de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Varza de Bruxelles nu este doar o simplă legumă, ci o sursă de beneficii pentru organism, întrucât, din punct de vedere nutrițional, este o adevărată comoară. Nu întâmplător este denumită frecvent „superaliment” - de la prevenirea anumitor boli grave până la tratarea unor simptome și susținerea unui stil de viață sănătos, această legumă este o campioană a nutriției adecvate, care asigură longevitatea.
Favorizează absorbția fierului
Varza de Bruxelles și-a primit numele după capitala Belgiei, unde a fost cultivată pe scară largă în secolul al XVI-lea, dar în regiunea mediteraneană, această legumă a fost apreciată încă din timpurile antice. În zilele noastre, varza de Bruxelles este populară în întreaga lume, iar beneficiile sale nutriționale au fost certificate de numeroase cercetări. Mai precis, această legumă săracă în calorii aduce organismului, printre altele, fibre, vitamine, antioxidanți, proteine, carbohidrați și minerale. În fruntea acestei liste impresionante se află vitamina K, necesară pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor, varza de Bru- xelles fiind renumită pentru proprietatea de a susține metabolismul osos și de a preveni osteoporoza și fragilizarea oaselor generată de înaintarea în vârstă. De asemenea, această legumă este un adevărat tezaur de vitamina C, antioxidant puternic, care ajută la absorbția fierului, fiind implicat și în repararea țesuturilor și în susținerea funcției imunitare.
Preîntâmpină deteriorarea celulară
Adevărată campioană a conținutului de antioxidanți, varza de Bruxelles contribuie la anihilarea efectului radicalilor liberi, la diminuarea stresului oxidativ și previne deteriorarea celulară. Pe de altă parte, prin aportul de fibre, această legumă delicioasă, foarte versatilă din perspectivă gastronomică, tratează în mod natural constipația, asigură echilibrul microflorei intestinale, previne cancerul de colon și scade nivelul colesterolului, prezența acestui tip de varză în dietă extinzându-și beneficiile și spre susținerea sistemului cardiovascular și scăderea riscului de infarct sau de accident vascular cerebral. De altfel, numeroase cercetări au asociat aportul crescut de fibre (14 grame pentru fiecare 1.000 de calorii) cu un risc redus de boli de inimă. În plus, fibrele prelungesc sațietatea și fac din varza de Bruxelles un aliat al celor care doresc să scape de kilogramele în plus sau să-și mențină greutatea normală pe termen lung.
Vitamina A din varza de Bruxelles este benefică pentru sănătatea ochilor
Trebuie să facă parte din dieta persoanelor diagnosticate cu diabet
Potrivit rezultatelor unor serii de cercetări, varza de Bruxelles stă la loc de cinste pe lista legumelor care pot face parte din dieta persoanelor diagnosticate cu diabet, tot mai multe în toată lumea, precum și a celor care au predispoziție de a dezvolta această afecțiune. Acest efect benefic se datorează capacității acestui aliment de a menține constant nivelul de zahăr din sânge. Antioxidanții din varza de Bruxelles combat inflamația cronică și astfel previn cancerul și scad pericolul de instalare a unor boli proinflamatorii.