Main menu

header

993 6 1de Georgiana Mihalcea

Chiar dacă fructele și legumele sunt menționate ca elemente necesare ale unei vieți lungi și sănătoase, nu trebuie ignorat nici rolul unor plante care au aceleași beneficii. Acestea pot fi leacuri ideale pentru organismul nostru, deoarece ne scapă de inflamație, întăresc sistemul imunitar și contribuie la gestionarea bolilor cronice. Cântărind bine toate aceste beneficii, putem începe să le includem în dieta noastră zilnică pentru a ne crește speranța de viață.

Usturoiul echilibrează tensiunea arterială

993 6 2Usturoiul este recunoscut de sute de ani pentru beneficiile medicinale și este esențial pentru bucătăria tuturor regiunilor din Zonele Albastre (regiuni de pe Glob în care speranța de viață este de 100 de ani). Este considerat un antibiotic natural datorită proprietăților sale antibacteriene date de alicină. Această calitate îl face foarte eficient în tratarea infecțiilor bacteriene, pentru că distruge agenții patogeni și împiedică înmulțirea acestora. Este apreciat pentru capacitatea sa de a vă întări sistemul imunitar și de a vă ajuta să preveniți răceala obișnuită. În plus, usturoiul acționează și pentru a reduce tensiunea arterială și nivelul colesterolului rău (LDL). Un studiu recent a arătat că extractul de usturoi a avut aceeași eficacitate în scăderea tensiunii arteriale ca medicamentul obișnuit pentru tensiunea arterială, atenololul.

Coriandrul ţine la distanţă bolile de inimă

Coriandrul este foarte apreciat deoarece combate inflamația și ajută la scăderea riscului de boli cronice, cum ar fi cele de inimă. În plus, s-a dovedit că această plante ajută la digestie, scăzând simultan nivelul zahărului din sânge. Un test de laborator din 2019 a examinat efectele extractului de coriandru asupra bărbaților ce prezentau celule canceroase la prostată. Studiul a demonstrat că planta poate reduce felul în care anumite celule canceroase s-ar manifesta. Ca urmare, aceste celule au devenit mai puțin invazive, au prezentat caracteristici conform cărora nu s-ar răspândi atât de repede și nu au arătat atât de multe semne că s-ar grupa în colonii.

Rozmarinul sprijină concentrarea

993 6 3Această plantă aromată nu numai că adaugă un miros plăcut preparatelor culinare, dar servește și ca o modalitate excelentă de a obține fierul, vitamina B6 și calciul de care corpul are nevoie. Studiile au arătat, de asemenea, că rozmarinul ajută la îmbunătățirea sănătății cognitive, precum și a memoriei. În plus, această plantă vă susține sistemul imunitar, datorită acidului carnosic din ea. Acest acid ajută la combaterea daunelor cauzate de radicalii liberi. S-a dovedit științific faptul că mirosul de rozmarin vă sprijină să vă concentrați și chiar să vă îmbunătățiți starea de spirit. Ceaiul de rozmarin se prepară prin infuzarea frunzelor uscate. Lăsați-le în apă fierbinte într-un vas acoperit, timp de zece minute, apoi strecurați ceaiul și serviți-l cu două-trei picături de zeamă de lămâie.

Turmericul are proprietăţi antiinflamatorii

993 6 4Turmericul este un antioxidant puternic datorită concentrației sale de compus antioxidant curcumină. Acest lucru, împreună cu celelalte elemente componente, îl face o plantă excelentă pentru îmbunătățirea sănătății creierului. De asemenea, ajută la reducerea inflamației din întregul organism, inclusiv a creierului. Proprietățile antiinflamatorii ale turmericului ajută și la atenuarea problemelor legate de afecțiunile cronice. Unele studii arată că turmericul poate avea capacitatea de a preveni și trata cancerul, precum și bolile de piele, cele cardiovasculare și multe altele. Îl puteţi adăuga în smoothie-uri, lapte, supe, omletă, orez ori în amestecuri de legume.

Feniculul ușurează simptomele sindromului de intestin iritabil

993 6 5Feniculul este plin de vitamine A, B și C și conține multe fibre. În plus, bulbul și sămânța acestei plante conțin mangan, care ajută la dezvoltarea oaselor, la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge și multe altele. Consumul de fenicul poate contribui la reducerea tensiunii arteriale, datorită conținutului mare de potasiu, dar și al celui redus de sodiu. Feniculul conține fibre din belșug, de aceea stimulează tranzitul intestinal. Fibrele dietetice din această legumă combat constipația și ușurează simptomele sindromului de intestin iritabil. Ceaiul de fenicul reduce balonarea și spasmele intestinale și contribuie la menținerea echilibrului florei intestinale. Și pacienții care suferă de reflux gastroesofagian au în mod deosebit de câștigat de pe urma consumului de fenicul, această legumă echilibrând pH-ul la nivelul stomacului, reducând astfel hiperaciditatea. Această plantă este ușor de utilizat în tot felul de alimente. Poate fi folosit ca şi garnitură, ingredient pentru salată sau ca adaos la smoothie-ul de dimineață.

Ghimbirul stimulează procesele de apărare ale corpului

993 6 6Dacă s-ar face un clasament al celor mai eficiente plante antiinflamatoare, ghimbirul ar conduce detașat! De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea bacteriilor intestinale (microbiomul). Ghimbirul are o istorie foarte lungă de utilizare în diferite forme de medicină tradițională, fiind folosit încă din cele mai vechi timpuri ca tratament natural pentru tot felul de afecțiuni, dar si preventiv, mai ales pentru a ajuta digestia și a stimula procesele de apărare ale corpului. Ca „medicament” natural, se știe despre ghimbir că reduce greața și combate gripa, virozele respiratorii și răceala obișnuită. Ghimbirul poate fi utilizat în stare proaspătă, crud sau fiert, ori sub formă de pudră sau ulei. Pentru a prepara ceaiul de ghimbir aveți nevoie de 500 ml apă, 1 rădăcină de ghimbir, 4 lingurițe cu miere, 1 lămâie, batoane de scorțișoară (opțional). Mod de preparare: se curăță ghimbirul și se dă pe răzătoarea mică. Se pune apa la fiert. Când clocotește se adaugă două lingurițe cu ghimbir ras. Se lasă să fiarbă două-trei minute. Se strecoară și se adaugă mierea și sucul de lămâie. Se toarnă în cești și se ornează cu felii de lămâie și batoane de scorțișoară.

Coriandrul poate fi folosit în multe feluri, de la adăugarea de savoare în mâncăruri și deserturi până la prepararea de ceaiuri medicinale

Ginsengul gestionează stresul

Deși nu este la fel de popular la noi în țară ca unele plante din această listă, ginsengul merită, cu siguranță, un loc în dieta voastră. Consumând ginseng pentru o perioadă lungă de timp, vă ajutați corpul să dezvolte capacitatea de a gestiona mai bine stresul fizic și emoțional. Aceasta este cheia longevității, deoarece stresul este una dintre modalitățile majore prin care vă puteți slăbi sistemul imunitar. Ginsengul stimulează celulele creierului, îmbunătățește nivelul de concentrare și activitățile cognitive. De asemenea, unele studii au demonstrat că ginsengul are beneficii pentru a creşte condiția persoanelor cu Alzheimer. Îmbunătățește starea generală - s-au realizat numeroase studii care au demonstrat că ginsengul este benefic în ceea ce privește optimizarea stării de spirit și funcției mentale. Subiecții unui studiu au consumat 400 mg ginseng zilnic, iar după opt zile, starea de spirit s-a ameliorat considerabil.