de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Fructele unei minunate specii de trandafiri, măceșele, furnizează un ceai care este utilizat de secole pentru proprietăți medicinale remarcabile. Aromat, bun în orice perioadă a anului, ceaiul de măceșe este un adevărat vindecător natural.
Diminuează stresul oxidativ
Cu aroma sa delicată, florală, ușor dulce, ceaiul de măceșe este plin de antioxidanți, iar ca urmare, are capacitatea de a diminua stresul oxidativ generat de acumularea radicalilor liberi în organism și este benefic împotriva îmbătrânirii premature și a unei serii de boli cronice. Un studiu legat de conținutul de antioxidanți a șase extracte de fructe a descoperit că măceșele au cea mai mare capacitate antioxidantă, fiind un adevărat tezaur de polifenoli, carotenoizi și vitamine (C și E). În aceste condiții, ceaiul de măceșe, preparat conform indicațiilor de pe ambalaj, susține un sistem imunitar sănătos și stimulează producerea de globule albe numite limfocite, care protejează organismul împotriva infecțiilor. De asemenea, în dreptul acestui tip de ceai, specialiștii menționează proprietatea de a menține în stare optimă bariera protectoare a pielii împotriva agenților patogeni externi și a daunelor provocate de radiațiile solare nocive.
Susțin funcționarea inimii
O serie de cercetări au evidențiat faptul că un consum regulat de ceai de măceșe, care aduce organismului o cantitate semnificativă de vitamina C, este de natură să susțină funcționarea inimii și a sistemului cardiovascular. De asemenea, acest tip de ceai poate scădea nivelul colesterolului și al trigliceridelor, fiind un aliat natural și în lupta cu tensiunea arterială crescută. Acest efect a fost confirmat pe parcursul unor studii clinice care au relevat faptul că voluntarii supraponderali care au consumat o băutură ce conținea 40 de grame de pudră de măceșe pe zi au înregistrat scăderi notabile ale tensiunii arteriale. În plus, aceste fructe conțin un antioxidant numit tilirozidă, care are proprietăți de accelerare a arderii grăsimilor. Participanții la o cercetare cărora li s-a administrat zilnic 100 mg extract de măceșe au manifestat o scădere a nivelului grăsimii din stomac.
PONT. Un studiu clinic la care au participat pacienți diagnosticați cu osteoartrită a constatat că persoanele care au primit un supliment zilnic de cinci grame de extract de măceșe au înregistrat atenuarea durerii și o mobilitate crescută a articulațiilor șoldului.