Main menu

header

993 7 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Condiment folosit pe scară largă în toată lumea, car­da­momul conferă preparatelor culinare un gust remarcabil, poten­țând aromele și oferind, în plus, o serie întreagă de beneficii pentru sănătate, atestate ca atare de cer­cetările oamenilor de știință.

Crește rezistența oaselor și dinților

Cardamomul are o aromă dulce, cu o tentă amară şi picantă. În funcţie de varietate şi regiune, cardamomul poate avea o aromă uşor diferită. Indiferent de originea sa și de micile diferențe de gust, condimentul are o listă lungă de beneficii pentru organism. În primul rând, este un aliat al sistemului digestiv: promovează eliminarea gazelor acumulate în stomac şi facilitează tranzitul intestinal. O infuzie digestivă de cardamom este unul dintre cele mai simple remedii pentru a combate în mod eficient flatulenţa şi disconfortul asociat, condimentul fiind recomandat ca soluție naturală, fără efecte secundare, împotriva colopatiei funcționale, din tabloul clinic al căreia fac parte durerile abdominale și tensiunea la nivel intestinal. De asemenea, pentru a combate arsurile la stomac după mese, se recomandă presărarea de cardamom măcinat în felul de mâncare consumat sau un ceai din acest condiment la finalul mesei. De asemenea, calciul prezent în cardamom asigură oase şi dinţi puternici şi rezistenţi şi este necesar în organism pentru a ajuta la contracţia şi relaxarea muşchilor şi a vaselor de sânge.

Ajută la formarea celulelor roşii

La nivel nutriţional, cardamomul este bogat în vitamine şi minerale esenţiale: magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sodiu şi fier, precum şi vitaminele B2, B3 şi vitamina C. De exemplu, magneziul este esenţial pentru menţinerea funcţiilor normale ale muşchilor şi nervilor, menţinerea bătăilor constante ale inimii, ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge şi este implicat în producerea de proteine. Mai departe, vitaminele din grupa B prezente în acest condiment ajută organismul să obţină energie din alimentele consumate şi duce la formarea celulelor roşii din sânge. În ceea ce priveşte vitamina C din cardamom, aceasta se remarcă prin efectul antibacterian şi puterea antioxidantă, esenţială pentru prevenirea îmbătrânirii celulelor şi pentru sănătatea bună a pielii, a ţesutului conjunctiv și la absorbția fierului în corp. Totodată, potrivit rezultatelor unui studiu recent, uleiul din seminţe de cardamom poate lupta împotriva bacteriilor şi ciupercilor.

Prin intermediul cuprului pe care îl conține, cardamomul fortifică sistemul imunitar

Tratează stările depresive

Grație efectului său antispasmodic, cardamomul este pe lista ingredientelor care contribuie la atenuarea spasmelor și, implicit, diminuează durerile menstruale. Pe de altă parte, cercetări recente au evidențiat faptul că acest condiment cu gust deosebit poate genera o reacție de reechilibrare psihologică, fiind observate de oamenii de știință rezultate bune în tratamentul stărilor depresive la unii pacienţi cărora li s-a introdus acest condiment în meniu. Pe de altă parte, prin intermediul proprietăților antiinflamatoare, cardamomul are capacitatea de a ameliora simptomele afecțiunilor căilor respiratorii, fiind de folos în cazuri de răceală, tuse, astm sau amigdalită, prin acțiunea de favorizare a eliminării secrețiilor. O altă proprietate remarcabilă a cardamomului, certificată de studii, este puterea analgezică a acestui condiment, în special la nivel oral - de altfel, în Asia, cardamomul are o îndelungată tradiție de utilizare pentru tratarea infecţiilor dentare şi gingivale, iar mestecarea seminţelor de cardamom este un remediu foarte eficient pentru eliminarea respiraţiei urât mirositoare.