de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Sursă excelentă de vitamine, minerale, antioxidanţi şi fibre, agrișele sunt o opțiune alimentară excelentă pentru îmbunătăţirea sănătăţii. În plus, gustul lor pregnant acru este pe placul multor consumatori care caută o savoare deosebită.
Îmbunătăţesc memoria
Grație conținutului masiv de antioxidanți, agrișele previn îmbătrânirea prematură prin minimizarea efectelor moleculare ale deteriorării naturale celulare. De asemenea, aceste fructe cu efect astringent contribuie la fortificarea vaselor de sânge, prin creșterea tonusului și rezistenței acestora. În același timp, prin efectul de combatere a inflamării vaselor sangvine, agrișele sunt aliați naturali împotriva simpto- melor flebitei. Tot în dreptul consumului regulat de agrișe, specialiștii menționează proprietatea de a îmbunătăți memoria, de a susține buna funcționare a creierului și, pe cale de consecință, de prevenire a bolilor neurodegenerative.
Elimină retenția de lichide
Potrivit rezultatelor unor cercetări extinse, agrișele aduc organismului arbutină, o substanţă indicată pentru a diminua petele de la nivelul pielii, consumul acestor fructe fiind creditat cu capacitatea de a acționa ca agent de depigmentare. De asemenea, agrişele au avantajul de a fi diuretice, ducând la eliminarea retenţiei de lichide și la buna funcționare a sistemului urinar și fiind ideale pentru tratarea cistitei sau a infecţiei ţesutului renal. Pe de altă parte, agrișele sunt potrivite pentru consumul persoanelor care suferă de diabet de tip II, întrucât reduc nivelul de glucoză din sânge.
Evită apariţia cataractei
Consumul de agrişe este de mare ajutor în prevenirea şi combaterea cataractei şi facilitarea regenerării ţesuturilor orbitei oculare, întrucât antioxidanții pe care îi conțin protejează vederea. Totodată, oamenii de știință au descoperit că aceste fructe prezintă o acţiune antimicrobiană marcantă, având capacitatea de a inhiba adeziunea agentului bacterian la peretele celular și dezvoltând astfel o acțiune de antibiotic natural, care elimină focusul infecţiei. În plus, polifenolii din agrișe atenuează efectele radicalilor liberi, a căror acumulare în organism poate genera boli cronice, arată un studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, din SUA.
Agrişele pot fi consumate cu succes de persoanele care suferă de anemie
Măresc sinteza proteinelor musculare
Datorită acțiunii antiinflamatoare, agrișele sunt aliați ai sistemului cardiovascular și atenuează simptomele unor afecțiuni care au la bază inflamațiile, cum sunt artrita sau guta. În același timp, consumul regulat de agrișe este creditat cu proprietatea de a ajuta în mod natural la încetinirea progresiei osteoporozei și, de asemenea, la creşterea sintezei proteinelor musculare. Totodată, prin conținutul important de vitamina C, agrișele fortifică sistemul imunitar și contribuie la apărarea organismului de infecții și boli. Nu în ultimul rând, datorită cantităţii de fibre pe care le conţin, agrișele facilitează digestia, sunt bune pentru sănătatea intestinală, păstrează echilibrul microflorei şi, prin prelungirea sațietății, pot contribui la scăderea în greutate.