Main menu

header

994 7 2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Numeroase studii derulate în legătură cu conținutul uneia dintre cele mai spectaculoase plante comestibile, anghinarea, sunt de natură să impulsioneze consumul acestui ingredient care aduce organismului numeroase beneficii, pe care le completează cu un gust deosebit.

Ameliorează simptomele colonului iritabil

Considerată o delicatesă, anghinarea este mai mult decât un aliment minunat: studiile au arătat că există motive întemeiate de a include această legumă în dietă. Cultivată de secole, anghinarea este atât de apreciată de unele culturi, încât are chiar sărbători anuale dedicate, în Sicilia și în Spania. Tradiția consumului a atras atenția oamenilor de știință, care, după ce au analizat conținutul anghinarei, au confirmat proprietăți nutriționale și terapeutice remarcabile, care au plasat planta în categoria superalimentelor. De exemplu, potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), o anghinare întreagă gătită conţine aproape șapte grame de fibre, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din doza zilnică necesară organismului. Ca urmare, leguma asigură o bună digestie, detoxifică, echilibrează microbiomul, scade nivelul colesterolului și prelungește sațietatea, toate acestea fiind beneficii documentate ale fibrelor, care joacă un rol important şi în reglarea nivelului de zahăr din sânge şi a concentraţiei de insulină. De asemenea, o cercetare efectuată asupra pacienţilor cu sindrom de colon iritabil a arătat că un con- sum zilnic de extract din frunze de anghinare, timp de șase săptămâni, a ajutat la ameliorarea simptomelor.

Scade riscul de afecțiuni neurodegenerative

Anghinarea crește producția de bilă și astfel are rol de protejare a ficatului - un studiu clinic la care au participat pacienți cu boala ficatului gras nonalcoolic a arătat că prin consumul zilnic a 600 mg extract de anghinare, timp de două luni, s-a obţinut îmbunătăţirea funcţiei hepatice. Anghinarea este una dintre legumele cele mai bogate în antioxidanţi, fitonutrienţi recunoscuţi pentru efectul de neutralizare a radicalilor liberi, cauzatori de boli cronice, de prevenire a îmbătrânirii premature și de scădere a riscului de afecțiuni neurodegenerative. Extractul de anghinare, administrat timp de 12 săptămâni, duce la scăderea tensiunii arteriale în cazul pacienților cu hipertensiune. Oamenii de știință au pus acest efect notabil pe seama aportului semnificativ de potasiu care vine odată cu consumul acestei legume.

Unele cercetări au arătat că extractul din frunzele de anghinare combate reproducerea celulelor canceroase

Anghinare la tigaie

994 7 3Ingrediente: 4 bucăţi anghinare, 2 căţei de usturoi, sucul de la 1 lămâie, 2 linguri cu ulei de măsline, 50 ml vin alb sec, 1 lingură cu pătrunjel tocat, 150 ml supă de legume, sare, piper.

Mod de preparare: se curăță primul strat de frunze ale fiecărei bucăţi de anghinare, se taie doi centimetri din vârf şi se curăţă şi tulpina, apoi se taie anghinarea în două, se elimină miezul și de taie din nou fiecare jumătate, pe lungime, în patru felii, care se pun imediat într-un bol cu apă amestecată cu zeama de lămâie. Se toarnă uleiul de măsline în tigaie, pe foc mediu, se adaugă căţeii de usturoi uşor zdrobiţi, se completează cu bucăţile de anghinare, bine scurse, şi se sotează timp de două minute. La final, se toarnă vinul alb, iar după ce s-a evaporat, supa de legume. Se condimentează, se acoperă tigaia și se fierbe anghinarea 15 minute, pe foc moderat, până când lichidul scade aproape complet. Preparatul se servește ornat cu pătrunjel proaspăt.