de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Proaspăt sau sub formă de semințe, mărarul este nu doar o plantă aromatică unică, cu o aromă inegalabilă, ci și unul dintre cei mai mari aliați ai sănătății din întregul univers al alimentelor-medicament.
Aduce beneficii sistemului reproducător feminin și masculin
Renumit din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale gastronomice și virtuțile terapeutice, mărarul continuă să fie o plantă aromatică folosită în toată lumea, sub toate formele. De la banala legătură cu frunze proaspete fără de care nu se pot imagina multe meniuri până la mărarul uscat care aromează murăturile și semințele, uleiul sau extractul care sunt utilizate pentru diverse probleme de sănătate, mărarul este o vedetă a bucătăriei și a medicinei naturiste deopotrivă. Aceste efecte se datorează în primul rând conținutului mărarului, evidențiat de cercetările oamenilor de știință: vitamine (C, A, B) și minerale (magneziu, fier, calciu, cupru, potasiu şi zinc), toate cu rol major în metabolism. De exemplu, vitamina A din mărar este un nutrient esenţial pentru menţinerea vederii, aducând beneficii și sistemului reproducător feminin și masculin.
Cicatrizează rapid rănile
Mărarul proaspăt are foarte puţine calorii, ceea ce face cu atât mai remarcabil aportul său de vitamina C, binecunoscut antioxidant care susține sistemul imunitar și apără organismul de infecții, ajutând și la formarea oaselor și vindecarea mai rapidă a rănilor. De asemenea, magneziul din mărar oferă suport în buna funcţionare a creierului, iar prin intermediul potasiului pe care îl conține, planta aromatică este un mare aliat al sistemului cardiovascular. Potrivit rezultatelor cercetărilor derulate de specialiști, prezența mărarului în dietă sau suplimentarea cu această plantă aduc organismului flavonoizi care diminuează riscul de boli cardiovasculare, contribuind inclusiv la scăderea nivelului tensiunii arteriale crescute, al colesterolului și trigliceridelor.
Vă scapă de balonare
Extractul de mărar reduce aciditatea gastrică, ajutând la vindecarea ulcerului. Această confirmare din partea experților vine să întărească o veche tradiție de utilizare a acestei ierburi aromatice unice pentru rezolvarea rapidă și fără efecte secundare a unor probleme digestive ca balonarea, gastrita și hiperaciditatea. În același timp, prin conținutul ridicat de fibre alimentare, consumul de mărar îmbunătățește motilitatea intestinului, previne constipația și cancerul de colon. În același timp, prin antioxidanții pe care îi conține, mărarul protejează celulele organismului de deteriorarea generată de radicalii liberi, a căror acumulare poate genera boli cronice.
Consumul regulat de mărar contribuie la îmbunătățirea circulației sangvine
Are efect sedativ, alungând insomnia
Cercetări recente au relevat faptul că magneziul și vitamina B din mărar sunt benefice în tratamentul insomniei, prin crearea unui efect sedativ și creșterea producției de melatonină, un hormon care reglează ciclul de somn. Pe de altă parte, mărarul a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca remediu împotriva inflamației, oamenii de știință care au studiat această plantă punând efectul pe seama amintitei concentrații de antioxidanți. Totodată, mărarul este redutabil în tratamentul diabetului (uleiul de plantă este folosit frecvent ca supliment în multe dintre medicamentele pentru scăderea nivelului glicemiei) și prevenirea aterosclerozei.