub formă de tinctură, în dozele prescrise, de regulă câte o linguriţă, cu 15 minute înaintea meselor principale, dizolvată în 100 ml apă sau ceai. De asemenea, planta stimulează secreţia de mucus din tractul digestiv, prevenind astfel ulcerul şi refluxul de acid gastric. În aceste situaţii se recomandă utilizarea următorului decoct: o linguriţă cu scoarță mărunţită de ulm se pune în 250 ml apă şi se fierbe pentru zece minute, apoi se strecoară. Se recomandă consumul unei căni cu preparat, după mesele principale. În același timp, tinctura de ulm este considerată deosebit de eficientă pentru curăţarea sângelui - se foloseşte câte o linguriţă cu preparat, de patru ori pe zi, în cură de o lună, urmată de o pauză de o săptămână.
Ulmul este util în cazuri de răni, arsuri, afecţiuni dermatologice şi iritaţii ale pielii
Îmbunătăţeşte calitatea vieţii bolnavilor de cancer
Ulmul are un real impact asupra calităţii vieţii bolnavilor care suferă de diferite forme de cancer. În aceste cazuri se foloseşte tinctura de scoarţă de ulm, care se prepară astfel: ramurile tinere se curăţă de coajă şi se mărunţesc. Se pun împreună 50 g scoarță şi 250 ml alcool de 70 de grade şi se lasă la macerat timp de două săptămâni, agitându-se zilnic, apoi se strecoară. Se administrează câte o linguriţă cu tinctură, diluată în 100 ml apă sau ceai, cu 15 minute înainte de mesele principale. Pe de altă parte, ulmul și-a dovedit acțiunea benefică și împotriva oboselii cronice, a stresului și stărilor depresive, în principal datorită acţiunii sale tonice. În depresie, se recomandă tinctura din scoarţă de ulm, iar pentru oboseală sau stres, planta se poate administra sub formă de decoct.