Main menu

header

993 8 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Înconjurat de legende și povești, prezent în marile opere artistice, nufărul are o importantă dimensiune „pragmatică”: valoarea sa nutrițională și medicinală.

Susține musculatura

Nufărul comestibil este considerat de oamenii de știință care l-au cercetat un ingredient pentru industria alimentară și farmaceutică. După ce au fost identificați sute de compuși în rizom, semințe, frunze, tulpini, floarea și semințele anumitor specii de nuferi, această plantă acvatică a intrat pe lista vindecătorilor naturali cu mare potențial. Mai precis, potrivit rezultatelor unor cercetări extinse, în toate cazurile, diferitele specii de nuferi comestibili au un conținut ridicat de minerale, dar puțin sodiu, ceea ce recomandă planta pentru combaterea hipertensiunii arteriale. Mai departe, s-au identificat în nufărul comestibil magneziu, potasiu și calciu, iar ca urmare, se consideră că planta poate fi benefică pentru susținerea musculaturii și a sistemului nervos, pentru buna funcționare a inimii (nufărul conține inclusiv acizii grași Omega 3 și Omega 6) și pentru diminuarea stresului.

Acționează împotriva  cancerului cervical

Rizomul de nufăr a demonstrat activități inhibitorii puternice împotriva formării produselor finale care au legătură cu dezvoltarea diabetului de tip II. De asemenea, potrivit rezultatelor unor cercetări anterioare, plantele medicinale care posedă compușii pe care i-a vădit nufărul comestibil sunt cunoscute pentru protecția pe care o acordă activității ficatului. Practic, extractul de frunze de nufăr s-a dovedit eficient (la doze de 300 și 500 mg/kg) împotriva toxicității hepatice, în cadrul unor teste pe animale de laborator. De asemenea, administrarea orală de nimfayol, un alcaloid iden- tificat în nufăr, a dovedit că poate stimula regenerarea celulelor beta pancreatice. În același timp, extractele din nuferi sunt recunoscute ca surse de antioxidanți. S-a demonstrat că extractul metanolic din tuberculul fiert de nufăr conține substanțe fitochimice care combat eficient stresul oxidativ și, implicit, protejează ADN împotriva daunelor induse de radicalii liberi.

PONT. Extractele etanolice de flori de nufăr au demonstrat eficiență împotriva carcinomului mamar uman și a liniilor de celule ale cancerului cervical.