Main menu

header

993 8 2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Ca unele dintre cele mai vechi fructe cunoscute, delicioasele piersici au fost nu doar savurate cu plăcere timp de mii de ani, ci reprezintă și un aliment-medicament, cu numeroase beneficii pentru metabolismul uman.

Întăresc sistemul imunitar

Piersicile se află în topul preferinţelor când vine vorba despre fructe, datorită aromei inconfundabile, foarte plăcute, și gustului de excepție. Dincolo de plăcerea culinară se află proprietăți vindecătoare și de prevenție care fac aceste fructe să se remarce printre vedetele gastronomice ale verii. Oamenii de știință au confirmat faptul că piersicile sunt o sursă bogată de vitamine şi minerale - de exemplu, aduc organismului o cantitate importantă de vitamina C, care susţine sistemul imunitar, care luptă împotriva agenţilor patogeni și neutralizează radicalii liberi, protejând astfel celulele organismului şi prevenind apariţia unor boli cronice. De asemenea, s-a descoperit faptul că un consum regulat de piersici poate contribui la controlul nivelului de colesterol. Această acțiune are efect direct asupra sănătății inimii, piersicile diminuând riscul apariţiei hipertensiunii arteriale, care generează, la rândul său, majoritatea problemelor cardiovasculare.

„Fructul calmului”, armă redutabilă contra anxietăţii

Prin conținutul de fibre vegetale, piersicile sunt aliați de calibru ai sistemului digestiv. Numeroase cercetări au relevat faptul că fibrele din aceste fructe detoxifică intestinele, previn constipația și disconfortul abdominal, echilibrează microflora, favorizând creșterea bacteriilor benefice și prelungesc sațietatea, ceea ce face din piersici fructe recomandate în dieta persoanelor care doresc să scadă în greutate sau să-și mențină un număr optim de kilograme. Totodată, prin proprietăţile antioxidante - în principal acțiunea flavonoidelor - piersicile sunt considerate un aliment care poate preveni cancerul. În același timp, piersicile sunt considerate fructe care ajută la curățarea rinichilor, întrucât au efect diuretic, și care reduc nivelul anxietății și stresului (în Ungaria, piersica este supranumită „fructul calmului”).

Oamenii de știință au confirmat faptul că piersicile sunt o sursă excelentă de zinc, mineral care susține producția de leucocite, celule implicate în identificarea unor patologii active