de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Muștarul este unul dintre cele mai populare condimente, dar frunzele sale, cu gustul lor picant, deosebit, sunt mai puțin cunoscute de publicul larg. Totuși, specialiștii au studiat aceste tezaure de nutrienți și le-au descoperit bogăția de compuși benefici pentru organism.
Spun stop supraalimentării
Frunzele verzi de muștar au un punctaj ridicat pe lista alimentelor bogate în nutrienți. Consumate preponderent în bucătăriile indiană, japoneză, thailandeză, chineză și vietnameză, frunzele verzi ale muștarului sunt, pe de o parte, foarte hrănitoare, iar pe de altă parte, pline de antioxidanți care atenuează efectele nocive ale acumulării de radicali liberi și elimină stresul oxidativ generat aceștia. De asemenea, frunzele de muștar aduc organismului fibre - pe lângă faptul că în acest fel scad colesterolul, echilibrează flora intestinală și previn constipația, aceste frunze prelungesc sațietatea și astfel sunt aliați pentru menținerea unei greutăți corporale normale, prin prevenirea supraalimentării.
Încetinesc pierderea de masă osoasă în cazuri de osteoporoză
Oamenii de știință au descoperit în frunzele verzi ale muștarului vitamine și minerale importante. Ca urmare, consumul acestor frunze, mai ales gătite ușor, ceea ce potențează puterea acestor compuși, protejează membranele celulare și contribuie la regenerarea țesuturilor conjunctive, care asigură conexiunea dintre celule sau organe. De asemenea, vitamina K din aceste frunze joacă un rol crucial în mineralizarea oaselor (încetinind semnificativ pierderea de masă osoasă la persoanele cu osteoporoză) și în coagularea sângelui și ajută la susținerea metabolismului. În plus, prezența frunzelor verzi de muștar în dietă ajută la reducerea crampelor din sindromul premenstrual, prin reglarea funcțiilor hormonale.
Ţin la distanţă cancerul nazal
Prin aportul de vitamina A, frunzele verzi ale muștarului mențin sănătatea ochilor și a vederii, fiind cunoscut faptul că deficiența pe această direcție oprește producerea anumitor pigmenți necesari pentru ca celulele fotoreceptoare din retină să funcționeze corespunzător, ceea ce poate duce la orbire nocturnă. Totodată, potrivit rezultatelor unor cercetări recente, frunzele muștarului conțin o concentrație mare de vitamina C, flavonoide si betacaroten, care ajută la prevenirea si reducerea riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare și sunt foarte importante pentru un sistem imunitar sănătos. În același timp, s-a demonstrat faptul că un consum regulat de frunze de muștar, care aduc organismului compuși vegetali puternici, numiți glucozinolați, poate reduce riscul de cancer de prostată, de colon, de stomac, nazal și oral.
Datorită proprietăților antiinflamatoare, frunzele de muștar ajută la atenuarea durerii și rigidității cauzate de artrită
Vă scapă de greaţa şi vărsăturile legate de sarcină
O serie de studii recente au relevat faptul că frunzele de muștar pot fi aliați redutabili în menținerea pe termen lung a bunei funcționări a creierului, diminuând rata de pierdere a funcției mentale cu 40%. Totodată, bogăția de compuși din frunzele de muștar ajută la reducerea producției de sebum în exces și întărește țesuturile defensive ale pielii, sporind astfel sănătatea generală și vitalitatea suprafeței celui mai mare organ al corpului uman. În plus, consumul regulat de frunze de muștar combate eficient greața și vărsăturile legate de sarcină și ajută la prevenirea formării calculilor urinari.